Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ανωμερίτης: Δεν πετυχαίνει αλλαγή χωρίς συναίνεση
 
 
Με την διαδικασία πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ να «πλανάται» πάνω από την αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, κατά την οποία οι εργαζόμενοι άνοιξαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την πώληση.

Ωστόσο, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του ΟΛΠ, δίνοντας έμφαση στην κερδοφορία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «καμία αναπτυξιακή ή εταιρική αλλαγή μπορεί να πετύχει χωρίς ευρύτερη κοινωνική συναίνεση».
«Όσοι αποφασίζουν κλεισμένοι στα γραφεία τους, μακριά από τις απόψεις της κοινωνίας και των Φορέων της θα αισθανθούν οδυνηρές εκπλήξεις», υπογράμμισε ο κ. Ανωμερίτης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Γιώργου Ανωμερίτη πατήστε εδώ.

Κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης τέθηκε θέμα αναβολής από το ΤΑΙΠΕΔ, που είχε στείλει σχετική επιστολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η αναβολή επειδή στο κείμενο του απολογισμού υπήρχε αναφορά στον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ- Cosco.

Όπως αποκάλυψε το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν απόψεις, που θέλουν να αποσυνδεθεί το θέμα του φιλικού διακανονισμού από τον διαγωνισμό πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ. Σε αυτό έχει φανεί ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την κυβέρνηση αλλά πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν αντίθετες απόψεις και εντός του ΤΑΙΠΕΔ.

Το αίτημα της αναβολής από τον βασικό μέτοχο καθυστέρησε την έναρξη της γενικής συνέλευσης ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενημερώθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας, απ’ όπου εκφράστηκε η επιθυμία να προχωρήσει η συνέλευση.

Κατά πληροφορίες οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ  δεν επέμειναν στο αίτημα και έτσι με δίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΛΠ ύψωσαν πανό στη Γενική Συνέλευση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πώληση του Οργανισμού ενώ παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος κατήγγειλε το επιχειρούμενο ξεπούλημα της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου ενώ επεσήμανε την αντίθεση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών φορέων της πόλης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ο κίνδυνος από-επένδυσης για μία σειρά δραστηριότητες επί της ουσίας μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά υψηλής κοινωνικής σημασίας, όπως είναι η  ακτοπλοΐα, ένας τομέας κρίσιμος για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας,  ή η ναυπηγοεπισκευή, σε μία περιοχή που το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 90% .

Τέλος, κάλεσε σε συστράτευση και κοινό αγώνα όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και τους  παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είπε μεταξύ άλλων ότι
«Ο ΟΛΠ Α.Ε., όπως είπα προηγουμένως, είναι ένα πολυσήμαντο, το μοναδικό στην Ελλάδα λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων. Γι΄ αυτό αν λίγο προσέξουμε και βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, θα είμαστε εσαεί κερδοφόροι., αυτόνομα ή μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων
»Δεν εξαρτιόμαστε από τις διακυμάνσεις ενός κλάδου, όπως άλλα λιμάνια και σταθμοί. Δεν είμαστε μόνο λιμάνι ΣΕΜΠΟ, ή μόνο λιμάνι κρουαζιέρας, ή μόνο λιμάνι car-terminal, ή μόνο λιμάνι ακτοπλοΐας, είμαστε όλα μαζί και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας, αλλά και η στρατηγική ανάπτυξης που έχουμε απέναντι στις επιμέρους κρίσεις»

«Οι επιστημονικές και πολιτικές μου απόψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι γνωστές. Τις έχω καταθέσει σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις από το 2010 έως το 2013 καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις της Ε.ΛΙΜ.Ε.
Όλες μου οι προτάσεις τεκμηριωμένες και ισόρροπες συνέτειναν σε ένα στόχο: Να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας, όσον αφορά την κάλυψη του χρέους, με πλήρη όμως σεβασμό στις αρχές και τους στόχους του ευρωπαϊκού και εθνικού λιμενικού συστήματος, της ευρωπαϊκής και  λιμενικής αγοράς και της Συνταγματικής και έννομης τάξης από πλευράς εσωτερικού και ενωσιακού δικαίου.
Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι μια εταιρία εισηγμένη στο Χ.Α.Α., οι εργασίες της και οι εργαζόμενοι της δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 365 ημέρες το χρόνιο και γι΄ αυτό σε όλες τις αποφάσεις και ενέργειες όλων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην κλονισθούν τα μεγέθη του, ούτε όμως και να αποστούμε από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας για ανταγωνιστικότητα, διαφάνεια, κοινωνικότητα και προστασία του περιβάλλοντος.
Ήδη από το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύχθηκε Διαγωνισμός για την πώληση του 67 % των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε., ενώ για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί Αιτήσεις Ακυρώσεως στο ΣτΕ από Φορείς του Πειραιά», ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης. Και πρόσθεσε, λίγο παρακάτω:
«Καμία αναπτυξιακή ή εταιρική αλλαγή μπορεί να πετύχει χωρίς ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Όσοι αποφασίζουν κλεισμένοι στα γραφεία τους, μακριά από τις απόψεις της κοινωνίας και των Φορέων της θα αισθανθούν οδυνηρές εκπλήξεις. Το ίδιο και όσοι δεν υπακούουν στο ενωσιακό δίκαιο της Ε.Ε. Ο ΟΛΠ Α.Ε. μια εταιρία με ισχυρή Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ιστορία Ανάπτυξης του Πειραιά και της Χώρας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σ΄ όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς μιας άδικης εικονικής οικονομίας υποφέρουν για να πλουτίζουν οι λίγοι. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι η Εταιρία της Κοινωνικής Ευθύνης, Παραγωγής Πολιτισμού, μία μηχανή Ανάπτυξης και έτσι θα την κρατήσουμε».

Ο Γ. Γαβρίλης

Στο μεταξύ, με αφορμή την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε τα εξής:
«Η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το σύνολο των φορέων της περιοχής του Πειραιά είναι αντίθετο στην πώληση του Οργανισμού και η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται, πολιτικά και ηθικά, να προχωράει αυτή την διαδικασία.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά την ανάπτυξη του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής και το Δημόσιο Συμφέρον.  Είναι αδιανόητο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο κορμός του Αττικού Λιμενικού Συστήματος, να περάσει στα χέρια ενός ιδιωτικού μονοπωλίου.
Εμείς επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για να παραμείνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο, με όλες τις δραστηριότητές του και να αναπτύξει μια νέα σχέση με την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία».

Οι αποφάσεις

Στη Γενική Συνέλευση παρέστη το 85%  των μετόχων και εκπροσώπων μετόχων, (25.000.000 κοινές μετοχές) με κύρια θέματα Ημερησίας Διάταξης την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων 2013 (01.01.2013 – 31.12.2013), καθώς και της ΄Eκθεσης Ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, τα οποία εισηγήθηκε το Δ.Σ. του Οργανισμού, καθώς και την ανανέωση της θητείας των μελών του υφιστάμενου  Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 7 παρ. 3 του Καταστατικού του ΟΛΠ, το οποίο συγκροτείται πλέον σε Σώμα ως ακολούθως:

Ανωμερίτης Γεώργιος
Εκπρ/πος Μετόχων, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, εκτελεστικό μέλος.
Πετρουλής Παναγιώτης
Εκπρ/πος Μετόχων, Αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου, εκτελεστικό μέλος.
Παπαδόπουλος Γεώργιος
Εκπρ/πος Μετόχων, ανεξάρτητο μέλος.
Νάκης Νικόλαος
Εκπρ/πος Μετόχων, ανεξάρτητο μέλος.
Παπαηλίας Νικόλαος
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Ζησιμόπουλος Άγγελος
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Τσιρίδης Γεώργιος
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργίου Βασίλειος
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Αργυροπούλου Ελισσάβετ
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Μουστάκη Ειρήνη
Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργακόπουλος Γεώργιος
Εκπρ/πος Υπαλλήλων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργίου Νικόλαος
Εκπρ/πος Λιμενεργατών, μη εκτελεστικό μέλος.
Μιχαλολιάκος Βασίλειος
Εκπρ/πος Δήμου, Δήμαρχος Πειραιά, μη εκτελεστικό μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: