Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Eνστάσεις από το…Μαϊάμι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Eνστάσεις από το…Μαϊάμι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014, 11:53

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποτελεί  ένα μεγάλο αγκάθι αφού μπορεί να είναι μια επιταγή της Τρόικας όμως οι παροικούντες στα λιμάνια, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν αντίθετη άποψη.
Μάλιστα το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις αφού έφθασε μέχρι το Μαϊάμι εκεί που οι  εταιρείες-κολοσσοί της κρουαζιέρας, στη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης Κρουαζιέρας, της Seatrade στο ΜΙΑΜΙ, επανέλαβαν έντονα όσα έχουν αναφέρει δημόσια τα δύο τελευταία χρόνια, ότι τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων υποδομών κρουαζιεροπλοίων και δεν έκρυψαν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους προγραμματισμούς τους για προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Πειραιά που σήμερα  δέχεται και εξυπηρετεί περίπου το 60% των ετήσιων προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων στην Ελλάδα χώρα μας.
«Τα όσα επιχειρούνται σήμερα στην ΟΛΠ ΑΕ και στην ΟΛΘ ΑΕ, αποτελούν πεντακάθαρα απλοϊκή μετατροπή δύο κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά μονοπώλια και με κανένα τρόπο συνιστούν νέα και σωστή λιμενική πολιτική.  Δύο κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις αντί να υποβοηθηθούν στη μετεξέλιξή τους στην ουσία διαλύονται. Αντ’ αυτού πάμε να δημιουργήσομε ένα «Ελληνικό Λιμενικό Σύστημα» εκτός πλαισίου των όσων εφαρμόζουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος  Γενικός Διευθυντής MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας:
«Τα λιμάνια στην Ενωμένη Ευρώπη έχουν ποικίλες νομικές μορφές, κυρίως όμως αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας. Από άποψη μετοχικής σύνθεσης είναι κατά 90% δημοσίου χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.  Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο 2% είναι ιδιωτικά λιμάνια.
Στα δημοσίου χαρακτήρα λιμάνια, μέτοχοι είναι το Κράτος, η αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και οι φορείς, καθώς επίσης και οι χρήστες του χώρου.
Το λιμάνι του Πειραιά με έκταση κρηπιδοτοίχων 38 χιλιόμετρα, ασκεί έργο και παρέχει υπηρεσίες σε επτά κλάδους λιμενικής δραστηριότητας. Ακτοπλοΐα, Κρουαζιέρα, Car terminal , RO-RO, εμπορευματοκιβώτια, ναυπηγοεπισκευή και περιβαλλοντικές και εφοδιαστικές υπηρεσίες.
Διερωτόμεθα πώς είναι δυνατόν, ένας ιδιωτικός οργανισμός να καταφέρει να λειτουργήσει σωστά όλες τις πιο πάνω υπηρεσίες,  ιδιαίτερα αν λάβομε υπόψιν μας ότι τα καθημερινά προβλήματα που χρήζουν άμεσες λύσεις, είναι εντελώς διαφορετικά για κάθε κατηγορία υπηρεσιών» τονίζει και προσθέτει:
«Η σημερινή αξία της ΟΛΠ ΑΕ ανέρχεται σε περίπου 1,150 εκατ. Ευρώ χωρίς τις κατασκευές των νέων προβλητών κρουαζιεροπλοίων που έχουν επιδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό 95%, ήτοι 120 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης που έχει δοθεί για αυτού του είδους έργα.  Αυτή η επιδότηση κινδυνεύει δυστυχώς να ακυρωθεί, εάν αλλάξει το σημερινό καθεστώς διαχείρισης της ΟΛΠ ΑΕ από δημόσιο σε ιδιωτικό.
Η ΟΛΠ ΑΕ σήμερα δεν οφείλει τίποτα στο Ελληνικό δημόσιο, αντιθέτως αποδίδει 2% επί του ετήσιου τζίρου της στο κράτος. Το έτος 2013 αποδόθηκαν στο Κράτος 26 εκατ. ευρώ ενώ τα γενικά και μισθολογικά έξοδα μειώθηκαν από 71% σε 46,6% χωρίς να δημιουργηθεί κανένα λειτουργικό πρόβλημα».
Όπως τονίζει ο κος Μιχάλης Λάμπρος  με τις παρούσες συνθήκες, οι επιλογές ιδιωτικοποίησης της ΟΛΠ ΑΕ και της ΟΛΘ ΑΕ είναι θεωρητικά δύο:
-         Η πώληση του συνόλου των μετοχών της λιμενικής εταιρείας σε ιδιώτη ή
-         Η παραχώρηση υποδομών ή δραστηριοτήτων σε πολλούς ιδιώτες που θα έχουν κατά προτίμηση σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν.
«Η πρώτη λύση δεν εφαρμόζεται πλέον πουθενά σε Ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Επομένως, οδηγούμεθα εκ των πραγμάτων στη δεύτερη λύση με παραχώρηση χρήσεων σε πολλούς ιδιώτες, κάτι που συνάδει με τη σημερινή οικονομική κρίση και τη δέσμευση της χώρας που προβλέπεται από την αποδοχή των «Μνημονίων».
Αυτή η λύση πρέπει να επιλεγεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανάδοχοι ιδιώτες θα εισφέρουν άμεσα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ, θα στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης των κλάδων που θα αναλάβουν, θα είναι συμβατές με το Εθνικό και Κοινοτικό δίκαιο, και θα εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία της Ακτοπλοΐας και του κλάδου της Κρουαζιέρας» υπογραμμίζει.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια: