Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

«Τσουνάμι» ανατροπών στα λιμάνια μέσα στο 2013


«Τσουνάμι» ανατροπών έρχεται μέσα στο 2013 στα εργασιακά στα λιμάνια, για τα οποία μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι παραχωρήσεις δραστηριοτήτων.

Αυτό έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόϊκα και περιλαμβάνεται στην έκθεση για την Ελλάδα, που δόθηκε, αυτές τις ημέρες στην δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει καθορίσει την στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων «κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης, με στόχο την καλύτερη δυνατή χρήση των λιμένων» με στόχο την υποβολή προσφορών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο, που διέπει τις σχέσεις εργασίας, το λιμάνι και τη διοικητική λειτουργία των λιμανιών και οφείλει να στείλει ένα σχέδιο πρότασης στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Καταληκτική ημερομηνία για τα παραπάνω ήταν ο Δεκέμβριος του 2012 και γι’ αυτό στο νομοσχέδιο- σκούπα του ΥΝΑ, που έχει τεθεί σε διαβούλευση,  περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη διοικητική λειτουργία των λιμανιών. Στην πορεία, όπως προκύπτει από την έκθεση θα υπάρξει "ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των διοικητικών ευθυνών και των εμπορικών δραστηριοτήτων".

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι "οι αρχές ετοιμάζουν αποφασιστικά μέτρα για την προώθηση πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας". Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης σε οτι αφορά τα εργασιακά μιλώντας σε συνέντευξη τύπου είχε αφήσει, ουσιαστικά, την ρύθμισή τους στις διαπραγματεύσεις με τον κάθε παραχωρησιούχο, χωρίς να δοθούν απαντήσεις για το τι θα γίνει με τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι σημειωτέον απασχολούνται σε προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς μονιμότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναθεώρηση στα εργασιακά, που θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2013, πρέπει να προβλέπει, μεταξύ άλλων, «την κατάρτιση και την πιστοποίηση του χειρισμού φορτίου των εργαζομένων, και ορίζει ένα ανταγωνιστικό μοντέλο για τους λιμένες και φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών».

Να σημειωθεί ότι σε αυτό αντιδρά η Cosco, η οποία έχει εκφράσει τις διαφωνίες της.


Pireas2Day

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

70 θεσεις για το ΣΕΜΠΟ υπαρχουν μονο.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ στην εφεδρεια ή για κανενα δημο.Τα ονοματα που παραμενουν ειναι γνωστα και πολλοι τα γνωριζουν

Ανώνυμος είπε...

ξέρεις ότι θα μείνουμε μόνο 70, ξέρεις ποιοι το ξέρουν, ξέρεις για εφεδρεία , ξέρεις για δήμους , θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις πότε θα έρθει η κουφάλα να μου φτιάξει το κλιματιστικό που δεν ανεβάζει θερμοκρασία;;

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!ΤΣΑΙ!ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ!http://www.zougla.gr/zouglaport/port_various/article/i-enosi-limenergaton-gia-to-limeniko-sistima