Προσφυγή για το λιμάνι
Την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των προκηρύξεων και των διαδικασιών για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από την κυβέρνηση και τον ΟΛΠ ζητούν από το ΣτΕ δύο συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων
9/4/2008
Δικαστικό «μπλόκο» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά προσπαθούν να βάλουν οι εργαζόμενοι.
Ετσι, την ακύρωση των προκηρύξεων και όλων των σχετικών διαδικασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες της χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμανιού του Πειραιά από την κυβέρνηση και τον ΟΛΠ ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα συνδικαλιστικά σωματεία «Ενωση Δοκίμων και Μονίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ» και «Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένος Ελλάδος» καθώς και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος.
Με την προσφυγή τους, που στρέφεται κατά του Δημοσίου και του ΟΛΠ, προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές η προκήρυξη για τη διενέργεια διαγωνισμού, καθώς και όλες οι πράξεις που αποβλέπουν στην παραχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης δημόσιας υπηρεσίας και αγαθών ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, χωρίς να εξασφαλίζεται η συνεχής εποπτεία και ο έλεγχος του Δημοσίου.
Στην προσφυγή που κατέθεσε ο δικηγόρος Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνεται μελέτη, που υπογραμμίζει τη σημασία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά για την εθνική οικονομία και τους κινδύνους που συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον η πλήρης ιδιωτικοποίησή του.
Επίσης επισημαίνονται οι κίνδυνοι για εργασιακά δικαιώματα και η διαφαινόμενη συρρίκνωση του υφιστάμενου προσωπικού, αφού παραχωρείται το πλέον κερδοφόρο τμήμα της επιχείρησης.
Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, τα σωματεία επικαλούνται παλαιότερα πρακτικά του ΣτΕ, που ερμηνεύοντας το Σύνταγμα τόνισε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν αγαθά ζωτικής σημασίας, άσχετα από τη νομική μορφή τους, βρίσκονται πάντοτε υπό την εξάρτηση και εποπτεία του κράτους, από την οποία δεν μπορούν να εξέλθουν.
Ομως η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε καθόλου αποτελεσματικούς όρους για την εποπτεία του Δημοσίου επί του ιδιώτη αναδόχου. Επειδή το κράτος είναι από το Σύνταγμα υποχρεωμένο να διατηρεί τον πρωταρχικό ρόλο εποπτείας, ρύθμισης, συντονισμού και ελέγχου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η παροχή προς τους πολίτες των ζωτικής σημασίας αγαθών, το γεγονός της απουσίας τέτοιων όρων καθιστά αντισυνταγματικές τις σχετικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την προσφυγή, όταν εκδόθηκε η επίμαχη προκήρυξη δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση για την περαιτέρω παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας του ΟΛΠ σε άλλον ιδιώτη. Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει εκ των υστέρων η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, που όμως δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και συνεπώς πρέπει να ακυρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Παρανομίες
Επίσης υποστηρίζεται ότι υπήρξαν παρανομίες στις διαδικασίες λήψης σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. του ΟΛΠ, που ήταν αναρμόδιο.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι δεν έγινε νόμιμα η κλήση μελών του Δ.Σ., ενώ 4 από αυτά απουσίασαν από τη συνεδρίαση, καθώς παρεμποδίστηκαν να προσέλθουν από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες έξω από το κτίριο του ΟΛΠ.
Συνεπώς η σύνθεση του Δ.Σ. ήταν πλημμελής. Παράλληλα προσβάλλεται η επίμαχη προκήρυξη ως ανυπόστατη, επειδή δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάποιοι όροι της και επομένως πρέπει σε κάθε περίπτωση να θεωρηθεί άκυρη.
ΚΟΝΤΡΑ ΟΛΘ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Αγρια κόντρα, με ύβρεις και βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, ξέσπασε μεταξύ ΟΛΘ και βιομηχάνων της Β. Ελλάδας, με φόντο τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε απάντηση της εξώδικης δήλωσης 227 επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η ΟΛΘ Α.Ε. απέστειλε επιστολή στις επιχειρήσεις αυτές, στην οποία κάνει λόγο για «παράνομη, δυσφημιστική και εξυβριστική πράξη» σε βάρος της, και απειλεί πως θα προβεί σε άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος εναντίον τους.
Ο ΣΒΒΕ αντέδρασε με εξώδικο, κάνοντας λόγο για υποκρισία και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, και κάλεσε την ΟΛΘ να αναλάβει τις ευθύνες της προ του κινδύνου εμπορικής απαξίωσης του λιμανιού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Απο το ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου