Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο διεξήχθη στο Μουσείο Ακρόπολης παραβρέθηκε ως ομιλητής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

• Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια υπήρξαν ο προνομιακός χώρος για τη μεγέθυνση της χώρας και την πολιτιστική της ταυτότητα. Ιδιαίτερα τα λιμάνια, όπου μέσα από τη μεταφορά προϊόντων και ιδεών κατέστησαν πεδία πολυπολιτισμικών δράσεων και κοινωνικών διεργασιών.

• Ο Πειραιάς υπήρξε στην ιστορική του πορεία λίκνο πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε έθνη και θρησκείες, όπου η ελευθερία, η φαντασία, το άγνωστο και το όνειρο τον καθιστούσαν πηγή ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΟΛΠ Α.Ε. στα πλαίσια και της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, μεταλλάσσει το Πολιτιστικό Κεφάλαιο του λιμανιού σε Κέντρο Πολιτισμού και Τουρισμού με επίκεντρο την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά. 

• Λιμενική Αρχή, Αυτοδιοίκηση και Δημόσιο συμπράττουν στην ανάπλαση μιας περιοχής αρχαίων και νεώτερων μνημείων, με στόχο τον εορτασμό των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σε μια περιοχή 180.000 τ.μ. στην οποία εκτός από ελεύθερους χώρους, δομούνται 3 Μουσεία και θεματικά πάρκα.

• Αυτό το Κεφάλαιο, αυτή την Κληρονομιά, οφείλουν να σεβαστούν τα κάθε είδους κερδοσκοπικά funds τραπεζιτών και δανειστών, αφού η ιστορική διαδοχή πόρων ανήκει στην κοινωνία των πολιτών και αποτελεί εθνική αξία, που πρέπει να εξαιρεθεί και να προστατευθεί από κάθε είδους και μέθοδο ιδιωτικοποίησης.
• Ο τάφος και το μνημείο του Θεμιστοκλή, οι Ηετιώνιες Πύλες ή το τείχος του Κόνωνος δεν αποτιμώνται ως οικονομικές αξίες με σκοπό το κέρδος, αλλά ως Πολιτιστική Κληρονομιά και γι’ αυτό “δεν πωλούνται, ούτε παραχωρούνται”. Όπως λέει και ο τίτλος του Συνεδρίου της Ελληνικής Προεδρίας στην Ενωμένη Ευρώπη: “Heritage first !” (Πολιτιστική Kληρονομιά πρωτίστως!).


olp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: