Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο πραγματικός τρόμος των αστών






Την περασμένη βδομάδα μια έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (την αναφέρουμε γιατί αυτή η δημοσκόπηση δεν έχει καμιά σχέση με τις γνωστές των εταιριών που κύρια αποσκοπούν στην χειραγώγηση της λεγόμενης κοινής γνώμης) είχε κάποια πολύ σημαντικά ευρύματα.

Εγινε σε δείγμα 1.153 ατόμων και τα αποτελέσματα της δείχνουν ανάγλυφα τι επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 97,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν αισθάνεται υπερήφανο από τη διακυβέρνηση της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ περισσότεροι από εννέα στους δέκα πολίτες (95,5%) διαπιστώνουν έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας επηρεάζεται από λίγα και «ισχυρά» άτομα.

Μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για την πλατιά απαξίωση του πολιτικού συστήματος απ’ αυτή την έρευνα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό το δεδομένο άλλωστε το ανθίζονται και συστημικοί δημοσιοκάφροι που χτυπούν καμπάνες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ας πούμε, ένας διορατικός δημοσιοκάφρος φερέφωνο του συστήματος σχεδόν με ..απελπισία σήμερα στην φυλλάδα του Ψυχάρη γράφει για το «ενδεχόµενο εφιαλτικού σεναρίου» κατά το οποίο «δεν θα απειληθούν µόνον οι µισθοί και οι συντάξεις, αλλά η κοινωνική συνοχή και το πολιτικό σύστηµα στο σύνολό του». Αυτός είναι και ο πραγματικός τρόμος των αστών.

Όχι ότι υπήρχε ποτέ στην πραγματικότητα «κοινωνική συνοχή» που τώρα απειλείται αλλά το ότι το «πολιτικό σύστημα στο σύνολο του» από την απαξίωση μπορεί να φτάσει στην κατεδάφιση αν πλατειές μάζες συνειδητοποιήσουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους.
(Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να το έγραφε ο Πρετεντέρης)
Από το blog : Βαθύ Κόκκινο http://tsak-giorgis.blogspot.com

2 σχόλια:

theodoros margaris είπε...

οι αστοι τρομαξανε και καστρα φτιαξανε
που ελεγε κι ο τζαβελας !

Ανώνυμος είπε...

και μια και το ανέφερες στο αφιερώνω σε νέα ανάρτηση