Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΒΟΜΒΑ: Τα πρακτικά του σημερινού ΔΣ του ΟΛΠ
«Τορπίλη» στο κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης, που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ έρχεται από τον Πειραιά καθώς το ΔΣ του ΟΛΠ μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, απόφαση δεν λήφθηκε καθώς με οριακή πλειοψηφία (6-5) κρίθηκε ότι για «τεχνικούς λόγους» το θέμα έπρεπε να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη.

Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να κάνει, την Τρίτη,… πανηγυρικές ανακοινώσεις για τη μοναδική προσφορά, που έχει κατατεθεί, το προωθούμενο κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ δεν έχει συνυπογραφεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι «επαρκώς ώριμο».

Οι εξελίξεις της Δευτέρας αποδείχτηκαν ραγδαίες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει να αναβληθεί η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ με μοναδικό θέμα τη πρόταση της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ και Δημοσίου.

Είχε, όμως, προηγηθεί επιστολή- βόμβα, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ, του πρώην πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

•    «Τα όσα διαλαμβάνονται στο σημείο (ΣΤ’) της σελίδας του 4 του κειμένου της δήθεν Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ, το οποίο επισήμως επιδόθηκε πλέον στον ΟΛΠ ΑΕ και στους «επενδυτές», είναι κατασκευασμένα από άγνωστα τρίτα άτομα ή Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και δεν αποτελούν προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ ΑΕ βάσει των όρων της ισχύουσας Σύμβασης του 2002, την οποία φυσικά γνωρίζω καλά, αφού ως Υπουργός Ναυτιλίας τότε, την έχω υπογράψει (13.2.2002)».
«Με αλχημείες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός εξάλλου ότι το φάκελο της Προκήρυξης έλαβαν 8 επενδυτές, από τους οποίους προκρίθηκαν στην Α’ Φάση 5, στη συνέχεια για τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού 3 και στο τέλος έλαβε μέρος ένας και μόνο ενδιαφερόμενος, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ και την ορθότητα των απόψεων και προτάσεων του ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και εγκριθεί επακριβώς τα προηγούμενα χρόνια»

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή του κ. Γ. Ανωμερίτη πατήστε εδώ


Τηλεφώνημα για βόμβα

Όπως προαναφέρθηκε στο λιμάνι λέγεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει να μην γίνει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό, φάνηκε πολύ…  βολική η φάρσα για βόμβα, που έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι, οπότε θα συνεδρίαζε το ΔΣ του ΟΛΠ.

Αμέσως, το κτήριο εκκενώθηκε και περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα των διωκτικών αρχών έφυγε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ επικαλούμενος, κατά πληροφορίες, επαγγελματικές υποχρεώσεις…. (για να διαβάσετε την αρχική ανάρτηση του Pireas2day.gr πατήστε εδώ)Μετά από όσα συνέβησαν στον ΟΛΠ συνεργάτες του υπουργού Ναυτιλίας σχολίαζαν:

«Είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός, ότι το ΔΣ του ΟΛΠ επιχειρήθηκε να εμποδιστεί, από ένα απειλητικό ανώνυμο τηλεφώνημα, να επιτελέσει το νόμιμο θεσμικό του ρόλο.  Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο μια ατυχής παρένθεση»

Ωστόσο, από τη συνεδρίαση έλειπαν ακόμα τρία άτομα, από τα οποία τα δύο είχαν εξουσιοδοτήσει άλλα μέλη του ΔΣ να τους εκπροσωπήσουν. Μετά από αυτό οι απόντες ουσιαστικά ήταν δύο, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης.

Στα πρακτικά του ΔΣ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Επειδή τα ανωτέρω γεγονότα οδήγησαν σε προβληματισμό για την εγκυρότητα της συνεδρίασης ενημέρωσε (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Κούβαρη) ότι κατόπιν νομικής γνωμοδότησης υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης αυτής με ενδεχόμενη αμφισβήτηση.  Ασφαλέστερη δε προτείνεται η λύσης της σύγκλισης νέου ΔΣ την προσεχή Πέμπτη, δηλαδή το συντομότερο δυνατό χρόνο σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  ζήτησε τη θέση των μελών του ΔΣ αναφορικά με την πρόοδο ή μη της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν την πρόοδο της συζήτησης διατυπώνοντας προβληματισμό και αναπτύσσοντας περαιτέρω τη θέση «ότι από τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της ισχύουσας σύμβασης, σύμφωνα με τους όρους αυτής».
Τόσο για την μη αμφισβήτηση της εγκυρότητας της συνεδρίασης του σημερινού ΔΣ, όσο και για την περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος προτάθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η λήψη απόφαση επί τους θέματος σε νεότερο ΔΣ, το οποίο ορίζεται για την προσεχή Πέμπτη.
Το ΔΣ αφού έλαβε υπόψη:
...
αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
Α. Την σύμφωνα με τα ανωτέρω σκεπτικό λήψη τελικής απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ ΟΛΠ ΑΕ
Β. Την επικύρωση αυθημερόν της απόφασης για το θέμα αυτό

Οι 5 που ψήφισαν υπέρ της λήψης απόφασης στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν ο αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου Σταύρος Κυραμαργιός και τα μέλη Σταμάτης Κοιλάκος, Λία Φράγκου, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Νίκος Γεωργίου.


Για να διαβάσετε το κείμενο των πρακτικών του ΔΣ πατήστε εδώ

Μετά από τα παραπάνω θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει, την Τρίτη,… πανηγυρικά τη μοναδική προσφορά, που έχει και δεν είναι άλλη από της Cosco δημιουργώντας μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει το πρώτο λιμάνι της χώρας με έναν διαγωνισμό με μόνο μια προσφορά και με μια αμφισβητούμενη Σύμβαση Παραχώρησης ανάμεσα στο Δημόσιο και τον ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρουν τα εξής:
Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, πέραν της συνολικής διαφωνίας, ως προς την πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, με βάση την οποία κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές, στερείται παντελώς νομιμότητας.

Σήμερα 11/1/2016 είχε προσδιοριστεί ΔΣ/ΟΛΠ με θέμα «Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ» και είχαν κατατεθεί, όπως είχε ζητηθεί από μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, όλη η αλληλογραφία από το 2014 μέχρι σήμερα, καθώς και επιστολή του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβητούν ευθέως την αναφορά στην Σύμβαση Παραχώρησης που είχε καταθέσει επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ/ΟΛΠ και συγκεκριμένα την παρ. στ’, όπου ψευδώς αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι υπήρξε θεσμοθετημένος διάλογος και ότι δήθεν κατέληξε σε οριστικοποίηση της παρούσας σύμβασης.

Με αφορμή περίεργη φάρσα, περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το ΔΣ/ΟΛΠ, ενώ όλα τα μέλη ήταν παρόντα ή είχαν καταθέσει νόμιμες εξουσιοδοτήσεις.

Το ΔΣ/ΟΛΠ συνεδρίασε και αφού εξέτασε το θέμα αποφάνθηκε ομόφωνα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.

Είναι πλέον φανερό ότι η κατάθεση προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών βρίσκεται στον αέρα, αφού στηρίζεται σε αυθαίρετα και αναληθή στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται η σκανδαλώδης συναλλαγή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO.

Εγείρεται μείζον πολιτικό και νομικό θέμα, πέραν της ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση και να σταματήσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Η ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ είναι και ευθύνη της Κυβέρνησης, όσο καλύπτει αυτές τις μεθοδεύσεις.

Επιχειρείται η πώληση του ΟΛΠ με εκβιαστικές και αυθαίρετες ενέργειες που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το μείζον αυτό θέμα, θα εντείνουν τον ΑΓΩΝΑ για την αποτροπή της επιχειρούμενης πώλησης. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν εκβιασμούς και εκφοβισμούς.


http://pireas2day.gr/02,33,22553,00.aspx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: