Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Απορρίφθηκαν προσφυγές

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη μεταβίβαση φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ

 
Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις προσφυγές εργαζομένων οκτώ Δημοσιών φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών) που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των Σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό - Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου ΑΕ» και «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (Σύλλογοι, κ.λπ.) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Όμως, εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν υποστηρίζοντας ότι τα Σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».

Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας.

Ως προς το δεύτερο αυτό νομικό σκέλος υπήρξε και πάλι μειοψηφία δέκα μελών του ΣτΕ που εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Διευκρινίζεται ότι από την εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ» μεταβιβάστηκαν δικαιώματα για την λειτουργία, συντήρηση και  εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Εγνατία οδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: