Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Στέλνει τους φορείς στα πολιτικά δικαστήρια

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πέντε αποφάσεις του, απέρριψε ως απαράδεκτες για τυπικούς λόγους τις σχετικές αιτήσεις φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του έτους 2014 για τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κατά του ΤΑΙΠΕΔ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου.
Όπως είναι γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 74,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του 74,2% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ και την εν συνεχεία σύναψη συμβάσεων πώλησης των μετοχών στους επενδυτές που θα επιλεγούν από τη διαδικασία των διαγωνισμών.
Το ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, με τις υπ' αριθμ. 506 έως 510/2016 αποφάσεις του απέρριψε όλες τις προσφυγές των φορέων για τρεις τυπικούς λόγους, χωρίς να εξεταστούν τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έθεταν οι φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, οι δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες, ενώ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ (δηλαδή, να ζητηθεί η ακύρωση) η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι φορείς εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια και όχι στο ΣτΕ, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνική Δικαιοσύνη ξηγήθηκε ως σύνησθαι...Ανεξάρτητα.