Λάρνακα: Κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Όχι στο θάνατο του λιμανιού Λάρνακας, Ναι στην εμπορικότητα», οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες, σημειωτές, αδειούχοι αχθοφόροι, υπάλληλοι της ΑΛΚ, φρουροί ειδικής φύλαξης και πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες Medsev και ENI, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταφορών με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να απορρίψει το αίτημα των εταιρειών Τotal και ENI για χρήση των εγκαταστάσεων του λιμανιού για περίοδο έξι μηνών και ενός χρόνου αντίστοιχα.
 
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, στον οποίο και παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα σημειώνεται πως στη φάση που βρίσκεται το λιμάνι Λάρνακας σήμερα, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, χωρίς οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον του λιμανιού και χωρίς δραστηριοποίηση των εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με την ενέργεια, η απασχόληση στο λιμάνι Λάρνακας συρρικνώνεται δραματικά με τεράστιες συνέπειες σε εκατοντάδες οικογένειες των οποίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο εξαρτώνται οι συνθήκες ζωής και εργασίας από το λιμάνι.
 
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον υπουργό Μεταφορών, ο Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών ΣΕΚ-Λάρνακας, Νίκος Κολιαντρής, είπε εκ μέρους των εργαζομένων ότι οι θέσεις που εξέφρασαν στον υπουργό ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των δραστηριοτήτων των εταιρειών ενέργειας στο λιμάνι της Λάρνακας.
 
Ο υπουργός, όπως είπε ο κ. Κολιαντρής, άκουσε τις θέσεις και απόψεις των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσε ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη. «Φυσικά το όλο ζήτημα βρίσκεται και στην πόλη της Λάρνακας, εμείς ελπίζουμε ότι μέσα από διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών θα επικρατήσουν σοφότερες αποφάσεις δίνοντας έτσι θέσεις εργασίας στη Λάρνακα και ανάπτυξη που τόσο πολύ θέλει η πόλη και το λιμάνι», είπε.
 
Ερωτηθείς αν ο υπουργός Μεταφορών τους ενημέρωσε κατά πόσον θα θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει απόφαση, ο κ. Κολιαντρής είπε πως δεν τους ενημέρωσε για κάτι τέτοιο και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες συζητήσεις πρώτα και μετά ενδεχομένως να υπάρξει αυτή η κατάληξη. Ο κ. Δημητριάδης, όπως είπε, τους ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις δικές τους θέσεις. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας και δεν είναι τόσο εύκολο να ανατραπεί αυτή η απόφαση.
 
«Χρειάζεται διαβούλευση, χρειάζεται να μπουν όλα στο τραπέζι, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει σοφότερες σκέψεις και η μόνη οδός είναι η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών για να υπάρξει θετική κατάληξη», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κολιαντρής είπε πως δεν μπορεί η Τotal και η ENI να παραμείνουν μόνιμα στο λιμάνι της Λάρνακας και δεν είναι αυτό που ζητούν, καθώς το λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για σκοπούς έρευνας. Η λειτουργία ωστόσο των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην ανατρέπει τους σχεδιασμούς της πόλης. Η προσωρινότητα που υπάρχει και ο χρόνος που ζητούν οι εταιρείες, όπως είπε, δεν ανατρέπουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ο κ. Κολιαντρής είπε πως οι 150 εργαζόμενοι ήταν στην ανεργία και βρήκαν δουλειά μέσα από τη λειτουργία των εταιρειών στη Λάρνακα, ενώ και οι αχθοφόροι, οι λιμενεργάτες και οι σημειωτές συμπλήρωσαν το πολύ χαμηλό εισόδημα τους.
 
Η Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λάρνακας, Νάντια Κυρίτση, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ που ψήφισαν εναντίον της απόφασης για παραμονή των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας, είπε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση. «Το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, έχει τη δική του επιχειρηματολογία για τη θέση του και οι εργαζόμενοι ζητούν ζωή και εργασία στο λιμάνι της Λάρνακας», είπε.
 
Η εκπρόσωπος των πρώην υπαλλήλων της Medsev Τούλα Δανιήλ είπε πως παρέδωσαν το υπόμνημα στον υπουργό Μεταφορών μαζί με την παράκληση να δει το θέμα ξανά. Οπως είπε, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας πολύ οριακά έχει πάρει μια απόφαση, αλλά το δικό μας αίτημα είναι να ασκήσει ο υπουργός το δικαίωμα του και να στείλει τις εταιρείες ξανά στο λιμάνι της Λάρνακας γιατί αυτές ήταν η διαβίωση μας.
 
Πρόσθεσε πως ως Λαρνακείς έχουν ένα όραμα να δουν το λιμάνι τους τουριστικό, όμως αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει κανένα μελλοντικό σχέδιο που να παρενοχλούν οι εργασίες των συγκεκριμένων εταιρειών αυτή τη στιγμή στα logistics. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε έτοιμο ώστε η δική μας εταιρεία και η βάση στη Λάρνακα να ενοχλεί ή να παρεμποδίζει οποιοδήποτε project. Ζητούμε από τον υπουργό να δει το αίτημα μας και να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή 100 οικογένειες στη Λάρνακα είμαστε άνεργοι, ζητούμε 6 μήνες παράταση και ευχόμαστε και ευελπιστούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας να ανακαλέσει την απόφασή του», είπε.

Εκδήλωση και στο λιμάνι Λάρνακας

Νωρίτερα το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αρνητική απάντηση που έδωσε τη περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, στο αίτημα των εταιρειών Τotal και ENI για χρήση των εγκαταστάσεων του λιμανιού για περίοδο έξι μηνών και ενός χρόνου αντίστοιχα.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του λιμανιού και με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας από όπου πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας και επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, στο δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Παραδίδοντας το υπόμνημα, η Νάντια Κυρίτση Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Λάρνακας ευχήθηκε όπως «έστω και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι απόψεις των εργαζομένων να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις αρχές της πόλης όσο και από την κυβέρνηση».

Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης  ανέφερε ότι κατανοεί «την αγωνία που εκφράζει η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο λιμάνι» και υποσχέθηκε ότι «το υπόμνημα θα σταλεί σήμερα σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρξε μια πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία κατέληξε στο να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας ΤotalL».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σεβαστή. Η δική μου έκκληση και θέση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να μην κλείσουμε την πόρτα στην εταιρεία αλλά να δώσουμε μια ευκαιρία μέσα από μια ολιγόμηνη παράταση να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε τις λειτουργίες, και τα οφέλη για την πόλη μας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και γενικότερα θέματα της ενέργειας» είπε.Σε ερώτηση τι περιμένουν οι εργαζόμενοι από την επίσκεψη τους στο Υπουργείο Μεταφορών, η κυρία Κυρίτση απάντησε πως «αναμένουμε να μας δεχθεί ο υπουργός και να λάβει υπόψη και αυτή την ομάδα εργαζομένων οι οποίοι εξαρτούν τη διαβίωση τους από το λιμάνι της Λάρνακας. Αναμένουμε να δώσει επίσημα τις σκέψεις και τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το μέλλον του λιμανιού».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει η αβεβαιότητα για το μέλλον του λιμανιού της Λάρνακας. Υπάρχει κόσμος που διαβιεί από το λιμάνι, που επενδύει στο λιμάνι ενώ υπάρχει και κόσμος όπως και η πόλη που αναμένουν τις αποφάσεις για το τι θα γίνει με το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε εδώ και δεκαετίες να ζούμε με αυτή την αβεβαιότητα».

Σε παρατήρηση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακαςμ η οποία έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, η κ.Κυρίτση ανέφερε ότι «εμείς αυτό που ζητούμε είναι να λάβουν υπόψη τις απόψεις των εργαζομένων στο λιμάνι της πόλης και να δώσουν επίσημα τις θέσεις τους για το λιμάνι. Να γίνει ένας προγραμματισμός που θα είναι μακροπρόθεσμος και θα ξέρουμε τι είδους λιμάνι θα έχουμε».

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, συνέχισε «πως και ο Δήμος και η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας, είμαστε υπέρ της ενιαίας ανάπτυξης με συμβατές εμπορικές χρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποια άλλη άποψη ωστόσο θέλουμε να έχουμε σιγουριά και ασφάλεια στην εργασία μας».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε αντίθεση με την ΠΕΟ, η Νάντια Κυρίτση είπε ότι «η θέση και η άποψη του ΑΚΕΛ είναι σεβαστή, υπάρχουν τα επιχειρήματα τους τα οποία είναι τεκμηριωμένα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους. Οι εργαζόμενοι όμως διεκδικούν ζωή για το λιμάνι της Λάρνακας».

Ο Νίκος Κολιαντρής, Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών της ΣΕΚ Λάρνακας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μαζί με την πόλη, συναποφασίζοντας θα πρέπει να θέσουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να φύγουν οι εταιρείες από τη Κύπρο χάνοντας έτσι όχι μόνο θέσεις εργασίας αλλά και οικονομικά οφέλη».

Εκτιμούμε, επανέλαβε, ότι «το κράτος μαζί με τη πόλη της Λάρνακας πρέπει να συναποφασίσουν ούτως ώστε να μην τίθεται θέμα ανατροπής ή επιβολής κάποιας απόφασης σε κάποια άλλη».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χριστοφή, Επαρχιακός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Λάρνακας ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι και επηρεαζόμενοι από την όλη κατάσταση στο λιμάνι της Λάρνακας, διαμαρτυρόμαστε σήμερα και ελπίζουμε έστω και την υστάτη να ληφθούν οι σοφότερες αποφάσεις για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει ψωμί στα παιδιά του».Σε ερώτηση τι θα γίνει από τώρα και στο εξής έχοντας υπόψη ότι οι εταιρείες Total και ENI θέλουν να παραμείνουν στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης απάντησε πως «είμαστε πάντα σε ανοικτό  διάλογο με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, πόσο μάλλον για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την μελλοντική ανάπτυξη και εργασία του λιμανιού».

Στο υπόμνημα τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας διεκδικούν όπως η αδειοδότηση των εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της πόλης γίνει από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, νοουμένου όπως αναφέρουν ότι «ικανοποιούνται θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών».

Καλούν επίσης την κυβέρνηση με τις αρχές της Λάρνακας όπως «καταλήξουν το συντομότερο δυνατό στο νέο σχεδιασμό για το μέλλον του λιμανιού», ενώ ζητούν όπως «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι να τηρούνται, μέσω των εκπροσώπων τους, ενήμεροι για τις όποιες αποφάσεις τους αφορούν».

Οι εργαζόμενοι στο υπόμνημα τους θεωρούν τα αιτήματα τους «δίκαια και λογικά» και αναμένουν ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν το λιμάνι της Λάρνακας.