Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Προς διαιτησία οδεύει η επένδυση για τον προβλήτα ΙΙΙ Θρίλερ με τη φιλική διευθέτηση ΟΛΠ με Cosco

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco, σε σχέση με τη φιλική διευθέτηση για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Cosco Wei Jiafou και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Χθες οι δύο πλευρές βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουν στη λεγόμενη φιλική διευθέτηση, η οποία επιδιώκεται από το Νοέμβριο του 2012.
Η πρόταση που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ανασταλεί το εγγυημένο αντάλλαγμα το οποίο υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο η Cosco για τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, που «βάζει μπρος» από τον Ιούλιο, για να προχωρήσει στην επέκτασή της. Μια επένδυση αξίας 220 εκατ. ευρώ που δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Η Cosco έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο με το οποίο υποστηρίζει ότι ο ΟΛΠ  θα βγει κερδισμένος σε επίπεδο εσόδων, ενώ αναλαμβάνει να κατασκευάσει και το νέο προβλήτα των πετρελαιοειδών, προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος σε αυτό το επίπεδο των διαπραγματεύσεων συνδέεται άμεσα με την πορεία του ΑΕΠ στη χώρα και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Πάντως, από την πλευρά του ΟΛΠ εκφράζονται έντονες ανησυχίες και -σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν»- δεν απορρίπτουν την αναστολή, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητο από την πορεία του ΑΕΠ.
Ωστόσο, έπειτα από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και με την προοπτική της επίσκεψης του captain Wei Jiafu στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές απομακρύνονται.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον είχε λυθεί το θέμα, που από πλευράς Cosco είναι σε πρώτη προτεραιότητα, θα γίνονταν οι ανακοινώσεις για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ, ενώ ενδεχομένως θα ενημερωνόταν και ο ισχυρός άντρας της Cosco για την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το 74% των μετοχών του ΟΛΠ που κατέχει το Δημόσιο.
Και αυτό διότι η Cosco, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει σε μια διαδικασία αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η προειδοποίηση
Με το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα και τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη να πετάει για τις Βρυξέλλες σήμερα, ώστε να πάρει έστω και προφορικά την έγκριση για το θέμα της φιλικής διευθέτησης, αλλά και για την πώληση των μετοχών, η Cosco χθες έριξε στο τραπέζι την προειδοποίηση της διαιτησίας, αφού ο χρόνος που προβλέπει η σύμβαση για τη φιλική διευθέτηση έχει περάσει προ πολλού.
Και αυτό γιατί η πλευρά του ΟΛΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να συμφωνήσουν ότι επιθυμούν να γίνει το έργο επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναστολή του εγγυημένου.
Οι απόψεις
Ο ΟΛΠ στις διαπραγματεύσεις εκφράζει επιφυλάξεις, που αφορούν από τη μια τα έσοδά του και από την άλλη την επίδραση της συμφωνίας στην τιμή της μετοχής της εταιρείας. Θεωρούν ότι η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και να παρουσιάσει κάμψη η μετοχή, κάτι που θα είναι κρίσιμο εν όψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Παράλληλα έχει εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο τα έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή και θα αυξηθούν.
Στον αντίποδα, όμως, η Cosco υπολογίζει ότι με την κάθετη αύξηση της κίνησης λόγω και της λειτουργίας του ανατολικού προβλήτα ΙΙΙ θα καταβάλλει μεγαλύτερο αντίτιμο στον ΟΛΠ απ’ ό,τι προβλέπει το αντάλλαγμα.
Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί και η δυτική πλευρά του προβλήτα ΙΙΙ, μέχρι το 2016, η συνολική χωρητικότητα της ΣΕΠ θα φτάσει τα 6,5 εκατ. teu ετησίως, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εκτοξευτούν, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
Γενική συνέλευση
Την επόμενη εβδομάδα, μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του captain Wei, θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ζητήσει να τεθεί θέμα αλλαγής μελών του διοικητικού συμβουλίου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο καλο (ολπ) και να μαs γραφειs!
Μηπωs τωρα που ειναι δημοσιο ειναι καλυτερα τα πραγματα,ρε να παρακαλατε να πουληθει... ξυπνατε...σαs δουλευουν !!