Κυριακή 18 Μαΐου 2014

 Ομόφωνο ΟΧΙ στη πώληση του ΟΛΠ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πωλήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, που κατέχει το Δημόσιο αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικότερα θέματα της προεκλογικής περιόδου για το δημαρχιακό αξίωμα του Πειραιά με όλους τους υποψήφιους δημάρχους να δηλώνουν αντίθετοι με την πώληση ενώ οι περισσότεροι επισκέφθηκαν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους.

Είναι προφανές ότι όποια δημοτική αρχή και εάν σχηματιστεί, τελικά, θα κληθεί σύντομα να υπερασπιστεί τις συγκεκριμένες θέσεις της, γεγονός, που θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση.

Αυτό καταγράφεται ως μια στρατηγική «νίκη» της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, που ανέδειξαν με συγκεντρώσεις, συζητήσεις και κινητοποιήσεις το θέμα και τις συνέπειές του και από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν αντίθετοι στην επιχειρούμενη πώληση όλα τα Επιμελητήρια, επαγγελματίες και τοπικοί σύλλογοι, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Παράλληλα, σημαντικό ήταν ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι δήμαρχοι, που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή (Θοδωρής Δρίτσας στον Πειραιά, Χρήστος Βρεττάκος σε Κερατσίνι- Δραπετσώνα, Κώστας Παπαδόπουλος σε Νίκαια- Ρέντη, Γιάννης Λαγουδάκης στο Πέραμα, Καίτη Κυλάκου στον Κορυδαλλό και Δέσποινα Καρούση στη Σαλαμίνα) με κοινή συνέντευξη τύπου έθεσαν ψηλά στην «ατζέντα» το ζήτημα της πώλησης του ΟΛΠ.

Έτσι, ειδικά στον Πειραιά, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μοναδικός Δήμος, που συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΠ το θέμα αναδείχτηκε σε ένα από τα βασικότερα ζητήματα.

«Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον των πόλεών μας διότι ο Πειραιάς στο σύνολο του και το λιμάνι αποτελούν μια ενιαία παραγωγική- οικονομική ενότητα. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση έχουν ταχθεί όλοι οι σημερινοί δήμαρχοι, όλα τα Επιμελητήρια, οι εργατικές και οι εργοδοτικές ενώσεις. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσουν όλοι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους το θέμα του λιμανιού. Ένα λιμάνι, που αναπτύσσεται σε βάρος των πόλεων δεν μπορεί να είναι παραγωγικό για το κοινωνικό σύνολο», είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Δρίτσας στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου αλλά επανήλθε πολλές φορές στο ζήτημα, πράγμα που έκανε και η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Μάλιστα, η κ. Δούρου έκανε σκληρή κριτική στον κ. Σγουρό για την «σιωπή» του στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Έτσι, πολύ γρήγορα υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πωληθούν οι μετοχές του ΟΛΠ, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως να έχει τη δυνατότητα και η κεντρική εξουσία να ασκεί στρατηγική πολιτική, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου που θα μπορεί να διορίζει», ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος, πάντως, δεν έκανε επίσκεψη στο λιμάνι.

Με αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί εντύπωση ότι από τα πρώτα θέματα, που «καταπιάστηκε» ο Γ. Μώραλης ήταν το θέμα του λιμανιού και μπορεί στην πρώτη επίσκεψή του να φάνηκε λίγο απροετοίμαστος στη συνέχεια έκανε πολλές επισκέψεις και τάχθηκε κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ. Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

«Είχαμε μία αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα και προέκυψε ταύτιση απόψεων σε τρία βασικά σημεία που θα αποτυπωθούν και στο πρόγραμμά μας. Πρώτον, ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η ανάπτυξη της πόλης με την ανάπτυξη του λιμανιού, δεύτερον, ότι θα πρέπει το ελληνικό λιμενικό σύστημα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα, που σημαίνει ότι οι μετοχές θα πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο, στην αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια και τρίτον, ότι πρέπει να γίνονται παραχωρήσεις για χρήση σε πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες. Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή» τόνισε ο κ. Μώραλης μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη.

Αντίθετος είναι ο Σήφης Βουράκης, ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον κ. Ανωμερίτη γνωστοποίησε ότι «υπήρξε απόλυτη συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς πώλησης του λιμανιού αφού οι δύο άνδρες συνυπέγραψαν ότι η πιο σωστή οδός είναι να ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες (Ευρωπαϊκό Λιμενικό Σύστημα) που προβλέπουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ φορέων, Περιφέρειας, Δήμου και ιδιωτών προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία και το λιμάνι όχι μόνο να είναι βιώσιμο αλλά και κερδοφόρο».

Ο Αντώνης Καλογερόγιαννης μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΛΠ γνωστοποίησε ότι «επανέλαβε την πάγια και αμετακίνητη άποψη του για μεταβίβαση των μετοχών αυτών σε μια διαδημοτική Α.Ε. όλων των παραλιμένιων δήμων (όπου το μεγαλύτερο ποσοστό  θα κατέχει ο Δήμος Πειραιά ) ώστε να μην χαθεί ο δημόσιος έλεγχος του λιμανιού μας . Τόνισε για μια ακόμα φορά την άποψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το πρότυπο διαχείρισης που υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών λιμένων και το οποίο υποστηρίζει αταλάντευτα εδώ και πολλά χρόνια . Εξέφρασε μάλιστα την χαρά του που και άλλοι διεκδικητές της δημαρχίας Πειραιά, εκφράζουν την ίδια άποψη κι αυτό δείχνει ότι οι σωστές απόψεις και προτάσεις πάντα βρίσκουν μιμητές και αντιγράφονται.
Ως προς τις χρήσεις του λιμένος , τονίστηκε ότι οι χρήστες πρέπει να είναι περισσότεροι από δύο, ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες ιδιωτικού μονοπωλίου. Ως προς την ακτοπλοΐα , ο κος Καλογερόγιαννης τόνισε « Όποιος πάρει κάποιο «φιλέτο» χρήσης π.χ. κρουαζιέρα , να πάρει και το μη κερδοφόρο κομμάτι, αυτό της ακτοπλοΐας ,  ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία σύνδεσης των νησιών με τον Πειραιά»

Τέλος, η κ. Ελπίδα Παντελάκη, που επίσης έχει πάγια θέση κατά της πώλησης του ΟΛΠ είπε ότι στον Πειραιά υπάρχουν δύο κόσμοι: ο κόσμος του μόχθου και ο κόσμος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα κατηγόρησε τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών ότι έχουν ουσιαστικά δεχθεί την παραχώρηση του ΟΛΠ, όπου θα κυριαρχήσουν πολύ κακές εργασιακές συνθήκες, «ακόμα και εργαζόμενοι που δεν θα πληρώνονται».

Pireas2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: