Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Καθολικό όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ


 
logoartc_fΗ Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ στην σύσκεψη στις 5/3/2014 στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί φορείς, Δημοτικές αρχές της Α΄ και Β΄ περιφέρειας Πειραιά, εκπρόσωποι μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που συνολικά αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της κοινωνίας του Πειραιά και των γύρω Δήμων, εκτίμησε και αποφάσισε τα παρακάτω:

«Μετά από διαλογική συζήτηση και πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν τάχθηκαν κατηγορηματικά ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ την οποία θεωρούν επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας, της εθνικής μας οικονομίας και η οποία θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις δραστηριότητες και στις λειτουργίες του λιμανιού από τον Πειραιά, την Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα έως και την Σαλαμίνα. Ταυτόχρονα οι φορείς ομόφωνα κατέληξαν και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε μοντέλο που θα οδηγήσει τμηματικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην απώλεια του δημόσιου και κρατικού ελέγχου του ΟΛΠ.

Ο ΟΛΠ και η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού το οποίο δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και εκσυγχρονίστηκε με τα φορολογικά έσοδα των ελλήνων φορολογουμένων και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και η στρατηγική του θέση στην περιοχή μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Το εγχείρημα με την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ στην κινέζικη COSCO, παρά τα σκανδαλώδη προνόμια που παρείχε για τους Κινέζους, παρά τον φιλικό διακανονισμό, παρά το ευτελές τίμημα, την απαλλαγή του ΦΠΑ, τίποτα το θετικό δεν προέκυψε για την οικονομία της χώρας αλλά τίποτε και σε επίπεδο Πειραιά. Αντίθετα συρρικνώθηκαν οι θέσεις εργασίας, διαπιστώνεται ότι η  COSCO δημιούργησε ένα ιδιόμορφο καθεστώς «ειδικής οικονομικής ζώνης» στο οποίο έχουν υπονομευθεί τα εργασιακά, κοινωνικά και συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε τις κυβερνητικές διακηρύξεις και δηλώσεις ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι αβάσιμες, παραπλανητικές και στοχεύουν στην εξαπάτηση για άλλη μια φορά των εργαζομένων. Το τίμημα από το ξεπούλημα του ΟΛΠ θα πάει υπέρ της αποπληρωμής του χρέους στους δανειστές, δηλαδή σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο!!! Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για την ενίσχυση της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη η κυβέρνηση παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στην προωθούμενη πώληση του 67% των μετοχών αλλά και τις αντιδράσεις στην Βουλή προχωρά ακάθεκτα στο ξεπούλημα του ΟΛΠ αφού ήδη ανακοινώθηκε στις 5/3/2014 από την κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε» έως τις 28/4/2014. Οι όροι του διαγωνισμού όπως ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν πλήρως τις ανησυχίες μας για τους κινδύνους που επισημαίνουμε.

Επίσης με την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση απαξιώνεται η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και ουδεμία προοπτική διαφαίνεται για την αναβάθμιση ή τον εκσυγχρονισμό της, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στον μαρασμό, την εγκατάλειψη, την διάλυση και στην μεγαλύτερη ακόμη ανεργία.

Επίσης είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί δραματικά το περιβάλλον στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Θεωρούμε ότι ο ΟΛΠ και τα λιμάνια της χώρας μας είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των μεταφορών και μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθούν σε ξένα πολυεθνικά μονοπώλια που το μόνο που θα επιδιώκουν είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να σταματήσει την όποια διαδικασία έχει δρομολογήσει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Σύσσωμοι οι φορείς του Πειραιά και των γύρω Δήμων απαιτούν να γίνει σεβαστή η θέση τους για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να δώσει ανάσα και πνοή στην μάστιγα της ανεργίας, τα λουκέτα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην ανασφάλεια και αβεβαιότητα που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή συγκρότησε 9μελή Γραμματεία (η οποία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διεύρυνση από εκπροσώπους φορέων που θα το επιθυμούσαν) η οποία θα έχει την ευθύνη για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και του έργου της επιτροπής.»

Όλοι στην Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά την Τρίτη 11/3/2014 και ώρα 11.30 π.μ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΥΝΑ, να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΟΛΠ.
 
 
pireastime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: