Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η COSCO του λιμανιού της Νάπολης

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
Η COSCO του λιμανιού της Νάπολης

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο Ιταλός συγγραφέας του «Γόμορρα» (εκδ. Πατάκης, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), ένας άνθρωπος που έχει επικηρυχθεί από την Καμόρα, τη ναπολιτάνικη μαφία, αποκαλύπτει τον ρόλο πολλών και μεγάλων οικογενειών της μαφίας στο τεράστιο λαθρεμπόριο όλων των ειδών που ξεκινά από το λιμάνι της Νάπολης και φτάνει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Αμερική.

Ας δούμε τη... λιμανίσια εκδοχή του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε ομοιότητα με φόβους που εκφράζονται για το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά ίσως και να μην είναι τελείως συμπτωματική.
Το κοντέινερ ταλαντευόταν καθώς ο γερανός το μετέφερε στο πλοίο. Λες κι επέπλεε στον αέρα, το σπρίντερ, ο μηχανισμός που γαντζώνει το κοντέινερ στον γερανό, δεν κατάφερνε να δαμάσει την κίνηση. Οι πρόχειρα κλεισμένες πόρτες άνοιξαν ξαφνικά και δεκάδες σώματα άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή. Εμοιαζαν με κούκλες. Στο έδαφος όμως τα κεφάλια συντρίβονταν σαν να ήταν αληθινά κρανία. Και ήταν πράγματι κρανία. Απ' το κοντέινερ έβγαιναν άντρες και γυναίκες. Ακόμη και παιδιά. Νεκροί. Παγωμένοι, στοιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλο. Στη σειρά, στριμωγμένοι σαν τις σαρδέλες στο κουτί. Ηταν οι Κινέζοι που δεν πεθαίνουν ποτέ. Οι αθάνατοι που περνούν τα χαρτιά ο ένας στον άλλο. Και να πού είχαν καταλήξει. Τα σώματα που οι πιο τολμηρές φαντασίες έβλεπαν μαγειρεμένα στα εστιατόρια, θαμμένα στους κήπους γύρω απ' τα εργοστάσια. Πεταμένα στο στόμιο του Βεζούβιου. Βρίσκονταν εκεί. Επεφταν κατά δεκάδες από το κοντέινερ. Με το όνομά τους σημειωμένο σ' ένα καρτελάκι περασμένο με σκοινί γύρω από τον λαιμό. Ολοι τους είχαν μαζέψει μερικά χρήματα για να τους θάψουν στα χωριά τους, στην Κίνα. Τους κρατούσαν ένα ποσοστό απ' το μισθό τους και σε αντάλλαγμα θα τους εξασφάλιζαν το ταξίδι της επιστροφής, όταν θα είχαν πεθάνει. (...)
Ολα όσα υπάρχουν περνούν από δω. Εδώ, από το λιμάνι της Νάπολης. Δεν υπάρχει βιομηχανικό προϊόν, ύφασμα, πλαστικό αντικείμενο, παιχνιδάκι, σφυρί, παπούτσι, κατσαβίδι, μπουλόνι, βιντεοπαιχνίδι, σακάκι, παντελόνι, τρυπάνι, ρολόι, που να μην περνά από το λιμάνι. Το λιμάνι της Νάπολης είναι μια πληγή. Μεγάλη. Τελικός προορισμός στο ατέλειωτο ταξίδι των εμπορευμάτων. Τα πλοία φτάνουν, μπαίνουν στον κόλπο και πλησιάζουν στο ντοκ όπως τα κουτάβια στο βυζί. Μόνο που αυτά δεν πρέπει να βυζάξουν, απεναντίας τα αρμέγουν. Το λιμάνι της Νάπολης είναι μια τρύπα στην υδρόγειο απ' όπου βγαίνει ό,τι παράγεται στην Κίνα, στην Απω Ανατολή, όπως αρέσκονται ακόμη οι ρεπόρτερ να την προσδιορίζουν. Απω. Πάρα πολύ μακρινή. Σχεδόν αδιανόητη. Αν κλείσεις τα μάτια, θα δεις μπροστά σου κιμονό, τη γενειάδα του Μάρκο Πόλο και τον Μπρους Λι να λακτίζει τον αέρα. Στην πραγματικότητα, αυτή η Ανατολή είναι συνυφασμένη με το λιμάνι της Νάπολης όπως κανένας άλλος τόπος. Εδώ η Ανατολή δεν έχει τίποτα το μακρινό. Εγγύτατη Ανατολή, πλησιέστατη Ανατολή, έτσι θα έπρεπε να την ονομάζουν. Οσα παράγονται στην Κίνα χύνονται εδώ, όπως ένα δοχείο νερό σε μια τρύπα στην άμμο, που μόνο με το αναποδογύρισμά του διαβρώνεται ακόμη πιο πολύ. Μεγαλώνει, βαθαίνει. Το λιμάνι της Νάπολης διακινεί μόνο το είκοσι τοις εκατό της αξίας των εισαγόμενων υφασμάτων από την Κίνα. Πάνω όμως από το εβδομήντα τοις εκατό της συνολικής ποσότητας του προϊόντος περνά από εδώ. Είναι μια παραδοξότητα που δύσκολα την κατανοείς, όμως τα εμπορεύματα φέρνουν μαζί τους μαγείες ασυνήθιστες, κατορθώνουν να υπάρχουν χωρίς να υπάρχουν, να φτάνουν αν και δεν φτάνουν ποτέ, να κοστίζουν πολύ στον πελάτη αν και είναι κακής ποιότητας, να έχουν μικρή αξία για την εφορία αν και είναι πολύτιμα. Είναι γεγονός πως το ύφασμα χωρίζεται σε αρκετές εμπορευματολογικές κατηγορίες και αρκεί μια μολυβιά στο δελτίο αποστολής για να πέσει ριζικά το κόστος και ο ΦΠΑ. (...)
(...) Στο λιμάνι της Νάπολης δραστηριοποιείται η σημαντικότερη εταιρεία της Κίνας, η COSCO, η οποία κατέχει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο κι έχει αναλάβει τη διαχείριση του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού κοντέινερ, σε κοινοπραξία με τη MSC, που κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και εδρεύει στη Γενεύη. Ελβετοί και Κινέζοι ενώθηκαν σε κοινοπραξία και αποφάσισαν να επενδύσουν στη Νάπολη το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών τους. Εδώ διαθέτουν περισσότερα από εννιακόσια πενήντα μέτρα προκυμαίας, εκατόν τριάντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για τον τερματικό σταθμό κοντέινερ και τριάντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εξωτερικού χώρου, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο της διαμετακομιστικής κίνησης στη Νάπολη. Θα έπρεπε να διευρύνουμε υπερβολικά τη φαντασία μας για να προσπαθήσουμε και μόνο να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν το εύρος της κινεζικής παραγωγής να αποτίθεται στο κατώφλι του ναπολιτάνικου λιμανιού. Η ευαγγελική παραβολή μοιάζει κατάλληλη. Το μάτι της βελόνας θυμίζει το λιμάνι και η κάμηλος που θα περάσει από μέσα, τα πλοία. Πλώρες που συναντιούνται, τεράστια πλοία το ένα πίσω από το άλλο που περιμένουν αρόδο την είσοδό τους στον κόλπο μέσα σ' ένα κομφούζιο από πρύμνες που σκαμπανεβάζουν, μέσα στο νωχελικό κροτάλισμα από σίδερα, λαμαρίνες και μπουλόνια που εισέρχονται αργά στη μικρή ναπολιτάνικη τρύπα. Λες και πρόκειται για ένα θαλάσσιο πρωκτό που ανοίγει με μεγάλο πόνο των σφιγκτήρων.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο καιροσκοπισμός [οπουτρτανισμός] είναι δυστηχώς η μεγάλη πληγή που διακατέχει σήμερα τα συνδικάτα.
Και μετά απο 15 μήνες αγώνων τι καταφέρατε κύριοι συνδυκαλιστές?
Tη σχέδιο έχεται ή είχατε?
Η μήπως μας πηγένατε με βάρκα την ελπίδα μήπως και μας κάτσει κάτι θετικό.
Γι αυτό όταν σας χαρακτηρίζουν οπουρτανιστές να μην παραξηγιέστε.

Ανώνυμος είπε...

φικε καλα τα λες! θα συμπληρωνα οτι ειναι και πουλημενοι!

Ανώνυμος είπε...

poulimeni den einai
anegefali einai
pio somatio mas ekprosopi ti ekiane 15 mines tora?
den sizitaei me tin dikisi!!!!
ipografi san dioikisi!!!!
mas douleuoun?
iparxi mauri lista gia sinadelfous?
kai an iparxdei ti tha mas kanoun?
mas kaloun se mia sinelefsi gia na apofasisoume ti tha kanoume apo do kai pera!!!
emeis?
eseis den mas pigate os edo giati rixnete to mpalaki se mas?
pia i diasfalisi i dikia mou kai tou kathe sinadelfou?
den sizitao tipota!!! giati? eimai vlakas?
kai alla pola tha mporousa na po eponima panta
apla varieme na kano login
vagelis 4867
kai gia tous anonimous pou tha me vrisoun xeroun pou tha ma vroun kai as exoun ta paparia na to kanoun eponima. apla akolouthite i palia taktiki. kante dialogo sas prokalo anegefali mas ftasate os edo

Ανώνυμος είπε...

kai epanarxome!!!!
nai eimai kopritis opos me apokalese o douleutaras sinadelfos thelo tin ethelousia exodo giati me esas stin dioikisi (plaka kano somatio eiste) einai i kaliteri lisi (apla nomizete oti eiste dioikisi) giauto ipografete etsi (na sas po pali anegefalous? den mou ftene se tipota oi ilithioi kai oi anegefaloi)

παρα λιγο αεριτης είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙς ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ Ή ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ. ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΙΟΙ ΗΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΕΤΕ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ " ΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ..."

παρα λιγο αεριτης είπε...

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ΄ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ΄εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»
Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, προς την Δ΄ Εθνική Συνέλευση στο Άργος την 4/8/1829.
«…εφ΄οσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας.

Βάλτε το στα χείλη του σημερινού ή/και του αυριανού πρωθυπουργού και περιγράψτε τις αντιδράσεις των αποδεκτών (σε κόσμιο επίπεδο)!
.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΓΚΙΑ ΤΩΝ ΣΟΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 8ΕΜΑ ΤΗΣ Ε8ΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΙΑ ΜΑΣ.ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΛΗ,ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ,
ΠΑΠΑΛΙΓΟΥΡΑ,ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ 8Α ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ 8Α ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ.


ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΔΕΣ

vagelis είπε...

gia na glitosis apo edo to mono pou sou menei einai i sintaxi den vlepo melon file mou. tora an exoun na sta dosoun i oxi auto einai allo thema. konta se olous ki emeis. telika apo mia dioikisi (somatio) katastrafikame oloi mazi kai o klados einai anegefaloi kapoios na anoixei tin porta na katevoume den paei allo. auto pou perimena edo einai na ginei kapoios dialogos alla oute edo sizitane megala logia kai na piastoume sta xeria na doume poios einai pio dinatos etsi linonte ta provlimata . mexri edo file mou thelo na katevo

vagelis είπε...

a kai pou eisai sarantari sto tameio mas valane xeri kai kanenas den xerei tipota. psaxto na deis

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ΄΄
ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ[ΒΡΗΚΑΤΕ ΕΡΓΑΛΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΕΦΑΛΟΓΓΙΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ]
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ[Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ]
ΣΟΥΜΑΚΗΣ[ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΩΝΑ ΑΙΜΑ]
ΣΗΜΙΤΗΣ[ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ ΛΙΜΕΝΩΝ]
ΤΕΡΜΑ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΖΑΝ ΟΙ ΠΡΩΙΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΝΩ ΜΑΣ ΓΑΜΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΡΗΤΟΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.
ΝΟΥΧΟΥΤΙΔΗ ΓΡΑΦΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΞΕ ΤΗ Ν.Δ ΟΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕΣ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΜΥΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΦΕ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω φιλε μου απολυτως και μαλιστα τρελενωμε για κατι μαλακισμενα που ενω τα μαντρωναν στο μαντρι της ΠΑΣΚΕ δεν ηξεραν για που τα πηγαιναν το 1998 και γιατι συμφωνουσαν.
ΚΑΛΑ και αυτοι της ΔΑΚΕ μονο με κατι κουλουλοφορους ταγματασφαλιτες
μπορει να τους ενταξει κανεις. Συμφωνουν με ολα μονο η αγια δεξια να κυβερναει και ας τους παιρνει και ολο το μηνιατικο απο την τεπη τους γι΄αυτο πολλοι λενε οτι οι δεξιοι γεννιουνται και δεν γινονται στην πορεια.

Ανώνυμος είπε...

gia to tameio exei dikio o baggelis alla den milaei kanenas giayto.

Ανώνυμος είπε...

Για το ταμείο δεν μιλάνε γιατί φοβούνται.Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ταμείου τον έπαιζε στα συμβούλια και δεν έδωσε σημασία στην πουστιά που κάνανε.18000 ευρώ το μήνα μας κοστίζει η μαλακία τους .

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΡΑΦΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΓΓΛΙΚΑ.ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

οπου ΛΕΥΤΕΡΙΟΤΗΣ και ΟΦΕ παντα τσιρακια εχουν γυρω τους,βλεπετε εργατες στην θεσσαλονικη και κατι αρχιρουφιανους κομματικους αρχιεργατες εδω στον ΠΕΙΡΑΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΣ.ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΜΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.