Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Μετά την ανοδική πορεία που καταγράφηκε το 2007, κάθετη πτώση σημείωσαν τα έσοδα του ΟΛΠ στο 1ο τρίμηνο του 2008 συνεπεία των παρατεταμένων κινητοποιήσεων του προσωπικού, από της 5-1-08 του τρέχοντος έτους. Ο Κύκλος Εργασιών του τριμήνου να περιορίσθηκε σε 19,0 εκ. ? καταγράφοντας 47% μείωση σε σχέση με το 2007.
Οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα αρνητικές στο ΣΕΜΠΟ όπου οι συνολικές κινήσεις των Ε/Κ στο τρίμηνο δεν ξεπερνούν τις 40.000 έναντι 193.000 στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, δηλαδή μείωση σχεδόν κατά 80%. Οι απεργίες, η αποχή από υπερωρίες & εργασία Σαββατοκύριακου καθώς και η λευκή απεργία μείωσαν την παραγωγικότητα , περίπου στο 50% της συνήθους, δημιούργησαν πολύωρες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων και οδήγησαν τις ναυτιλιακές γραμμές σε εκτροπή των δρομολογίων από τον Πειραιά. Σαν αποτέλεσμα τα Ε/Κ μεταφόρτωσης πρακτικά μηδενίστηκαν, μέρος των ΕΚ για την εγχώρια αγορά εξυπηρετήθηκαν από τον Αστακό ή το Λαύριο και ένα μέρος εκφορτώθηκε από τα πλοία κορμού σε γειτονικούς λιμένες της Μεσογείου.
Στο Σταθμό Αυτοκινήτων οι απώλειες περιορίζονται σε 6% μείωση των κινήσεων, δηλαδή 7.500 αυτοκίνητα λιγότερα από το 1ο τρίμηνο του 2007. Σημειώνεται ωστόσο ότι σε σύγκριση με το μέσο όρο κινήσεων του παρελθόντος έτους η μείωση είναι μεγαλύτερη και αγγίζει περίπου το 20%.
Ο ΟΛΠ αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής των
εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων στο λιμάνι για τους πελάτες του, προχώρησε σε χορήγηση σημαντικότατων εκπτώσεων (μέχρι και 95%) στα αποθηκευτικά τέλη μέχρι αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας στο λιμάνι.
Στα λοιπά έσοδα Εκμεταλλεύσεως σημειώθηκε αύξηση κατά 12,1% προερχόμενη από μισθώματα, οπότε το σύνολο των εσόδων του ΟΛΠ παρουσιάζει συνολικά μείωση κατά 44,4% έναντι του προηγούμενου έτους.
Τα έξοδα της περιόδου εμφανίζουν μείωση κατά 21,5%, προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από τις αμοιβές προσωπικού, οι οποίες εξαιτίας της αποχής των εργαζομένων από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, είναι μικρότερες κατά περίπου 30% από το 1ο τρίμηνο του 2007.
Βελτίωση σημειώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της περιόδου εξ αιτίας της αύξησης των εσόδων κεφαλαίων, που προκύπτει από τα υψηλά διαθέσιμα του Οργανισμού στο τέλη του 2007. Ωστόσο η δραστική μείωση των εσόδων στη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2008 σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως από προγραμματισμένες δαπάνες για τον Προβλήτα Ι, περιόρισαν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία στις 31-3-2008 ανέρχονται σε ?37,5 εκ. από ?49 εκ. στις 31-12-2007.
Συνολικά το αποτέλεσμα του 1ου Τριμήνου καταλήγει σε ζημία -5,0 εκ ? μετά την αφαίρεση του φόρου (αναβαλλόμενου), σημειώνοντας πτώση ? 8,7 εκατομμυρίων από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.
Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του α΄ εξαμήνου, σε συνδυασμό δε με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων περιορίζουν την δυνατότητα αποκατάστασης της κερδοφορίας. Ήδη η πορεία του 2ου τριμήνου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη με τους εργαζομένους να ακολουθούν την ίδια τακτική τον Απρίλιο & Μάιο. Παρά την μικρή βελτίωση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός των κινήσεων στο ΣΕΜΠΟ είναι ανάλογος με του 1ου τρίμηνου λόγω και της απόφασης μεγάλων Ναυτιλιακών, όπως Maersk, Evergreen, Arkas και άλλες, να μην αναλαμβάνουν πλέον φορτία με προορισμό τον Πειραιά, ενώ άλλες προσεγγίζουν πλέον τακτικά άλλα ιδιωτικά ή δημόσια λιμάνια της επικράτειας ( Αστακό, Καβάλα, Λαύριο κ.α.).
Το πρόγραμμα προσλήψεων που υλοποιεί η Διοίκηση προκειμένου να καλύψει τα κενά εργασίας που προκύπτουν από τις αποχές των εργαζομένων αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα από το τέλος Ιουνίου και μετά, όχι όμως σε βαθμό ικανοποιητικό δεδομένου ότι τότε εκκινούν και οι άδειες του προσωπικού.
Εφόσον η αδιάλλακτη στάση των εργαζομένων συνεχίσει και κατά το β΄εξάμηνο είναι σχεδόν βέβαια η αρνητική πορεία του Οργανισμού, παρόλα αυτά η Διοίκηση είναι αποφασισμένη να μην αναστείλει τις δαπάνες επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί για την ολοκλήρωση του Προβλήτα Ι.

portnet

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΓΡΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΦΤΑΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΥΡΑ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΣΕΡΤΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ Ο ΔΙΕΥΘΗΝΩΝ

Ανώνυμος είπε...

TO ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΕ 65% Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΩΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΥΛΟΝΕΤΑΙ
ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Ο ΠΙΟ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ
ΑΝΕΛΕΕΙΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΧΩΡΑ.Ο ΝΕΡΩΝΑΣ ΟΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΡΕ ΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΟΛΑ? ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ.ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΝΤΑΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΝΤΕ ΛΕΡΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ. ΕΛΑ Ο ΚΙΝΕΖΟΣΣΣΣΣ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ . ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.