Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωομάδα της Αριστεράς στηρίζει τους λιμενεργάτες

Στο πλευρό των Ευρωπαίων λιμενεργατών στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης τάσσεται η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψαν επιστολή αλληλεγγύης προς τους απεργούς λιμενεργάτες σε όλη την Ευρώπη.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «εκφράζουμε την υποστήριξη και τη συμπαράσταση μας στον αγώνα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) και στην απεργιακή τους κινητοποίηση σε όλο τον ευρωπαϊκό λιμενικό τομέα στις 23 Νοεμβρίου 2011».
«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση της λιμενικής υποδομής, που έχει κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους, σε διεθνείς οικονομικές ομάδες και κερδοσκόπους που προωθούν οι κυβερνήσεις διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των παραγωγικών τομέων και την πώληση της δημόσιας περιουσίας που επιδιώκεται από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις και μάλιστα τώρα ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ενώ στην ουσία αποτελεί επίθεση στον δημόσιο τομέα και τα δικαιώματα των εργαζομένων», επισημαίνεται στην επιστολή.
Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 23/11 τρίωρη στάση εργασίας ενώ θα δοθεί, στη 1 το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο του ΟΛΠ παρουσία των συνδικαλιστών του IDC
«Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τους Κανονισμούς Εργασίας, το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και δράσης μέσα από τα συνδικάτα», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.
Ιδιαίτερη έμφαση, πάντως, δίνουν οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις στον Πειραιά επειδή στην προβλήτα ΙΙ η δραστηριοποίηση της Cosco γίνεται, όπως καταγγέλλουν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ «χωρίς την ύπαρξη στοιχειώδους δημόσιου ελέγχου και με πλήρεις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις».
«Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θέσπισαν, ανέχθηκαν και συνεχίζουν να ανέχονται το αποικιακό καθεστώς και τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον επιχειρησιακό χώρο της COSCO-ΣΕΠ (Προβλήτας ΙΙ)», τονίζουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις και σημειώνουν ότι «οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι αυτό το καθεστώς, που είναι μοναδικό στην ΕΕ, θα επεκταθεί και στα άλλα Ευρωπαϊκά Λιμάνια».
Οι ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή αλληλεγγύης προς τους απεργούς είναι οι εξής:
Lothar Bisky (Die Linke, Germany, Πρόεδρος της GUE/NGL) , Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Bairbre de Brun (SinnFein,Ireland), Dennis de Jong (Socialistische Partij, Netherlands), Cornelia Ernst (DieLinke,Germany), Mikael Gustafsson (Vansterpartiet, Sweden),Thomas Handel (DieLinke, Germany), Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ, Κύπρος), Jacky Henin (Front de Gauche, France), Elie Hoarau (Front de Gauche, France), Jurgen Klute (Die Linke, Germany), Patrick Le Hyaric (Front de Gauche, France), Kartika Liotard (independent MEP, Netherlands), Sabine Losing (Die Linke, Germany), Marisa Matias (Bloco de Esquerda, Portugal), Jean-Luc Melenchon (Front de Gauche,France), Willy Meyer (Izquierda Unida, Spain), Paul Murphy (Socialist Party, Ireland), Miguel Portas (Bloco de Esquerda, Portugal), Miroslav Ransdorf (KSCM, Czech Republic), Alfred Rubiks (UC(SPL), Latvia), Helmut Scholz (Die Linke, Germany), Soren Bo Sondergaard (Folkebev?gelsen mod EU, Denmark), Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ, Κύπρος), Marie-Christine Vergiat (Front de Gauche, France), Sabine Wills (Die Linke, Germany) , Gabi Zimmer (Die Linke, Germany).
http://pireas2day.gr

1 σχόλιο:

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Η ευρωομάδα των βουλευτών καλά θα έκανε να αφήσει κάνα κατοστάευρο ο καθένας τους, για τους ευρωζητιάνους του Πειραιά! Επειδή υπάρχουν αρκετοί εξ ημών, οι οποίοι δεν έχουν μαντήλι να κλάψουνε! Κι επειδή είναι πολυτέλεια πλέον η απεργία και η στάση εργασίας, θα είχε - κατ' εμέ τουλάχιστον - περισσότερη ουσία ν' απεργήσουμε ή να στασιάσουμε, όταν κάθε τέλος του μήνα, μας κόβουν ακόμα πιο πολύ το μεροκάματο, επιβάλλοντάς μας όλο και νέες εισφορές και χαράτσια! Και μην αρχίσουμε πάλι τις θεωρίες για το "σπίτι του γείτονα που καίγεται" κ.α... Το δικό μας σπίτι κάηκε προ πολλού, και τώρα καίγεται και ο αυλόγυρος... Ξέραμε για τον κινέζικο εργασιακό μεσαίωνα όταν παραχωρήσαμε το λιμάνι! Εμείς, οι βουλευτές κι οι διοικούντες μας, το παραχώρησαν! Εργασιακό μεσαίωνα βιώνω κι εγώ στο Ικόνιο! Η ΚΥΑ ισχύει ακόμα, κι εξευτελίζομαι ακόμα πιο πολύ, στην πληρωμή, στο τέλος του μήνα ενώ τα κόκκαλά μου πονάνε απ' το lashing!!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα ανώνυμα μπινελίκια που τυχόν πέσουν, και για το σεβασμό στα επιχειρήματά μου!