Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Αεροπορικώς, έναντι 40.000 ευρώ, μεταφέρουν τα containers
9/4/2008

ΤΟΥ
ΜΗΝΑ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
για το axiaplus.gr


Με το βλέμμα στραμμένο στα Δικαστήρια Πειραιά βρίσκονται κυβέρνηση και διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, ελπίζοντας ότι απόφαση του Εφετείου θα τους δικαιώσει στην κόντρα που έχουν με τους εργαζόμενους στο λιμάνια και θα κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις τους. Για τέταρτο μήνα οι εργαζόμενοι απέχουν από υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα.
Την ίδια ώρα, στα εμπορευματοκιβώτια μπαίνουν ασφάλειες φορτίου που φθάνουν τα 300 ευρώ και καταβάλλονται εάν αργήσει η παράδοση του «κουτιού».
Επίσης, υπάρχουν πολλοί εισαγωγείς οι οποίοι πληρώνουν ακόμη και 40.000 ευρώ επιπλέον προκειμένου να φέρουν το εμπορευματοκιβώτιο με τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει αεροπορικώς.

Η στάση της κυβέρνησης

Βασικός άξονας της πολιτικής της είναι ότι η μεταρρύθμιση στη λιμενική βιομηχανία θα πραγματοποιηθεί με κάθε κόστος, αφού με τον τρόπο αυτό και η χώρα θα έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε εμπορευματικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ παράλληλα θα δοθεί ώθηση και στην προσπάθεια που γίνεται για την ισχυροποίηση του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.
Για να πετύχει στον στόχο της σε πρώτη φάση «άνοιξε» τρία λιμάνια για να εξυπηρετήσει την εμπορευματική κίνηση. Πρόκειται για τα λιμάνια του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, του Λαυρίου και τέλος του ντεπό στον Σκαραμαγκά.
Στο Σκαραμαγκά έγιναν κινητοποιήσεις εργαζομένων και αποκλείστηκε ο χώρος, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η προβλήτα, στην οποία θα εναπόθεταν τα άδεια κυρίως εμπορευματοκιβώτια. Τα άλλα δύο λιμάνι έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την αγορά όπως θα ήθελαν οι επιχειρηματίες.

Οι ζημιές

Όπως επισημαίνουν επιχειρηματικοί κύκλοι, μεγάλη ζημιά θα υποστούν όσοι εμπορεύονται εποχιακά προϊόντα αλλά και είδη ένδυσης. Η ροή των εμπορευμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τα προβλήματα που συσσωρεύονται με αντιστρόφως ανάλογους ρυθμούς.
Επίσης, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εξαγωγείς που στέλνουν εποχικά-πασχαλινά προϊόντα σε Αμερική και Αυστραλία, όπου οι ομογενείς περιμένουν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Οι εργαζόμενοι

Στο απέναντι στρατόπεδο εφαρμόζουν την γνωστή, πετυχημένη από άλλες κινητοποιήσεις, συνταγή της αναμονής. Περιμένουν δηλαδή οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα να αυξήσουν σταδιακά την πίεση προς την κυβέρνηση, για να ανοίξουν άμεσα τα λιμάνια, και προσδοκούν να γίνει αυτό με «πάγωμα» της μεταρρύθμισης για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Από το Marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: