Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, αν δεν «παγώσει» το ξεπούλημα του λιμανιού

Παράνομη και σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΜΥ-ΛΕ τη διαδικασία εκχώρησης από την κυβέρνηση Καραμανλή
18/9/2009

«Φρένο» στην είσοδο της κινεζικής εταιρείας Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά είναι αποφασισμένοι να βάλουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι.

«Την 1η Οκτωβρίου η Cosco δεν θα μπει στο λιμάνι. Δεν θα γίνει καμία νομική πράξη που να κατοχυρώνει ότι είναι μέσα στο λιμάνι», ξεκαθάρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων εάν δεν «παγώσει», όπως διεκδικούν, η διαδικασία παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης.

«Δεν θα αφήσουμε τη δημόσια περιουσία να την ξεπουλήσουν αυτοί που ήρθαν ως "μεσσίες" και φεύγουν ως μεσίτες», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Γιώργος Νουχουτίδης.

«Η καινούργια κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα πρέπει να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «παράνομη και σκανδαλώδη τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί» για την εκχώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή του κερδοφόρου ΣΕΜΠΟ, ενώ τόνισε πως εάν προχωρήσει η διαδικασία «θα αναζητηθούν ευθύνες».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» βρίσκονται η Νομαρχία Πειραιά, αφού ο αντινομάρχης Γιώργος Τσιρίδης μετέφερε μήνυμα του νομάρχη Γιάννη Μίχα χαρακτηρίζοντας «προκλητική την εγκατάσταση της Cosco στο ΣΕΜΠΟ τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που εκπροσωπήθηκαν από τον αναπληρωτή γραμματέα Κ. Κοντοπάνο και τον πρόεδρο Χρ. Τρυφιάτη, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ στην τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει εδώ και 3 χρόνια προσπάθειες να εκχωρήσει το ΣΕΜΠΟ σε Κινέζους.

Πάντως, η νομιμότητα της διαδικασίας έχει αμφισβητηθεί έντονα και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (συζητείται στις 9 Οκτωβρίου), στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ εκκρεμεί και έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φορολογικά και άλλα προνόμια που δόθηκαν.

Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραχωρεί τον ΣΕΜΠΟ δίνοντας τεράστια φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία έναντι ενοικίου 18 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, ενώ τα ετήσια έσοδά του από εκεί φτάνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος σε ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους να αναθεωρήσουν τη στάση τους, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΛΠ θα έχει μεγάλη οικονομική ζημιά από ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, όπως απώλεια ενοικίων, ποινικές ρήτρες κ.ά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ δήλωσε ότι «παρά την ανακρίβεια των στοιχείων που παραθέτει ο διευθύνων σύμβουλος, η μεγαλύτερη ζημιά για τον ΟΛΠ είναι η ίδια η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ με μία ληστρική σύμβαση με χαριστικές διατάξεις».

Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΕΘΝΟΣ 18/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: