Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Να λοιπόν και ο επόμενος στόχος !!!!!

Προς παραχώρηση οδεύει και το car terminal του Πειραιά


19 Μαϊ, 2008 - 08:31 Το terminal υποδοχής οχημάτων του λιμένα Πειραιά παίρνει σειρά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του κοντέινερ terminal. Μια αυτοκινητοβιομηχανία από την Άπω Ανατολή και τρείς ακόμη ευρωπαικές εταιρείες διακίνησης οχημάτων μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα τους. Αν δεν υπάρξουν μεταβολές στη κυβερνητική πολιτική στο λιμενικό τομέα η παραχώρηση του car terminal θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αναφέρουν πηγές του TheSeaNation.

Το ενδεχόμενο παραχώρησης του car terminal του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με ταυτόσημη διαδικασία εκείνης που εξελίσσεται ήδη όσον αφορά στο container terminal, δηλαδή του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αναφορικά με την λιμενική πολιτική έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης οχημάτων.

Ήδη το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται από μία εταιρία της Άπω Ανατολής με δική της αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείς, ευρωπαϊκών συμφερόντων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο ιταλικός όμιλος Grimaldi.

Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στη διακίνηση αυτοκινήτων, επιβεβαιώθηκε το 2007 καταγράφοντας διακίνηση 618.788 οχημάτων και επιτυγχάνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά διψήφιο ρυθμό αύξησης κατά 25% μετά την αύξηση κατά 30% το 2006.

Η αυξημένη αυτή διακίνηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του φορτίου διαμετακόμισης που παρουσίασε αύξηση κατά 38,5% και ανήρθε σε περίπου 295χιλ. οχήματα, αλλά και στην αύξηση του εγχωρίου φορτίου που αυξήθηκε κατά 15% περίπου ανερχόμενο σε 325χιλ. οχήματα.

Σημειώνεται πάντως ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2007, το φορτίο μεταφόρτωσης παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση κατά 57,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2006, πρακτικά επιβεβαιώνοντας τη αυξημένα περιθώρια ανάπτυξης αυτού του φορτίου έναντι του οπωσδήποτε πιο ανελαστικού μακροπρόθεσμα εγχωρίου φορτίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Νίκου Αναστασόπουλου αλλά και με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, για πρώτη φορά το 2007 ο ΟΛΠ συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαϊκών λιμανιών διαχείρισης αυτοκινήτων (έναντι θέσης 13 το 2006) και η επιτυχία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πειραιάς είναι το μόνο λιμάνι στην κατάταξη που δεν ανήκει σε χώρα με εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Μία πιο προσεκτική προσέγγιση και ανάλυση των δρώμενων στο car terminal εμφανίζει ότι ουσιώδη συμβολή στην επίτευξη της αυξημένης διακίνησης είχε η αναβαθμισμένη ποιοτική λειτουργία στην οποία σταθερά επενδύει η διοίκηση μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού, την ποιοτική αναδιοργάνωση των λειτουργιών, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη διαχείριση, την εφαρμογή συστημάτων αποφυγής ζημιών, την αποτελεσματικότερη φύλαξη των περιοχών κλπ.

Παράλληλα, η αυξημένη διακίνηση, έγινε εφικτή χάρη στην έγκαιρη επέκταση των υποδομών με την έναρξη λειτουργίας της διαχείρισης Γ2 το 2005 και της χρήση της διαχείρισης Γ6 για την απόθεση οχημάτων που αύξησε τις διαθέσιμες θέσεις κατά περίπου 20%. Αυτές οι ουσιαστικές ποιοτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των υποδομών επέτρεψαν την προσέλκυση νέων και απαιτητικότερων πελατών.

Σημειώνεται άλλωστε, ότι η αποτελεσματική εκμετάλλευση των αργουσών υποδομών του λιμένα, καθώς και η επέκταση των υποδομών με επενδύσεις χαμηλής εντάσεως κεφαλαίου συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αποτελεσματική χρηματοοικονομική αποδοτικότητα της λειτουργίας των σταθμών αυτοκινήτων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αυτο που ελεγε και ο ΒΛΑΚΑΣ ο ΥΕΝ και ο πατερουλης του ΟΛΠ !! οτι οσοι εργαζομενοι θα μεινουν θα εργαζονται στις υπολοιπες εργασιες !!! εννοουν στον καθαρισμο των κτηριων του ολπ και του ΥΕΝ μαλλον....
ΡΕ ΣΕΙΣ .... φυλακη θα πατε ρε!!! και ειναι και ακριβα τα πουρα γαμωτο να σας φερνουμε εκει μεσα !!!

oceanos είπε...

Δηλαδή με αυτή την κυβέρνηση ο ΟΛΠ σε λίγα χρόνια θα είναι ένα γραφείο που θα εισπράτει ενοίκια και τα κάρδη θα τα τσεπώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Ανώνυμος είπε...

εδω δεν θα προλαβουν να πωλησουν τον ΟΤΕ το καρτερμιναλ και το σεμπο θα προλαβουν? Μονο να προσεχει ο Αναστασοπουλος εκει που θα κανει μπανιο το καλοκαιρι στην ΜΥΚΟΝΟ μην φαει κανα γιαουρτι ξεδεσποτο ο μαλακας