Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Καθησυχάζει ο ΟΛΠ για την απόφαση της Ε.Ε.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε γνωστή τη Δευτέρα -σύμφωνα με την οποία, από την έρευνα που έκανε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2009 διαπιστώθηκε ότι στη θυγατρική της Cosco Pasific, «ΣΕΠ Α.Ε», δόθηκαν φοροαπαλλαγές που είναι αντίθετες με τους κανονισμούς της Ε.Ε. καθώς «παρέχεται στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων  κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της Ε.Ε.- προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση, οι εταιρείες πρέπει να επιστρέψουν τώρα στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν και οι ελληνικές αρχές να σταματήσουν από τώρα και στο εξής την παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων.
Την Τρίτη η διοίκηση του ΟΛΠ με δικιά της ανακοίνωση εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΟΛΠ-ΣΕΠ και επομένως και τα αποτελέσματα του ΟΛΠ και διευκρινίζει ότι αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ΣΕΠ σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ΟΛΠ κάνει γνωστά ακόμα ότι:
  • H Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ (COSCO) η οποία κυρώθηκε με το Ν.3755/2009, αποτελείται από δύο μέρη: (α) Το κείμενο της Συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και COSCO, που αφορά την παραχώρηση της προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του ανατολικού προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, που υπογράφτηκε στις 25.11.2008 και (β) τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3755/09, οι οποίες προστέθηκαν στο νόμο από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Η απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού, αφορά αποκλειστικά το άρθρο 2 (οικονομικά και φορολογικά θέματα) και όχι το άρθρο 1, το οποίο και αποτελεί το συμβατικό μέρος της Σύμβασης ΟΛΠ/ COSCO.
  • Η απόφαση αυτή δεν αφορά σε κανένα σημείο της την πρόσφατη επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης μέσω φιλικού διακανονισμού για το δυτικό προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ που κυρώθηκε με το Ν. 4315/14.
Να σημειωθεί ότι το 2009 είχαν προσφύγει στα όργανα της Ε.Ε. η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και ο τότε νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας καταγγέλλοντας ότι στη σύμβαση παραχώρησης της Cosco συμπεριλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και άλλα πλεονεκτήματα.
Εντύπωση προκαλεί πάντως και η «σιγή» από πλευράς της κυβέρνησης, αφού τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση. Όπως σχολίαζαν ναυτιλιακοί κύκλοι, το γεγονός αυτό ίσως έχει να κάνει και με το ταξίδι κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.



http://www.efsyn.gr/arthro/kathisyhazei-o-olp-gia-tin-apofasi-tis-ee 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.pireas2day.gr/02,33,18157,00.aspx
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.
ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;
ΔΡΙΤΣΑ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ...
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ (ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ, ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ...)