Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ομιλία του Δ/ντος Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε.

στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΜ.Υ.Λ.Ε .(18 & 19/03/2009).

Αγαπητοί Σύνεδροι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι της ΟΜΥΛΕ,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο λιμάνι μας, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένουν όλα τα Λιμάνια, οι ΧΡΗΣΤΕΣ και η αγορά και ιδιαίτερα ο ΟΛΠ με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αναμφίβολα, είναι ένα συνέδριο, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται εν μέσω κινητοποιήσεων, που χαρακτηρίστηκαν από επιμονή, άκαμπτη στάση, αδιάλλακτο στόχο και κυρίως μεγάλη χρονική διάρκεια.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι, προκαλούν σίγουρα και θετική συναισθηματική φόρτιση, αλλά και θαυμασμό για την επιμονή του.

Ο ομιλών, αναλύοντας τις θέσεις και παρακολουθώντας βήμα προς βήμα όλη την εξέλιξη των ενεργειών των εκπροσώπων των εργαζομένων, αναζήτησε πολλές φορές επιστημονικές απόψεις και συμβουλές ως προς το ορθόν του βέλτιστου τρόπου ανάπτυξης του Λιμένα Πειραιά που επελέγη, πράγμα που επιβεβαιώθηκε κατ’ επανάληψη.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών των αναζητήσεων διασκέδασαν πάντα τις ανησυχίες και ήραν κάθε επιφύλαξη της Διοίκησης του ΟΛΠ, αλλά αντέκρουσαν και τα ερωτήματα, που σ’ όλη τη διαδρομή, η πλευρά των εργαζομένων, λιγότερο ή περισσότερο, με επιχειρήματα ή χωρίς, έθεσε.

Όλα αυτά όμως, αποτελούν παρελθόν.

Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Στο λιμάνι του Πειραιά γυρίσαμε το φύλλο της ιστορίας.

Μια νέα σελίδα ξεκινά.

Σήμερα, δεν είναι δυνατόν ν’ αγνοηθεί το γεγονός, ότι οι όποιες πλέον αντιρρήσεις και οι όποιες ενδεχόμενες ενέργειες των εργαζομένων θα έχουν σαν στόχο την κατάργηση ενός Νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και έγινε Νόμος του Κράτους.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι Νόμοι σε μια Δημοκρατία αποτελούν θεμέλια που την στηρίζουν και μ’ αυτούς διασφαλίζεται η ευνομία και η κοινωνική συνοχή, καθώς και η λειτουργία μιας συντεταγμένης Πολιτείας.

Είναι πλέον βέβαιο τυχόν ενέργειες αντίδρασης θα είναι “τυφλές”, γιατί θα στρέφονται μόνον εναντίον του ΟΛΠ.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σήμερα, δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον εν μέσω, ή και στην αρχή φοβούμαι, μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί νέα δεδομένα και για τη λιμενική μας βιομηχανία.

Ήδη στο λιμάνι του Πειραιά καταγράφεται πτώση διακίνησης φορτίων, που ξεπερνά και το 35%, τώρα στην αρχή της, με αντίστοιχη μείωση βέβαια εσόδων.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό, ότι ακόμα και αν, από σήμερα το βράδυ, το λιμάνι επανέλθει στους κανονικούς, γνώριμους και φιλικούς του ρυθμούς, το φορτίο θα είναι το ζητούμενο.

Παρόλη λοιπόν την διαμορφωθείσα αρνητική οικονομική συγκυρία, ο ΟΛΠ συνεχίζει, και η ιστορία θα τον δικαιώσει, να πραγματοποιεί τις δικές του επενδύσεις, που τόσο είναι αναγκαίες για την ανάπτυξή του και την επιβίωσή του, και που τόσο υστέρησε στον τομέα αυτό με ευθύνη των προηγούμενων Διοικήσεων.

Η επένδυση του Προβλήτα Ι, ποσού 160 εκ. €, θα τελειώσει στους χρόνους που αρχικά είχαμε προβλέψει, δηλαδή στο μέσον του 1ου εξαμήνου του 2010.

Ήδη η υλοποίηση των σχετικών συμβάσεων είναι σ’ εξέλιξη. Το λιμενικό έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, τα μηχανήματά μας θα είναι σύγχρονα, η τεχνογνωσία μας αναβαθμισμένη και όλα αυτά, μαζί με την αναμφισβήτητη ικανότητα και ουσιαστική συμμετοχή και προσπάθεια των εργαζομένων, θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών από τον ΟΛΠ και νέα ώθηση στην Ελληνική λιμενική βιομηχανία.

Οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες.

Όμως, η επένδυση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Απαιτείται να υπάρξει άμεσα η επαναφορά του λιμανιού σε πλήρη και κανονική λειτουργία.

Είναι απαραίτητο στο μέσον της κρίσης ν’ αποκατασταθεί η επιχειρησιακή αξιοπιστία και η φήμη του Οργανισμού. Η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στο εγχείρημα αυτό είναι και απαραίτητη και επιτακτική.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για συνέχιση οποιουδήποτε είδους κινητοποιήσεων, που τόσο ταλάνισαν τους χρήστες και πελάτες του ΟΛΠ και απέβησαν σε βάρος της Εθνικής και τοπικής οικονομίας, της οικονομικής βιωσιμότητας και κερδοφόρου λειτουργίας της Εταιρείας, αλλά και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Είναι αναγκαίο, ακόμα και για την ομαλή χρηματοδότηση των επενδύσεων, οι Τράπεζες να νοιώσουν ασφαλείς, για να παρέχουν δανεισμό με καλούς όρους. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο ούτε εύκολο, όταν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, οι δε κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν ουσιαστική τροχοπέδη.

Η υπευθυνότητα, η σύμπνοια, η ενότητα, η εργασιακή ειρήνη, η από κοινού προσπάθεια και η συστράτευση στους δεδομένους κοινούς στόχους, η παραγωγικότητα, η πελατοκεντρική πολιτική, η θωράκιση του ΟΛΠ από κινδύνους και απειλές, οι ευκαιρίες και προκλήσεις του αύριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν λέξεις χωρίς νόημα.

Πρέπει να γίνουν καθημερινά μας βιώματα, να γίνουν κίνητρα για τον καθένα προκειμένου να πετύχουμε τις βελτιώσεις και αλλαγές που απαιτούνται, προτάσσοντας πάντα τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, με περισσή κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία, για να ετοιμάσουμε το δρόμο του αύριο και το δρόμο του μέλλοντος.

Ο δικός σας ρόλος ως εκφραστών των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πιο υπεύθυνος και αναβαθμισμένος παρά ποτέ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται και αυτό να αντιμετωπίσει πλέον νέες προκλήσεις.

Δεν πρέπει, τέλος, να υποτιμάται το γεγονός, ότι το προσωπικό του ΟΛΠ, ακόμα και με εν μέσω οικονομικής κρίσης, που αποτελεί ήδη μια σκληρή αναμφισβήτητα πραγματικότητα, κατοχυρώθηκε πλήρως με τον Νόμο της κύρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης και δεν υφίσταται πλέον ουδείς λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ.

Οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες για όλους, χωρίς εξαίρεση, τα δε εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα μέσω των κανονισμών εργασίας.

Όλα τα παραπάνω, πιστεύω, ότι δίδουν μια σαφή εικόνα της σημερινής πραγματικότητας.

Η Διοίκηση του ΟΛΠ τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους σας, διότι θεωρεί ότι οι υγιείς στόχοι των εργαζομένων είναι και κοινοί στόχοι.

Με βάση αυτά, σας καλώ, ανεξάρτητα απ’ όποιες νομικές διαδικασίες έχετε υπό εξέλιξη, διαδικασίες που όμως δεν μπορούν και δεν θα ανατρέψουν τη φορά των πραγμάτων, να συμβάλετε ουσιαστικά, όχι μόνο στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του λιμανιού, αλλά ιδιαίτερα στην δυνατότητα εξασφάλισης της ανεμπόδιστης χρηματοδότησης των επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ, που έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Σας ζητώ να τερματιστεί η εσωστρέφεια και όλοι μαζί να παλέψουμε για την αντιμετώπιση των εξωτερικών “εχθρών” της επιχείρησης, που δεν είναι και λίγοι.

Θεωρώ ότι, πρώτο σας μέλημα, πρέπει να είναι η επαναφορά της συζήτησης των προβλημάτων “εντός των τειχών” και να κλείσετε τα αυτιά σας στις “σειρήνες” που περιδιαβαίνουν πέριξ του λιμανιού και που σίγουρα τα συμφέροντά τους δεν είναι ταυτόσημα με τα δικά μας.

Μέχρι πρότινος ανταγωνιζόμασταν τα άλλα λιμάνια. Από εδώ και πέρα, θα έχουμε και ενδο-λιμενικό ανταγωνισμό. Οτιδήποτε στρέφεται εναντίον του ΟΛΠ, λειτουργεί υπέρ του “γείτονα”. Πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας όλοι προτού αποφασίζουμε οτιδήποτε.

Υπερασπιστείτε τον ΟΛΠ, αποκαταστήσετε την αξία του, αναδείξετε το σήμα του, φορέστε το καπέλο και τα ρούχα του ΟΛΠ και εδώ είμαστε να συζητήσουμε, Διοίκηση και εργαζόμενοι, για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

Οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και η σύνδεση αμοιβής με παραγωγικότητα είναι και δικοί μας στόχοι.

Ύστερα από όλα αυτά, σας καλώ και από το βήμα αυτό, να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά τούτη τη δύσκολη περίοδο, να διακόψετε άμεσα κάθε μορφή κινητοποιήσεων και να επανέλθετε στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία και η επιχειρησιακή αξιοπιστία του ΟΛΠ.

Η εργασιακή ειρήνη, η συνένωση των δυνάμεων και η ομοψυχία αποτελούν την καλύτερη θωράκιση της οικογένειας του ΟΛΠ και θέτουν τις βάσεις για την επιτυχία μιας υγιούς και στιβαρής επιχείρησης.

Με όλα αυτά, είναι βέβαιο, ότι η μακροχρόνια οικονομική αξία και πορεία του ΟΛΠ θα εξασφαλιστεί και ότι το μέλλον θα είναι δικό μας και μόνο δικό μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΟΡΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΑΣ.ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.