Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

«Πολιτικό &νομικό ανοσιούργημα» η πώληση ΟΛΠ
«Πολιτικό και νομικό ανοσιούργημα», χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων την προσπάθεια πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση και προειδοποιώντας ότι θα είναι παρόντες με δυναμικές κινητοποιήσεις και νομικές παρεμβάσεις.

«Υπάρχει ένας διαγωνισμός πολιτικά και νομικά νεκρός και προσπαθούν κάποιοι να τον κρατήσουν ζωντανό», υπογράμμισε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος την οποία παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκο Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, αφού ξεκαθάρισε από την αρχή ότι όσα αναφερθούν αφορούν και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για το οποίο οι εξελίξεις μεταφέρονται λίγους μήνες αργότερα, κάλεσε κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση και να δώσουν στη δημοσιότητα, ακόμα και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τα εξής στοιχεία:
1.    Πως επελέγη να πωληθεί το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.  Σε αυτό το θέμα ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που έγινε στις αρχές του 2014 και λήφθηκε αυτή η απόφαση, ώστε να απαντηθεί με πιο τρόπο έγινε η επιλογή.
«Υπήρξε αποτέλεσμα μελέτης, που έλεγε ότι αυτή ήταν η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση του ΟΛΠ ή επιβλήθηκε αυτή η λύση από τη Cosco», παρατήρησε ο ίδιος, απαντώντας, αργότερα, σε δημοσιογραφική ερώτηση.
2.    Να δοθούν στη δημοσιότητα οι μελέτες αξιοποίησης του ΟΛΠ που είχαν ανατεθεί και πληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2013, ώστε να φανεί εάν προτείνουν τη λύση της πώλησης του 67% των μετοχών.
Ο κ. Γεωργακόπουλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι το δεύτερο μνημόνιο έκανε αναφορά σε πώληση μέχρι του 23% των μετοχών του ΟΛΠ ενώ το θέμα ανακινήθηκε με το 36σελιδο έγγραφο που είχε συντάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημόνιου.
3.    Με νόμο έχει αποφασιστεί η ενοποίηση όλων των λιμανιών της Αττικής υπό τον ΟΛΠ. Έτσι, ο αγοραστής του ΟΛΠ θα μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου βάζοντας «χέρι» σε όλα τα λιμάνια της Αττικής.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ  υπογράμμισε ότι με την πώληση του 67% ή του 51% των μετοχών του ΟΛΠ περνάει πλέον ο Οργανισμός σε άλλον ιδιοκτήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις ΟΛΠ- Δήμων, τις δραστηριότητες που θα συνεχίσει να λειτουργεί, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δραστηριότητες γύρω από το λιμάνι.

«Θα αλλάξει όλη η οικονομική ζωή του Πειραιά κατά τις διαθέσεις του μονοπωλιακού ομίλου, με δυσμενείς εξελίξεις για μια σειρά μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Το ΤΑΙΠΕΔ «νίπτει τας χείρας του»

Στην διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε σχέση με τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι «κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζονται άριστα και με νομικές αλχημείες και πολιτικά φτιασιδώματα προσπαθούν να προχωρήσουν την πώληση του ΟΛΠ».

Για τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε τα εξής στοιχεία:
1.    Σύμβασης Παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ: Κυκλοφορούν διάφορα κείμενα στα αγγλικά, που αναιρεί το ένα το άλλο και όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλας έχει αναρτηθεί στο data room, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι παραχωρησιούχοι ούτε καν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ!
Κανονικά έπρεπε να έχει γίνει επιτροπή με την συμμετοχή του ΟΛΠ και να διαπραγματευτεί το περιεχόμενο της νέας Σύμβασης αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα γίνονται εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τον κ. Γεωργακόπουλο, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Κούβαρη στην οποία αναφέρει ότι είναι τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου…
«Δηλαδή, ο τεχνικός σύμβουλος, που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε εταιρεία, κάνει διαπραγματεύσεις, παίρνει αποφάσεις και απορρίπτει αιτήματα του υπουργείου; Αποποίηση ευθυνών επιχειρεί να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ», πρόσθεσε ο ίδιος.
2.    Αποτίμηση: Το Νοέμβριο του 2015 έγινε διαγωνισμός για επιλογή εταιρείας για να γίνει αποτίμηση του ΟΛΠ. Δεν μάθαμε ποτέ ποια εταιρεία ανέλαβε το έργο και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Μετά πληροφορηθήκαμε ότι ανέλαβε και δεύτερη εταιρεία. Πλήρης αδιαφάνεια.
«Ο ΟΛΠ έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και γενικά είναι τέτοια δραστηριότητα, που δεν μπορεί να αποτιμηθεί με όρους real estate π.χ. έχω τόσα τετραγωνικά επί τόσο αντικειμενική αξία και έβγαλα αποτέλεσμα. Μιλάμε για το πρώτο λιμάνι της χώρας, σε σημαντική γεωστρατηγική θέση, που δουλεύει 365 μέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. Είναι το «σμαράγδι της Μεσογείου» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο κινέζος πρωθυπουργός. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το θέμα έχει πολιτική εκτίμηση και δεν είναι ζήτημα οικονομικής αποτίμησης», παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Pireas2day.gr
3.    Φοροαπαλλαγές: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ως παράνομες τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στη Cosco με το νόμο, που έγινε η παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ και έχει ζητήσει να επιστραφούν έντοκα όλα τα χρήματα που έχει καρπωθεί από το 2010. Ο υπουργός Ναυτιλίας παραπέμπει για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, διότι η χώρα μας θα κληθεί να πληρώνει πρόστιμα για να κερδίζει η Cosco!
4.    Περιμένουμε το αποτέλεσμα της προσφυγής που έχουμε κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προκήρυξης πώλησης. Ποιοι σπεύδουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ενόψει της απόφασης;
5.    Η Cosco έχει πάρει τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και πληρώνει τίμημα στον ΟΛΠ. Είναι δυνατόν να πάρει η ίδια τον ΟΛΠ και να πληρώνει τίμημα στον… εαυτό της;
6.    Δημόσια αρχή λιμένος: Το λέγαμε από την αρχή ότι πρέπει να γίνει και η προηγούμενη κυβέρνηση το απέρριπτε ως κάτι δευτερεύον, τώρα το αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται.
7.    Εργασιακές σχέσεις: «Εάν νομίζουν ότι θα μεταφέρουν σε όλο τον Πειραιά τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας που έχουν στην προβλήτα της ΣΕΠ είναι γελασμένοι. Λιμάνι χωρίς Κανονισμούς Εργασίας, Οργανογράμματα, Συλλογικές Συμβάσεις δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ ζήτησε να σταματήσει τώρα ο διαγωνισμός και να γίνει ουσιαστικός διάλογος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με στόχο:
•    Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού
•    Να εξεταστούν οι βέλτιστες αναπτυξιακές προοπτικές
•    Να καθοριστούν συγκροτημένες εργασιακές σχέσεις
•    Να διασφαλιστούν οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης- λιμανιού και η προστασία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.


http://pireas2day.gr/02,46,22261,00.aspx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: