Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνα της ΕΕ για τη νέα συμφωνία ΟΛΠ- Cosco


Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν μπαίνει η «φιλική διευθέτηση» Cosco – ΟΛΠ μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, που με ερώτησή του ζήτησε να ξεκινήσει διαδικασίες έρευνας  για την «αναστολή» του εγγυημένου ανταλλάγματος και την «απουσία» διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή των έργων στο λιμάνι του Πειραιά, που «συνομολογήθηκε» με τη «Φιλική διευθέτηση» μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco στις 30/8/2013 και ύστερα από παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει: α) ότι η απόφαση για αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος που είχε υποχρέωση να καταβάλλει η Cosco στον ΟΛΠ «αποτελεί δομικό στοιχείο της αρχικής σύμβασης των δύο πλευρών» και β) ότι η ανάθεση της κατασκευής των έργων εμφανίζεται ότι γίνεται χωρίς διεθνή διαγωνισμό, καλεί την Κομισιόν να ερευνήσει τα ερωτήματα που προκύπτουν από το κείμενο της «Φιλικής Διευθέτησης», αλλά και να αποφανθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας, που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2012, και αφορούσε στην αρχική σύμβαση.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Στις 30-8-2013, υπεγράφη «Πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης ΑΡΘ. 33 § 2 και 3 της από 25.11.2008 παραχώρησης» μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Ltd «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» (ΣΕΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Με τη συμφωνία αυτή τα 2 μέρη (ΣΕΠ και ΟΛΠ) συμφωνούν, μεταξύ άλλων, η ΣΕΠ να αναλάβει την κατασκευή της επέκτασης της Προβλήτας ΙΙΙ, την αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ αλλά και την κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών, η αποπληρωμή του κόστους του οποίου «θα γίνει σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένων 2 ετών περιόδου χάριτος, από την παράδοση του έργου με επιτόκιο Euribor συν 4%».
Στη συνέχεια της συμφωνίας ορίζεται ότι, το εγγυημένο αντάλλαγμα που προβλέπεται στην από 25-11-2008 υφιστάμενη σύμβαση (Ν. 3755/2009), αναστέλλεται και συνδέεται με το ΑΕΠ «μέχρις ότου το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2% ετησίως».
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πληροφορίες ότι η Cosco ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς κρίνει την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω συμφωνία; Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται δομικό στοιχείο της αρχικής σύμβασης των δύο πλευρών;
Ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο «Φιλικής Διευθέτησης» αντιμετωπίζει το θέμα της παραχώρησης της κατασκευής της επέκτασης της προβλήτας ΙΙΙ και της κατασκευής της προβλήτας πετρελαιοειδών στην Cosco, χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, είναι σύμφωνος  με την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων έργων;
Σε τι σημείο βρίσκεται η έρευνα «που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2012 η Επιτροπή για την αρχική σύμβαση», όπως με είχε ενημερώσει με την απάντηση E-009350/2012;».

Pireas2Day

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τώρα ησύχασα......

CooLis είπε...

Πούλα με ...

oceanos είπε...

Μπόκολη άσε τα τραγουδάκια και κάνε τη δουλειά σου.

CooLis είπε...

Ε,κάτι θα γίνει...