Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΟΜΥΛΕ: Μην πανηγυρίζουν για τον ΟΛΠ

Η δεύτερη προσφυγή  για την προκήρυξη ενδιαφέροντος που έχει γίνει από κοινού και με άλλους κοινωνικούς φορείς, είναι αυτή που θα κρίνει την υπόθεση της συνταγματικής νομιμότητας πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ, μετά την κρίση του ΣτΕ ως προς την πρώτη προσφυγή για την μεταφορά των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο "Βήμα FM" την ύπαρξη διαφωνιών του ΤΑΙΠΕΔ στην διαδικασία, όπως έγραψε το Pireas2day.gr

"Το ΤΑΙΠΕΔ θέλοντας να διασφαλίσει την ακεραιότητά του σε σχέση με τον εν εξελίξει διαγωνισμό θέτει και αυτό την ίδια προϋπόθεση, να έχουμε την οριστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω", ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας οτι εκκρεμεί η έκριση της ΕΕ για τη λεγόμενη συμφωνία "φιλικού διακανονισμού" ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη ΣΕΠ.

«Σκεφτείτε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η οριστική έγκριση της πρώτης συμφωνίας με την COSCO του 2008. Τώρα επειδή είναι πιο σύνθετο το θέμα και επειδή δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να καταλήξουμε κάποια μέρα να έρθει ένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να μας ζητάει πίσω λεφτά από κρατικές ενισχύσεις, για αυτό και είχαμε θέσει ως απαράβατο όρο για την υπογραφή αυτής της Σύμβασης και την ενεργοποίησή της, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σας λέω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ότι περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έρθει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε:
"Μάλιστα, την Τετάρτη έρχονται απεσταλμένοι της DGMARK, της Διεύθυνσης του κ. Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση ορισμένων θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δεν το έχουμε αφήσει. Και εγώ και ο Πρωθυπουργός έχουμε κάνει αλλεπάλληλα ταξίδια στις Βρυξέλλες για να συνεννοηθούμε, έχουμε υποβάλει μέχρι στιγμής πάνω από 10 διαφορετικά πολυσέλιδα και τεκμηριωμένα υπομνήματα με νομικά και οικονομικά επιχειρήματα. Νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει επιτυχώς».

Οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρει τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια διεξάγουν ένα αγώνα σε πολιτικό, νομικό και αγωνιστικό πεδίο κατά της Ιδιωτικοποίησης ξεπουλήματος των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν στην πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών προσέφυγαν από τον Μάιο του 2012 στο ΣτΕ, κατά της μεταφοράς των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014 προσέφυγαν κατά της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Η χθεσινή απόφαση κατά πλειοψηφία του ΣτΕ, ως προς την πρώτη προσφυγή για την μεταφορά των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, σε καμιά περίπτωση δεν δίνει το πράσινο φως για την συνταγματική νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών, αφού στέκεται μόνο στο έννομο συμφέρον και αποφεύγει να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Η δεύτερη προσφυγή  για την προκήρυξη ενδιαφέροντος που έχει γίνει από κοινού και με άλλους κοινωνικούς φορείς, είναι αυτή που θα κρίνει την υπόθεση της συνταγματικής νομιμότητας.

Το θέμα των Λιμανιών, είναι μέγιστο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το τυπικό του έννομου συμφέροντος και σύντομα το θέμα θα κριθεί επί της ουσίας και στο νομικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοδιοικητικούς  και κοινωνικούς φορείς, θα συνεχίσουν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα κατά του ξεπουλήματος των Λιμανιών».

Pireas2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: