Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;Τέσσερις ημέρες πριν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, οι Κινέζοι της Κόσκο θα...αλώσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, ανεξαρτήτως της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρείται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού στην κρατική εταιρεία της Κίνας για τα επόμενα 35 χρόνια, με αφετηρία την 1η Οκτωβρίου.

Όμως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με τους Κινέζους.

Η εγκατάσταση της Κόσκο στο λιμάνι συμπίπτει με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος ζητά νωπή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Το ερώτημα είναι εύλογο: Γιατί δεν «παγώνει» την παραχώρηση του λιμανιού μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» από το λαό;

Σίγουρα το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν μπορεί ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ προεκλογικά... Αν μη τι άλλο η παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους της Κόσκο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θυμίζει την προμήθεια των ψηφιακών παροχών για όσους έχουν ιστορική μνήμη... Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Αν το κράτος έχει συνέχεια, τότε θα πρέπει να «παγώσει» η παραχώρηση ώστε ο νέος κυβερνήτης της χώρας και η νέα Βουλή να αποφασίσουν.

Άλλωστε η σύμβαση παραχώρησης στους Κινέζους υποθηκεύει την εθνική περιουσία, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, για τα επόμενα 35 χρόνια!

Γιατί πρέπει εσπευσμένα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου να εγκατασταθούν οι Κινέζοι; Γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σύμβαση; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΗΜΤΣΟΣ

http://peiratikoreportaz.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΙΑ .ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΦΤΟΥΝΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΝ ΒΡΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ .ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟ 1999 ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ.
ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΟΓΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΠΟΝΗΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.
ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΩΡΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΟΥΝ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ?
ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΩΣ
ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΠΟΤΕ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανώνυμος είπε...

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/7acec939-e319-4a3b-93b1-e255a7f14216

Δ. Κουκλουμπέρης («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, εδώ και αρκετούς μήνες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δίνουν μια σκληρή μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

Κι ένα δεύτερο. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο Κόμμα σας θα ήθελαν να σας έχουν τον ίδιο κοντά στον αγώνα που δίνουν. Γιατί για παράδειγμα δεν έχετε επιλέξει ως τώρα να παρασιτείτε ο ίδιος σε κάποια κινητοποίηση ή σε κάποιο συλλαλητήριο; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και σε συλλαλητήρια, και σε κινητοποιήσεις θα με βρείτε, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να είμαι σε αυτά.

Θέλω, όμως, να τονίσω ότι υπάρχει και μία αυτονομία του εργατικού κινήματος, την οποία σεβόμαστε και σέβομαι ιδιαίτερα. Όπως επίσης, δεν σημαίνει πάντα ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με όλες τις διεκδικήσεις ή με όλες τις θέσεις κάθε συνδικάτου. Σεβόμαστε τις θέσεις αυτές, συζητάμε με τον εργαζόμενο, και ξέρουμε, και ξέρω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για λύσεις.

Υπάρχει, όμως, ένας κοινός τόπος και αυτό είναι που μας ενώνει. Μία κοινωνία δικαιοσύνης, μία σωστή και δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλοεισοδηματιών, η ανάπτυξη της χώρας, το μεγάλωμα της πίτας, για να μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, πολύ συγκεκριμένα, αυτό το οποίο ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, είναι να ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και να χρεώνεται το δημόσιο, όσα δεν έχουν άμεσο κέρδος, ή ακόμη, όσα μπορεί να είναι και προβληματικά.

Αυτή είναι μία πολιτική αδιέξοδη, είναι μία πολιτική που βοηθάει κάποια συμφέροντα. Εγώ δεν λέω να μην υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά εμείς λέμε το εξής: ιδιωτική εταιρεία, αγορά ή κράτος, όλα, πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όχι το αντίστροφο: ο πολίτης να υπηρετεί την αγορά ή να υπηρετεί το κράτος. Το κράτος και η αγορά, πρέπει να βάλουμε τους κανόνες και τις ρυθμίσεις, για να υπηρετούν τον πολίτη.

Η αίσθηση που έχει ο πολίτης, σήμερα, είναι ότι όλα είναι προς εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Το κράτος εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, η αγορά κάποια συμφέροντα. Αισθάνεται ανασφαλής, απροστάτευτος. Γι' αυτό, έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ενός δικτύου και στο καταναλωτικό κίνημα.

Θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στα λιμάνια, όπου θα διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, την αναβάθμιση των λιμανιών και, θα έλεγα, και την αναβάθμιση και του δημόσιου χώρου που είναι τα λιμάνια.

Μπορείτε να φανταστείτε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει παντού λιμάνια, που είναι χώρα της θάλασσας, που είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα, όπου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, ή κάτω στην Πάτρα, όπου είμαι βουλευτής, θα κλειστούν οι περιοχές αυτές και θα είναι απαγορευμένες, ουσιαστικά, για τον πολίτη; Αυτή είναι η ανάπτυξη την οποία θέλουμε; Ποιος θα κερδίσει από αυτό; Θα κερδίσει ο Πειραιώτης; Θα κερδίσει ο Πατρινός; Θα κερδίσει ο Θεσσαλονικιός;

Άρα, εμείς μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο, που βέβαια χρειάζεται αναβάθμιση, όπου βέβαια μπορούμε να δούμε και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά πρέπει να υπηρετούν την ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και να είναι βιώσιμες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, και όχι υπέρ κάποιων μεγάλων εταιρειών.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι του φανεί του λωλωστεφανή...

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ