Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το ΣτΕ θα κρίνει την διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει το μέλλον του ΟΛΠ καθώς τέσσερις φορείς της πόλης προσέφυγαν κατά της διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Οι φορείς, που έχουν προσφύγει, μέχρι τώρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) ενώ με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, κατά τα οποία είχε προσφύγει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος του Ανδριανός Μιχάλαρος προχώρησε σε δήλωση διαψεύδοντας κάτι τέτοιο.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση, προσωπικά εγώ ως Πρόεδρος ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου σε μία τέτοια προσφυγή, πόσο μάλλον που δεν ετέθη και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλαρος.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (ΔΣΠ) κατέθεσε, μόνος του, αίτηση ακύρωσης από τις 17/4 και υπογράφεται από τους δικηγόρους Π. Πετρόπουλο, Γ. Βρέλλο, Νίκο Κωνσταντινίδη και Γιάννη Καρδαρά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μέλος του ΔΣ του ΔΣΠ Γιάννης Καρδαράς σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής στοιχεία:

Σύμφωνα με το Ν. 3845/2010 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ) έχει τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο με στόχο την είσπραξη 1 δις ευρώ ανά έτος (2011-2013) για τη συγκέντρωση δημοσίων εσόδων προοριζομένων αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους του οποίου η συσσώρευση απειλεί τη χώρα με στάση πληρωμών. Επίσης με Νόμο η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ που ελέγχεται 100% από το Ελληνικό Δημόσιο, απέκτησε 18.534.440 μετοχές της ΟΛΠ ΑΕ ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ εκάστης που αντιστοιχούν σε ποσοστό 74,14% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα εξ αυτών πωλεί το πλειοψηφικό πακέτο του 67% των μετοχών σε τρίτους ιδιώτες με ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ η οποία είναι εκτελεστή διοικητική πράξη που ελέγχεται και προσβάλλεται ακυρωτικά ενώπιον του ΣτΕ.
Εμείς επιμένουμε στη μέχρι τώρα διαμορφωθείσα Νομολογία των Δικαστηρίων και του ΣτΕ (Ολ ΣτΕ 1210-1211/2010) ότι η ΟΛΠ ΑΕ διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, σχετιζόμενο με την εθνική άμυνα και ασφάλεια αλλά και την ακτοπλοΐα και για το λόγο αυτό δεν δύναται να εξισωθεί με μία οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση αφού ασκεί δημόσια εξουσία στη λιμενική περιοχή (απόφαση 97/2014 ΣτΕ). Άλλωστε, η άσκηση δημόσιας εξουσίας της ΟΛΠ ΑΕ έχει αναγνωριστεί και από την Ε 2009 10374 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε.

ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Α) Με βάση τις παραπάνω σκέψεις και εφόσον η ΟΛΠ ΑΕ κατά παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί εξουσίες Λιμενικής Αρχής και παρέχει υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος που από το Σύνταγμα προβλέπονται ότι αφορούν το Κράτος, άρα η επαπειλούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα παραβιάζει ευθέως μεταξύ άλλων τα άρθρα 1, 26, 106 του Ελληνικού Συντάγματος καθότι εκδηλώσεις της κρατικής εξουσίας ιδιωτικοποιούνται με κίνδυνο την αλλοίωση της μορφής του πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών.
Β) Περαιτέρω ο ιδιοκτήτης του 67% των μετοχών εκτός των άλλων εξουσιών Διοίκησης κλπ θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε μεταβολή της εθνικότητας της εταιρείας (ΟΛΠ ΑΕ).
Γ) Τέλος, εφόσον νομοθετικά και νομολογιακά αλλά και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετείται από τον ΟΛΠ ΑΕ το δημόσιο συμφέρον και η εθνική άμυνα και ασφάλεια (Ακτοπλοΐα- μεταφορά εμπορευμάτων, ασφάλεια ναυσιπλοΐας, ρύπανση, αστυνόμευση, τήρηση της τάξης, ναυάγια, αιγιαλός, περιβάλλον, δικαιώματα εργασίας κλπ) σε περίπτωση πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου (67%) της ΟΛΠ ΑΕ δεν θα διασφαλίζεται η κρατική εποπτεία και ο έλεγχος και επομένως μειώνεται ανεπίτρεπτα η εθνική κυριαρχία.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
"Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε και τους άλλους φορείς της πόλης (ΕΒΕΠ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ που έχουν πρόδηλο έννομο συμφέρον) να προσβάλλουν την παραπάνω πράξη για να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν από τη λαίλαπα που έχει πλήξει την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση η προσβολή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς από όλα τα χρώματα και τα ιδεολογικά ρεύματα θα κόψει την όρεξη επιθετικών οικονομικών συμφερόντων, που κρύβονται υπό το μανδύα της τιμημένης ομάδας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, και επιχειρούν, αφού πρώτα βάλουν πόδι στο Δήμο  Πειραιά (Μώραλης, Μαρινάκης, Κόκκαλης), εν συνεχεία να πάρουν τα λάφυρα (ΟΛΠ – ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ – ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ). Κατά τη γνώμη μου οι Πειραιώτες δεν θα πέσουν θύματα της επιχειρούμενης εκμετάλλευσης της ερυθρόλευκης οικογένειας και θα αντισταθούν και στον Β. Μιχαλολιάκο, που συμφωνεί με τον κουμπάρο του, Α. Σαμαρά, στην επιχειρούμενη πώληση του λιμανιού", καταλήγει ο κ. Καρδαράς..


Pireas2Day