Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ

Ανατροπή του προηγούμενου σχεδιασμού

Τρία «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Τρία «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ
Οι ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


 
Αθήνα
Νευραλγικά «φιλέτα» γης στην «Ριβιέρα» της Αττικής μεταβίβασε η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, αντί στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, που είχε συσταθεί για τον ίδιο λόγο και με στόχο την προκήρυξη διεθνούς πολεοδομικού διαγωνισμού για τη μελέτη του master plan αξιοποίησης του μετώπου.
Σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τρία κομβικά ακίνητα για την οργανωμένη αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου.

Άγιος Κοσμάς ως «Αστέρια» και Σούνιο
Το πρώτο είναι 176 στρέμματα γης από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας. Το δεύτερο άλλα 20 στρέμματα στην Γλυφάδα. Το τρίτο είναι το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (όπου και το Cape Sounio του ομίλου Grecotel), εκτάσεως 383 στρεμμάτων, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή οκτώ υπουργών της κυβέρνησης (Γ.Στουρνάρα, Π.Παναγιωτόπουλου, Κ.Χατζηδάκη, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, Αδ.Γεωργιάδη, Γ.Μανιάτη, Χ.Αθανασίου και Όλ.Κεφαλογιάννη), ενταφιάζει οριστικά το ενδεχόμενο οργανωμένης πολεοδόμησης της «Αττικής Ριβιέρας», από το Φάληρο ως το Σούνιο, και την επανασύνδεσή της με την πόλη.
Μάλιστα, στόχος ήταν η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο να προκηρύξει διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό για τη μελέτη του master plan αξιοποίησης του μετώπου. Μετά το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, σε επόμενη φάση, θα προχωρούσαν διαγωνισμοί για την εξεύρεση επενδυτών. Κατόπιν τούτου όμως το σχέδιο ακυρώνεται de facto.
Σημειωτέον ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε πραγματοποιηθεί σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζητούσε την εξαίρεση ακινήτων, όπως το Λαγονήσι και ο Αστέρας, από την εταιρεία ειδικού σκοπού και μάλιστα πέτυχε την ένταξη της ρήτρας που δεν επιτρέπει στην Παράκτιο Μέτωπο «να μεταβιβάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που παραχωρούνται κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του», στον ιδρυτικό της νόμο.
Το παράδοξο είναι όμως ότι, σύμφωνα με τροπολογία του Ν.4261, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ξεκαθαρίζεται εκ νέου το νομικό καθεστώς των ακινήτων που πρόκειται να περιέλθουν στην Παράκτιο Μέτωπο, όπου προβλέπεται να «παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία, εφόσον μοναδικός μέτοχος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η ρύθμιση έγινε για να λύσει τα χέρια της Παράκτιο Μέτωπο από διάφορες ασάφειες και δυσκολίες που συναντούσε σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων.
Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, σε πλήρη ανάπτυξη το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο θα έφερνε έσοδα από 4 έως 9 δισ. τον χρόνο. Ωστόσο, παρόλο που στη «Δι@ύγεια» ήδη έχει αναρτηθεί απόφαση της Παράκτιο Μέτωπο για ένα εκ των επίμαχων ακινήτων και παρόλο που έχει μεσολαβήσει η τροπολογία, η διυπουργική επιτροπή έλαβε την ακριβώς αντίθετη απόφαση, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό.
Παρνασσός, Μανχάταν και οι φυλακές Κασσάνδρας
Μαζί με τα «φιλέτα» της Αττικής μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μία νέα ομάδα ακινήτων του Δημοσίου, που περιλαμβάνει τοπόσημα όπως το Χιονοδρομικό Κέντρου του Παρνασσού, ξενοδοχεία Ξενία, αλλά και την έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας και το λιμάνι της Ζέας.
Ειδικότερα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκε το δικαίωμα παραχώρησης του Τουριστικού Λιμένα της Ζέας στον Πειραιά.
Μεταβιβάζεται επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, «ιδίως των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα, υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων», συνολικής έκτασης 11.100 στρεμμάτων.
Ακόμη, περνά στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο-φιλέτο του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφανείας 1.000 τετραγωνικών μέτρων (10.663 τετραγωνικών ποδών), το οποίο αποτελεί τη Μονάδα 2 του δευτέρου ορόφου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων «The 3 Dag Condominium», το οποίο βρίσκεται στην 305 East 47th Street, της αμερικανικής μητρόπολης. Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο είχε αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο στις 23 Φεβρουαρίου 2007, μεταβιβάζεται με την εξ αδιαιρέτου αναλογία του στα κοινά μέρη της οικοδομής, ποσοστού 9,2192%.
Επίσης, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ δύο γεωτεμάχια του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, όπου και ανήκει το Αγρόκτημα του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας!
Η πρώτη μεταβιβαζόμενη έκταση είναι περίπου 643 στρέμματα, ενώ η δεύτερη 271 στρέμματα, από τα περίπου 3.000 των αγροτικών φυλακών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, «δεν συμπεριλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Θεραπείας Ουσιοεξαρτωμένων Κρατουμένων Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΘΟΚ) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας (κεντρικό κατάστημα)».
Στο μεταξύ, η διυπουργική επιτροπή μετέφερε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης του ακινήτου «Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας» στον Όλυμπο της Πιερίας.
Πρόκειται για έκταση 21.320 στρεμμάτων, την οποία είχε κατασχέσει το 1927 το ελληνικό Δημόσιο από το ομώνυμο μοναστήρι της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μητρόπολης, το κράτος κατάσχεσε το 1927 «στο όνομα του Δημοσίου και προς όφελος του εκεί σανατορίου» την περιοχή και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε σανατόριο για την περίθαλψη απόρων φυματικών.
Η λειτουργία του σανατορίου άρχισε το 1939 και σταμάτησε το 1969 για να αντικατασταθεί από θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων, το οποίο λειτούργησε ως το 2004. «Ο χώρος έχει αφεθεί εν ελέω Θεού, και προστατεύεται από κάποιον φύλακα επί καθημερινής βάσεως» γράφει η Μητρόπολη.
Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται τρία ακίνητα, κυριότητας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Ηπείρου στην περιοχή Αμπελοκήπων Ιωαννίνων, επί της οδού Χ. Μακρή και Καλπακίου. Πρόκειται για τρία γεωτεμάχια, έκτασης 1.006 τ.μ., 2.740 τ.μ. και 1.031 τ.μ. αντίστοιχα, τα οποία πέρασαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν καταργήθηκε το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Παιδιών Ιωαννίνων.
Επίσης, μεταβιβάστηκαν άλλα πέντε ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή Αγ. Νικολάου Κοπάνων επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στα Ιωάννινα, έκτασης, 4.591 τ.μ., 2.137 τ.μ., 18.719 τ.μ., 813 τ.μ. και 17.388 τ.μ., αντίστοιχα. Ακόμη, μεταφέρεται άλλο ένα ακίνητο 12.946 τ.μ. που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Προς αξιοποίηση βαίνει και ακίνητο, έκτασης 17.365,67 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ψυχιάτρου Χ. Τσιριγώτη στην Κέρκυρα και ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νησιού. Πρόκειται για ακίνητα που περιήλθαν στο Δημόσιο το 1887 στο πλαίσιο του νόμου 1504/1887 περί εκκρεμών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου, της εγχωρίου περιουσίας Κερκύρας, και του Δήμου Κερκυραίων, «ως φύλακος του Μοτζενιγείου κληροδοτήματος».
Ακόμη, μεταφέρονται στο Ταμείο το Τουριστικό Συγκρότημα Ξενία του Ναυπλίου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, τελεί υπό τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και αποτελείται από τρία ακίνητα: Το Ξενία Palace Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24 στρεμμάτων, το Ξενία Amphitrion επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων και το Ξενία Ναυπλίου Α' επί οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων.
Επίσης, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκε το Pavillon Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, χωρίς όμως τις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκονται έμπροσθεν του ακινήτου.
Προς ιδιωτικοποίηση βαίνει και το Κτήμα Σκάλας στη Σκοτίνα Πιερίας, το οποίο βρίσκεται σε έκταση 404 στρεμμάτων, με την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων του αιγιαλού, της παραλίας και των ελών που βρίσκονται έμπροσθεν του ακινήτου. Πρόκειται για ακίνητο της ΕΤΑΔ το οποίο μισθώθηκε από την ένωση φυσικών προσώπωνΓ. Δεληγιαννίδη - Χ. Χιονίδη (ελληνοαμερικανικών συμφερόντων), το σχέδιο των οποίων περιλαμβάνει επενδύσεις, ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου για την ανάπτυξη ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 443 κλινών, κάμπινγκ α' κατηγορίας δυναμικότητας 250 θέσεων, συνεδριακού κέντρου 500 θέσεων, εγκαταστάσεων spa, υπαίθριου θεάτρου, κλειστού γυμναστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της ΕΤΑΔ.
Επίσης, στο Ταμείο πέρασαν ακίνητο έκτασης 105 στρεμμάτων στη θέση Μακρυά Άμμος ή Παλαιόμυλος στην Ελευσίνα, ακίνητο έκτασης 433 στρεμμάτων στη θέση Άγιος Παντελεήμονας Λεχαινών του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, και ακίνητο έκτασης 119 στρεμμάτων στη θέση Μελισσόκηπο της Σούδας Χανίων, στην Κρήτη.
Ακόμη, μεταφέρονται 27 ακόμη ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται για έξι στην Κοσκινού Ρόδου, δύο στα Καμάρι της Σαντορίνης, δύο στα Βίλια της Αττικής, 329 στρέμματα στα Νέα Σφαγεία Ναυπακτίας, 369 στρέμματα στις Οινιάδες Κατοχής Μεσολογγίου, 11 στρέμματα τον Κοκκινόβραχο του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, 11 στρέμματα στην παραλία του Λιμνιώνα της Εύβοιας, ένα ακίνητο με κτίσμα στα Κουμάρια Βεροίας και 10 στρέμματα γης με κτίσμα στους Εύζωνους.
Επίσης, στο Ταμείο μεταβιβάζονται δύο ακίνητα στη Μεσσηνία (στην Πύλο και στη ΒΙΠΕ, αντίστοιχα), πέντε γεωτεμάχια στον Άγιο Ιωάννη της Σιθωνίας Χαλκιδικής (το μεγαλύτερο είναι έκτασης 15 στρεμμάτων), ένα στρέμμα στο Κουκάκι (γη με κτίσμα) και δύο ακίνητα, 60 και 30 στρεμμάτων αντίστοιχα στο προάστιο Χάραδρος της Πάτρας.
Τέλος, στο ΤΑΙΠΕΔ περιήλθε ένα ακόμη ακίνητο στην Πλάκα, που βρίσκεται στον οδό Ραγκαβά 7, έκτασης οικοπέδου 201,43 τ.μ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O Tσολάκογλου παρέδωσε επίσημα την Ελλάδα στους Γερμανούς μιά κιέξω. Ετούτοι την παραδίδουν κομμάτι κομμάτι. Το βλέπουμε το ''έργο'' και στον ΟΛΠ, είτε το παίζουν οι καλοί είτε το παίζουν οι ''κακοί''.Κοινός παρανομαστής η ιδιοτέλεια και η αρπαχτή.