Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση

Με προτάσεις για τον ΟΛΠ έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Cosco


Αθήνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τον κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό της Cosco να διεκδικεί ως φαβορί την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού έρχεται στην Ελλάδα και θα συναντηθεί στις 27 Ιουνίου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την απόκτηση του ΟΛΠ, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ο κινέζος αξιωματούχος φθάνει στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα και επίσημος λόγος της επίσκεψής του είναι τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάντως ο φάκελος της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμπλέουν σε ό,τι αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν αποκρατικοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης, όπου προβλέπεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου ή και επιμέρους δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και όχι η πώλησή του.

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ότι πρέπει να πωληθεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εντός του 2013 των 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.

Ενδεικτική του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που φαίνεται να προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της επίσπευσης του διαγωνισμού είναι η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη στη Wall Street Journal. Δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο η οποία είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2014, μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί φέτος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για περίοδο 30 έως 40 ετών. Ο κ. Σταυρίδης επισήμανε ότι το λιμάνι είναι μια ώριμη εναλλακτική, οι κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κίνα.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδίων για τον ΟΛΠ εντάσσεται και η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη την Παρασκευή, ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να πάρει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες σε μια νέα πιθανή συμφωνία με τους Κινέζους, αλλά και για τις προθέσεις της ΕΕ για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Newsroom ΔΟΛ

in,gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομάδες δράσης εργαζομένων του ΟΛΠ και έρχονται σε επαφή με ανάλογες ομάδες της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, γιά κοινό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος της Δημόσιας (και με Εθνική σημασία) περιουσίας.Το μέτωπο που φτιάχτηκε αυθόρμητα από το κόσμο και υπερασπίστηκε την ΕΡΤ, πρέπει στον ΟΛΠ να φτιαχτεί από τους εργαζόμενους του σε συνεργασία με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.Ας καλέσουν τα ΔΣ των τριών σωματείων του ΟΛΠ μία συνέλευση γιά δημιουργία επιτροπών. Διαφορετικά θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία μία από τις ομάδες αυτές.Χρειαζόμαστε προτάσεις και κινητοποίηση και όχι γκρίνιες,ειρωνείες και ηττοπάθεια.
Κάθε πρόβλημα είναι και μιά ευκαιρία να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, και να υπερασπίσουμε την την αξιοπρέπειά μας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΜΗΤΣΑΡΑ ΟΠΙΟΣ ΣΕ ΒΡΙΖΕΙ ΠΕΣΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙ ΝΑ .......... ΤΟΣΟ ΑΝΤΡΕΣ Ε ΡΕ ΚΑΤΙ ΛΙΜΕΝΕΚΟΤΕΣ

teo είπε...

λοιπον επειδη βαρεθηκα τα σαλια κ επειδη ζητατε προτασεισ πρωτεινω.
1 συνελευση κ 2 ψηφοφοριες.μια για το ποιο θελουν ν πουληθει κ ποιο οχι ανωνυμη κ μια ονομαστικη για το ποιοι ειναι διαθετημενοι για δυναμικεσ κινητοποιοισεισ κ να φτασουν μεχρι τα ακρα.2 αναλογα τα αποτελεσματα τησ ψηφοφοριασ φτιαχνουμε επιτροπη αγωναανεξαρτητωσ τισ τυχων αντιρισεισ του σωματειου.νομιζω οτι μονο ετσι αξιζη ν γινουν ηρωεσ καποιο.οχι να γαμιουντε καποιοι κ αλλοι να το ξυνουν στα μπανια κ να σχολιαζουν στο ιντερνετ.