Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΡΕ ΛΕΣ ?



Απόφαση - βόμβα του ΣτΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009, 21:55

Πρόκριμα για την τύχη των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και έχουν αναδρομική ισχύ, αποτελεί η απόφαση - σταθμός 1912/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει παράνομη και κυρίως αντισυνταγματική σχετική περίπτωση, που αφορά σε έκτακτη εισφορά στα αποθεματικά των εταιρειών και μάλιστα αναδρομικά.

Ουσιαστικά, με την απόφαση του ΣτΕ, φαίνεται ότι πλέον η αναδρομική επιβολή εισφορών σε παρελθούσες χρήσεις έχει σοβαρό συνταγματικό κώλυμα και απαλλάσσει από αντίστοιχο βάρος χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που ζούσαν με την… αγωνία των αναδρομικών εισφορών κατά την κρίση και την ανάγκη της κεντρικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις και για την έκτακτη εισφορά Παπαθανασίου.

Βεβαίως, η υπόθεση αυτή αφορά σε εισφορά που είχε επιβληθεί το 2004 ως έκτακτη φορολογία στα αποθεματικά των εταιρειών, αλλά οικονομικοί παρατηρητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι με την απόφαση αυτή βρίσκεται πλέον στον «αέρα» η αντίστοιχη, της περασμένης άνοιξης, για επιβολή εισφοράς σε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατά τους ίδιους οικονομικούς κύκλους έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες προσφυγές από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να αμφισβητήσουν και δικαστικά την επιβολή έκτακτης εισφοράς με αναδρομική ισχύ. Κερδίζοντας το σχετικό δικαστικό αγώνα, ο κάθε θιγόμενος μπορεί να πάρει τα χρήματα που κατέβαλε πίσω και μάλιστα εντόκως.

Ιδιαίτερο βάρος προσδίδεται στο γεγονός ότι η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη ομόφωνα και χωρίς διαφωνίες ή διχογνωμίες.





Ειδικότερα, η απόφαση 1912/2009 του ΣτΕ ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 1 του συντάγματος, που ορίζει ότι «κανένας φόρος δεν επιβάλλεται, ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο…», αλλά και κατά την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου, που ορίζει ότι «φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος, που επεκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

• Με απόλυτη σαφήνεια επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αναδρομικών έκτακτων εισφορών «πρόκειται για αντισυνταγματική αναδρομική φορολόγηση και καθόλου νόμιμη».


ΑΠΟ ΤΟ zougla.gr

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστη η αποφαση αλλα αντι να μιλησει η κυβερνηση για την επιστροφη η καταργηση της εισφορας αυτης και λογο προφανως της οικονομικης πιεσης που δεχεται,απαντησε οτι η διαφορα θα λυνεται μεταξυ των διαδικων.
Δηλαδη πρεπει να πας στα δικαστηρια
για να βρεις το δικιο σου.

ΒILLY είπε...

ΒΟΥΡ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ....

Ανώνυμος είπε...

H EKTATH ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΤΟΚΗΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗΣ ΜΕ 6%.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΣΓΥΚΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.
ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΣΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ.

ΒILLY είπε...

ΟΚ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ....

CooLis είπε...

....ΒΡΕ '' ΡΕΤΙΡΕΔΕΣ '' ΣΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΩΡΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ;

CooLis είπε...

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΘΟΥΣ...ΜΑΘΗΜΑ ΨΥΧΗΣ....

http://vasiliastismonaxias.blogspot.com/2009/11/blog-post_13.html

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΚΕΤΑΚΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑΞΑΜΕ;
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΜΕΙΣ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΧΗΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ....ΝΤΡΟΠΗ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ....ΟΥΟΥΟΥΥΟ ΣΑΣ!!!

ΒILLY είπε...

ΕΛΑ ΡΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΩ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ...ΡΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΑΣ ΣΠΑΕΙ ΚΑΡΥΔΙΑ...ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΚΟΥΤΕ ΡΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ;;; ΟΥΑΧΑΧΑΧΧΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Να με συχωρείς φίλε αλλά το άκουσα κι εγώ , για να σταματήσετε την απεργία θα τα πάρετε χοντρά, ντροπή πάντως είσται απαράδεκτη και προκλητική....

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΜΑΘΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΕΓΩ...ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΦΙΓΚΑΣ ΤΗ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΧΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΜΑΘΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΕΓΩ...ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΦΙΓΚΑΣ ΤΗ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΧΤΕΣ

ΒILLY είπε...

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΑΥΤΑ ΑΝΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ....

theodoros margaris είπε...

καλησπερα λοιπον ο σφηκας ειναι γνωστος δημοσιογραφος που συνεργαζεται με διαφορα εντυπα.

ο σφινγκας ειναι εργατης στο λιμανι του πειραια ειμαι λοιπον και φαινομαι λιμενεργατης

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΦΗΚΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΑΣΧΕΤΟ ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΗΜΑΡΤΟΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΕ?

CooLis είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΡΧΗΓΕ ΜΟΥ;
DON'T PANIC.....
....ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥΣ....
DON'T WORRY BE HAPPY...