Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί από το 23% πωλείται το 67% του ΟΛΠ;
«Φως» σε καίρια θέματα της ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να ρίξουν με ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το θέμα της ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή και απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ (για να διαβάσετε το ρεπορτάζ του Pireas2day.gr πατήστε εδώ) και «αγγίζει» ζητήματα της περιόδου της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα, που θέτουν οι δύο βουλευτές, κατατείνουν να δοθούν απαντήσεις στο εξής:

•    Γιατί την άνοιξη του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που κατέχει;

Μάλιστα, οι βουλευτές αποκαλύπτουν ότι:
α.: Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και των 10 μεγάλων λιμανιών Α.Ε., είχε αναθέσει σε 5 Εταιρίες Συμβούλων να του υποδείξουν τρόπους ιδιωτικοποίησης. Οι Σύμβουλοι αυτοί τελικά του πρότειναν (Poseidon Project) να προχωρήσει σε μερική πώληση μετοχών (23%), όταν οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο θα το επέτρεπαν και σε αξιοποίηση υποδομών  και  υπηρεσιών μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης.
β.: Τόσο τα Μνημόνια Ι (Ν.3845/2010) και II (N.3985/2011), όσο και το Μεσομακροπρόθεσμο (Ν.4093/2012) υποδείκνυαν την πώληση του 23% των μετοχών, ώστε το 51% να βρίσκεται πάντα στα χέρια του δημοσίου, δεδομένου ότι το 25% έχει ήδη πουληθεί μέσω ΧΑΑ στο κοινό και “κυρίως μέσω παραχωρήσεων την καλύτερη αξιοποίηση των λιμένων”.
γ.: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση των Συμβάσεων Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ και ΟΛΘ αντίστοιχα, χωρίς να έχει συσταθεί Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων, χωρίς να έχει εφαρμοσθεί ο Ν.4150/2013 για τον εκσυγχρονισμό του λιμενικού συστήματος της χώρας, χωρίς καν κοινωνικό διάλογο με τους Φορείς και την Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι εκείνο το διάστημα ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Κ. Μανιατόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος στον ΟΛΠ επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη ενώ υπουργοί Οικονομικών ήταν διαδοχικά οι κύριοι Γ. Στουρνάρας και Γκίκας Χαρδούβελης.

«Σε πείσμα δε όλων αυτών, το ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών σας συνεχίζει το ξεπούλημα των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας με τον ίδιο διαγωνισμό. Το ΠΑΣΟΚ από το 2010 είχε προωθήσει τη θέση και προς την Τρόϊκα ότι κάθε ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια θα έπρεπε να κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα τους και τη θέση ότι «δεν είναι δυνατό να μετατραπεί το κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο», αναφέρεται, στην ίδια ερώτηση εγκαλώντας ουσιαστικά τη σημερινή κυβέρνηση για τη συνέχιση μιας διαδικασίας, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση καλείται να απαντήσει και να «φωτίσει» κρίσιμα ερωτήματα, που θέτουν οι δύο βουλευτές και διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες πρακτικές. Θα το κάνει;

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στα εξής:
1.:  Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την Κυβέρνησή σας, εξακολουθεί να προωθεί τη λύση της πώλησης του 67% (έστω και με το μοντέλο του 51% + 16%); Εξετάσθηκαν όλες οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις από θεσμικούς φορείς, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ;
2.:  Πώς ελήφθη η απόφαση για εισαγωγή της πώλησης του 67% των ΟΛΠ και ΟΛΘ στο 3ο Μνημόνιο, όταν η ίδια η Τρόϊκα ζητούσε την πώληση του 23% και Ιδιωτικοποιήσεις μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης;
3.:  Η Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ καθώς και η αντίστοιχη του ΟΛΘ, βάσει του Ν.3654/2008 αναθεωρούνται με διαβούλευση μεταξύ των μερών. Είναι δυνατόν τη νέα Σύμβαση για τον ΟΛΠ να την «κατασκευάζει εν κρυπτώ» το ΤΑΙΠΕΔ;
4.:  Είναι δυνατόν να έχει το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης του 67% των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ την Άνοιξη του 2014 και να έρχεται η Διοίκησή του τον Οκτώβριο του 2015 και να προκηρύσσει διαγωνισμό για την οικονομική εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας (ΟΛΠ) που πουλάει;

Οι δύο βουλευτές ζητούν, ακόμα, να κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα:
1.: Όλα τα αναλυτικά πρακτικά των συζητήσεων του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για τα έτη 2013, 2014 και 2015, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ.
2.: Όλα τα ονοματεπώνυμα και οι ιδιότητες των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015.
3.: Όλα τα ονοματεπώνυμα των παρατηρητών της Τρόϊκα από τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα.
4.: Το κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ που κατασκεύασε το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς ποτέ να το έχει κοινοποιήσει ούτε καν στο Δ.Σ. του ΟΛΠ.



http://pireas2day.gr/02,33,22271,00.aspx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: