Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Την Παρασκευή η εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ Πειραιά

7/5/2008
«Ωρα... Πειραιά» θα σημάνει, την Παρασκευή, για την κυβερνητική προσπάθεια πολυετούς εκχώρησης σε ιδιώτες της χρήσης του «χρυσοφόρου» Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού.
Αυτή τη μέρα, στις 2 το μεσημέρι και ενώ το λιμάνι θα είναι «παράλυτο» από τη 48ωρη απεργία, που πραγματοποιούν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι, θα γνωρίζει οριστικά το κυβερνητικό επιτελείο εάν και πόσες προσφορές θα κατατεθούν από εταιρείες στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού.
Μέχρι χτες, διάφορες πηγές αποτύπωναν ένα «μούδιασμα» των εταιρειών στο να καταθέσουν προσφορές και πλέον οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την υποβολή μίας ή δύο προσφορών.
Εγκυρες πληροφορίες απέδιδαν αυτό το «μούδιασμα» στους όρους της διακήρυξης, που απαιτούν από τον ανάδοχο να καλύπτει σε τακτική βάση με φορτίο το 60% της χωρητικότητας του ΣΕΜΠΟ.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως των αιτιών είναι σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε, έπειτα από 5 μήνες υπολειτουργίας του λιμανιού με οικονομικές επιπτώσεις στον Οργανισμό Λιμένος και στην αγορά, είναι η καταγραφή έλλειψης ενδιαφέροντος.
Εάν αυτό ξεπεραστεί την Παρασκευή, ο επόμενος «κάβος» της κυβερνητικής προσπάθειας θα είναι η αξιολόγηση των προσφορών, από την οποία θα πρέπει ν αποδειχτεί ότι οικονομικά είναι συμφέρουσα η εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ.
Αλλο «πεδίο» αποτελεί η δικαστική προσφυγή, που έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης προσωρινής αναστολής των διαγωνισμών, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής, που έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο.
Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει και 24ωρη απεργία για τις 15 Μαϊου, ημέρα όπου έχει οριστεί να κατατεθούν οι προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο φαίνεται να καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εταιρείες.
«Ο αγώνας των εργαζόμενων σ' αυτήν τη φάση επικεντρώνεται στο αίτημα για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους. Είμαστε αντίθετοι στον διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζόμενων, ο οποίος προλειαίνει το έδαφος για τη διαδικασία παραχώρησης», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Χτες, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον ΟΛΠ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί στην πόλη η λειτουργία τρίτης βάρδιας στο λιμάνι.
Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος για ασφαλιστικά αιτήματα αλλά και για τη διατήρηση του λιμανιού υπό δημόσιο έλεγχο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: