Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Cosco η τελική απόφαση για είσοδο στον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ
Submitted by admin on Mon, 21/09/2009 - 03:19. ΛΙΜΑΝΙΑ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ενα περίεργο «μπρα ντε φέρ» παίζεται στην Ακτή Μιαούλη, μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΛΠ, σχετικά με την είσοδο ή όχι της κινεζικής Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, την τελική απόφαση αν θα μπει η Cosco στο λιμάνι θα την πάρει η ίδια, αφού εκτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ζητούν να ανασταλεί η είσοδος, με το αιτιολογικό ότι «θα αναλάβει νέα κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου» και ότι «στις 9 Οκτωβρίου θα εκδικασθεί η προσφυγή της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα του διαγωνισμού και της σύμβασης». Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος επικαλείται ότι ήδη η Cosco έχει καταβάλει την προκαταβολή που είναι 50 εκατ. ευρώ και ήδη ο Οργανισμός τα έχει βάλει στο ταμείο του, ενώ υποστηρίζει ότι «υπάρχει νόμος, με απόφαση της Βουλής και δεν είναι δυνατόν η διοίκηση του ΟΛΠ να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει η σύμβαση και ο νόμος».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και στα λιμάνια έχουν ανακοινώσει απεργιακές κινητοποιήσεις από την 1η Οκτωβρίου, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των Κινέζων, γεγονός που έχει αναστατώσει κυρίως του χρήστες του λιμένα , που διαβλέπουν ότι θα περάσουν μια σκληρή δοκιμασία χωρίς έργο και φορτίο. Το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προβλέπει ότι από την 1 Οκτωβρίου όλα τα έσοδα του ΣΕΜΠΟ θα περάσουν στην Cosco. Με άλλα λόγια όλα τα τιμολόγια που κόβονται θα είναι στον λογαριασμό της Cosco. Οι Κινέζοι ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να πληρώνουν τους 600 υπαλλήλους που εργάζονται στον ΣΕΜΠΟ. Αν δεν μπουν οι Κινέζοι την 1η Οκτωβρίου, όμως, προβλέπεται, ρήτρα για τον ΟΛΠ ύψους 1 εκατ. ευρώ.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν όμως τρία σημαντικά θέματα που εμποδίζουν πρακτικά την είσοδο των Κινέζων στο ΣΕΜΠΟ. Τα τρία αυτά θέματα έχουν σχέση με την ασφάλεια του λιμένα, στο πλαίσιο του ISPS, τη διακίνηση των αγροτικών τροφίμων και τον τελωνειακό έλεγχο της αυλής (του χερσαίου χώρου). Οι Κινέζοι λέγεται ότι δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό του τελωνειακού ελέγχου. Δηλαδή, ποιος θα ασκεί τον τελωνειακό έλεγχο στους χώρους στοιβασίας και φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων. Ισως, αυτό θα το εκτιμήσουν οι Κινέζοι να αποτελέσει άλλοθι ώστε να μην μπουν την 1 Οκτωβρίου και κατ' αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους εργαζομένους και κατ' επέκταση και με το ΠαΣοΚ, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου.

Ο Κ. Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το βάρος της αντιπαράθεσης έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος σε αυτή τη φάση επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να εφαρμόσει τον νόμο. Υποστηρίζει εγγράφως, προς την πλευρά που ζητούν τη ματαίωση της εγκατάστασης των Κινέζων ότι σε «περίπτωση που δεν μπει στο λιμάνι την 1η Οκτωβρίου η Cosco, τότε θα υπάρξει απώλεια για τον ΟΛΠ, εισοδήματος ύψους 435.000 ευρώ μηνιαίως, από τα ενοίκια κρηπιδώματος και προβλητών του ΣΕΜΠΟ, απώλεια εισοδήματος 1.473.160 ευρώ μηνιαίως, από το εγγυημένο αντάλλαγμα της παραχώρησης, ποινικές ρήτρες μέχρι 1.000.000 ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης περιόδου παραχώρησης όπως προβλέπεται στην ισχύουσα Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ - Cosco και έγερση απαιτήσεων εκ μέρους του παραχωρησιούχου για θετικές & αποθετικές ζημιές, η έκταση των οποίων δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί».

Η ΣΥΜΒΑΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco Pacific Ltd υπογραφείσα σύμβαση παραχώρησης τμήματος της εκμετάλλευσης του ΣΕΜΠΟ κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον Ν.3755/09 και συνεπώς αποτελεί νόμο του κράτους.
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3.1., με τίτλο «Θέση της σύμβασης σε ισχύ», της εν λόγω σύμβασης, η τελευταία έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, συγκεκριμένα από τις 6 Αυγούστου 2009, οπότε εκπληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες εκ του ανωτέρω άρθρου προϋποθέσεις. Είναι σαφές ότι έκτοτε η σύμβαση είναι εν ισχύι και υλοποιείται, γεγονός που συνεπάγεται ότι η μη τήρηση των όρων αυτής από τα συμβαλλόμενα μέρη, επισύρει τις νόμιμες διεκδικήσεις από το προσβαλλόμενο μέρος για καταβολή ρητρών, αποζημιώσεων και λοιπών απαιτήσεων, όπως προβλέπονται τόσο από την ίδια τη σύμβαση όσο και από τον Αστικό Κώδικα.
Επίσης, στο άρθρο 3.2. της σύμβασης με τίτλο «Παράδοση ΣΕΜΠΟ - Εναρξη παραχώρησης», ορίζεται ότι κατά το διάστημα από τις 6-8-2009, που η σύμβαση ετέθη σε ισχύ, μέχρι το αργότερο την 30ή Σεπτεμβρίου 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη στο Παράρτημα 7 διαδικασία παράδοσης από τον ΟΛΠ και παραλαβής από την παραχωρησιούχο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων & εξοπλισμού του ΣΕΜΠΟ, που εμπίπτουν στο αντικείμενο παραχώρησης. Παράταση αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας είναι πιθανή εφόσον δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΟΛΠ, άλλως, σε περίπτωση καθυστέρησης, επαπειλούνται απαιτήσεις σε βάρος του ΟΛΠ.

Κέρδος 19/9/2009 07:15

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΥΧΟΥΤΙΔΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΩΡΑ;
ΜΗΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
ΜΗΠΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΣ ΛΕΝΕ Ο ΚΥΡ ΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΙΤΕΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ.

Υ.Γ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΟΤΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΙΝ ΣΒΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΟΠΟΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΙΖ:
ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡ ΝΙΚΟ;
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ;
Ο ΕΥΡΩΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΣΤ...

vagelis είπε...

Αν είχε και μπύρα θα προσπαθούσα , με σκέτο τοστ δεν λέει!!!!

Ανώνυμος είπε...

...ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ , ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΛΩΤΣΗΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΜΠΟ , ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ '' ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ '' ΜΑΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

... ''ΠΑΤΑΝΕ'' ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΤΡΙΖΕΙ ,ΣΑΝ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΟΔΑΡΙ ΤΟΥ κυρ-ΝΙΚΟΥ ...

Ανώνυμος είπε...

αν ψηφισετε την Ν.Δ ειστε αξιοι της τυχης σας οποια κι αν ειναι αυτη! υπαρχουν και αλλες φωνες!