Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Βαριές καταγγελίες για ΥΝΑ- ΤΑΙΠΕΔ από ΟΜΥΛΕ

«Στη Βουλή Βαρβιτσιώτης, Μανιατόπουλος , Εμίρης λειτούργησαν ως «εκπρόσωποι» της COSCO», καταγγέλλουν με ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ενώ το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της συζήτησης που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του Σχεδίου Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζόμενων στα λιμάνια, που κορυφώθηκε με μεγάλη πορεία στη Βουλή.

«Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη συμμετοχή των εργαζομένων στα Λιμάνια στη χθεσινή 24ωρη απεργία, καθώς και την εντυπωσιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας», επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ. Και καταγγέλλουν ότι «όποια τεχνάσματα, όσα ψέματα κι αν επιστράτευσαν χθες στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μανιατόπουλος (αποπεμφθείς από Πρόεδρος του ΟΛΠ το 2002), δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών»

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι παραπάνω ανακάλυψαν ότι:
Ο διαχρονικά κερδοφόρος ΟΛΠ είναι ζημιογόνος. Διαψεύδουν τους επίσημους ισολογισμούς του ΟΛΠ με «ευρήματα» και λογιστικές αλχημείες. Τον υπονομεύουν για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα.
Ο ΟΛΠ είναι ένα περιφερειακό Λιμάνι (!), όταν από την δεκαετία του 2000 ο αριθμός των containers που διακινούσε ήταν 1,6 εκ. TEUs. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα Car Terminal, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας της Μεσογείου και καλύπτει όλο το εύρος των λιμενικών δραστηριοτήτων.

«Χθες στη Βουλή Βαρβιτσιώτης, Μανιατόπουλος , Εμίρης λειτούργησαν ως «εκπρόσωποι» της COSCO. Όποιος διαβάσει τα πρακτικά της Βουλής το αντιλαμβάνεται. Είναι ολοφάνερο, δεν ετοιμάζεται διαγωνισμός, αλλά ανάθεση με ή χωρίς «φιλικό διακανονισμό».  Όλα αυτά εμείς τα έχουμε καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 11.02.2014 και ήδη υπήρξε απάντηση της ΕΕ ότι θα εξετάσει άμεσα την καταγγελία».

«Χθες στην Επιτροπή Οικονομικών η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την συμμετοχή μας για διάλογο και ενημέρωση. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών ζήτησε να κληθούν οι φορείς, το θέμα παραπέμφθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Θα τολμήσουν να το κάνουν ή φοβούνται τις θέσεις των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων;
Καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν να μην προχωρήσουν σε καμία προκήρυξη διαγωνισμού. Η χθεσινή διαδικασία της Βουλής δεν τους δίνει καμία νομιμοποίηση».

 Το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ μετά τα ερωτηματικά, που προκάλεσε η τοποθέτησή του στην Επιτροπή, καθώς δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών, επανήλθε, την Πέμπτη, με ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας, στην οποία τονίζεται το εξής:

«H θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει συμπεριληφθεί τόσο στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Προγραμματική Συμφωνία στήριξης της Κυβέρνησης και έχει αποτυπωθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είναι ότι «τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια»».

Η ανακοίνωση συνεχίζει περιγράφοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή αναφέροντας τα εξής:

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι: «από την διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το κράτος προς κάποιον ιδιώτη σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες είναι η ύπαρξη Ρυθμιστικής Αρχής». Διερωτήθηκε δε «πώς η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ πακέτου μετοχών άνω του 50%, χωρίς, όμως να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της πρόβλεψης του ν. 4150, με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής;». «Θεωρώ, ότι αυτό το κενό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και νόθευση του ανταγωνισμού» επεσήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι «και όταν κατατέθηκε ο ν.3845/2010 από τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου επροτείνετο τότε η πώληση του 23,1% των μετοχών. Αργότερα με τον ν.4093/2012 που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα προβλέπονταν ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω παραχωρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των λιμένων. Σήμερα προχωρούμε στην επιλογή της πρότασης για την διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε την διαδρομή; Πώς ξεκινήσαμε από το 23,1%, μετά πήγαμε σε παραχωρήσεις και καταλήγουμε στην επιλογή την οποία έχουμε σήμερα».
Στο τέλος της διαδικασίας, ο Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και πώς θα τα κρίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ακόμα αδιευκρίνιστα» ενώ «το επόμενο σημείο στο οποίο είμαστε στον αέρα είναι σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι με κοινοτικούς πόρους, το οποίο είναι αβέβαιο πώς θα συνεχιστεί και αν θα μπλέξουν στις διαδικασίες περί των κρατικών ενισχύσεων».

Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας των λιμανιών, με διαδικασίες όμως που είναι συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος»

Ο κ. Χ. Βρεττάκος

Τέλος, με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος τονίζει ότι:

«Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ένα ακόμη έγκλημα ενάντια στον ευρύτερο Πειραιά, στην πόλης μας και στην ελληνική οικομία. Η κυβέρνηση μεθοδεύει την πώληση του 67% των μετοχών του κερδοφόρου ΟΛΠ στην COSCO με στόχο την είσπραξη ενός ευτελούς τιμήματος, το οποίο θα δοθεί εξ’ ολοκλήρου στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας.
Το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην COSCO σημαίνει εγκαθίδρυση ιδιωτικού μονοπωλίου στο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, εξαφάνιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι, τεράστια αύξηση της ανεργίας, επιβολή εργασιακών συνθηκών «γαλέρας» στους εργαζόμενους του Λιμανιού, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, όπως και η γύρω περιοχές, ζούσαν από το λιμάνι και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό.
Το ξεπούλημα του ΟΛΠ πρόκειται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη ναυπηγοεπισκευή, που ήδη πεθαίνει παρασύροντας μαζί της χιλιάδες εργαζόμενους, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες με δραστηριότητες που συνδέονται με το λιμάνι, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Όλη η δραστηριότητα και στη ναυπηγοεπισκευή, θα ελέγχεται πλέον από τον ιδιωτικό ΟΛΠ που θα διαθέτει κατά τα δικά του συμφέροντα τις δεξαμενές βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε παράλληλη δραστηριότητα.
Το λιμάνι θα κλείσει και χωροταξικά για την πόλη μας, καθώς όλοι οι ελεύθεροι χώροι που οδηγούν στη θάλασσα, θα κλείσουν οριστικά και θ’ αρχίσει η αξιοποίηση τους με στόχο το κέρδος των ιδιωτών.
Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ καλεί το λαό της πόλης να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης και Τρόικας για το ξεπούλημα του λιμανιού.
Καλούμε τις Δημοτικές αρχές των Δήμων του Πειραιά να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού».

Ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων


Από τον Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

H θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει συμπεριληφθεί τόσο στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Προγραμματική Συμφωνία στήριξης της Κυβέρνησης και έχει αποτυπωθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είναι ότι «τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια».

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι: «από την διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το κράτος προς κάποιον ιδιώτη σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες είναι η ύπαρξη Ρυθμιστικής Αρχής». Διερωτήθηκε δε «πώς η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ πακέτου μετοχών άνω του 50%, χωρίς, όμως να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της πρόβλεψης του ν. 4150, με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής;». «Θεωρώ, ότι αυτό το κενό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και νόθευση του ανταγωνισμού» επεσήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι «και όταν κατατέθηκε ο ν.3845/2010 από τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου επροτείνετο τότε η πώληση του 23,1% των μετοχών. Αργότερα με τον ν.4093/2012 που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα προβλέπονταν ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω παραχωρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των λιμένων. Σήμερα προχωρούμε στην επιλογή της πρότασης για την διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε την διαδρομή; Πώς ξεκινήσαμε από το 23,1%, μετά πήγαμε σε παραχωρήσεις και καταλήγουμε στην επιλογή την οποία έχουμε σήμερα».

Στο τέλος της διαδικασίας, ο Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και πώς θα τα κρίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ακόμα αδιευκρίνιστα» ενώ «το επόμενο σημείο στο οποίο είμαστε στον αέρα είναι σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι με κοινοτικούς πόρους, το οποίο είναι αβέβαιο πώς θα συνεχιστεί και αν θα μπλέξουν στις διαδικασίες περί των κρατικών ενισχύσεων».

Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας των λιμανιών, με διαδικασίες όμως που είναι συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια...





Διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών με τον τρόπο που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί...
ιδιωτικό μονοπώλιο. Προκρίνει, δε, την αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων σε πολλούς επενδυτές, μέθοδος που είναι συμβατή και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σχετικά:

«H θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει συμπεριληφθεί τόσο στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην προγραμματική συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης και έχει αποτυπωθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είναι ότι 'τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια'».

Το ΠΑΣΟΚ παραθέτει, εξάλλου, απόσπασμα από την τοποθέτηση του εισηγητή του κόμματος Φίλιππου Σαχινίδη στη συζήτηση στη Βουλή, την Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το κράτος προς κάποιον ιδιώτη σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες είναι η ύπαρξη Ρυθμιστικής Αρχής».

Διερωτήθηκε δε «πώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ πακέτου μετοχών άνω του 50%, χωρίς, όμως να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της πρόβλεψης του ν. 4150, με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής;». «Θεωρώ, ότι αυτό το κενό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και νόθευση του ανταγωνισμού» επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

«Όταν κατατέθηκε ο ν.3845/2010 από τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου, επροτείνετο τότε η πώληση του 23,1% των μετοχών. Αργότερα, με τον ν.4093/2012 που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, προβλέπονταν ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω παραχωρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των λιμένων. Σήμερα, προχωρούμε στην επιλογή της πρότασης για τη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τη διαδρομή; Πώς ξεκινήσαμε από το 23,1%, μετά πήγαμε σε παραχωρήσεις και καταλήγουμε στην επιλογή την οποία έχουμε σήμερα».

Στην ίδια συζήτηση, ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και πώς θα τα κρίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ακόμα αδιευκρίνιστα» ενώ «το επόμενο σημείο στο οποίο είμαστε στον αέρα είναι σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι με κοινοτικούς πόρους, το οποίο είναι αβέβαιο πώς θα συνεχιστεί και αν θα μπλέξουν στις διαδικασίες περί των κρατικών ενισχύσεων».

Στη ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας των λιμανιών, με διαδικασίες όμως που είναι συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος».
 
 
NonewsNEWS

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά για τον ΟΛΠ

dikigoroi-pireaΤην αντίθεσή του στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. διατυπώνει εγγράφως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά μαζί με το σύνολο των 34 Φορέων του Πειραιά.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κ. Στέλιος Μανουσάκης “Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι εξόχως αντισυνταγματική.
Όπως αναδείχθηκε στην πρόσφατη Ημερίδα του Συλλόγου μας με τη Νομική Σχολή Αθηνών για το θεσμικό καθεστώς των ευρωπαϊκών λιμένων, οι λιμένες στο ελληνικό δίκαιο ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού, ο οποίος συνιστάται στην κοινοχρησία τους, η διαχείρισή τους δε, αντιδιαστέλλεται προς την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και συνιστά άσκηση δημόσιας εξουσίας.
Με απλά λόγια, όπως γνωμοδοτούν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας και η νομολογία των δικαστηρίων του Πειραιά με δεκάδες αποφάσεων, οι λιμένες δεν αποτελούν “ιδιωτική περιουσία του δημοσίου”, κακώς μεταφέρθηκαν οι μετοχές των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ και κάκιστα το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει το 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. Με την πώληση αυτή αλλάζει ο νομικός χάρτης του ΟΛΠ, χάνεται για πάντα η δημόσια εξουσία που μέσω αυτού ασκεί το δημόσιο και μετατρέπεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
Καλείται η Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, διότι θα εμπλέξει νομικά και κοινοτικά τα λιμάνια σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες θα εμποδίσουν την αναγκαία ανάπτυξη και θα βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και του Πειραιά”.
34 ΦΟΡΕΙΣ
που έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην πρόταση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. και όλων των Οργανισμών Λιμένων
1. Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά
2. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.)
3. Ένωση Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.)
4. Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Β.Ε.Π.)
5. Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά
6. Παμπειραϊκή Επιτροπή Σωτηρίας της Ναυπηγοεπισκευής (Ν.Ε.Ζ.)
7. Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
8. Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)
9. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)
10. Ένωση Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ
11. Ένωση Τεχνικών & Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ (ΕΤΧΥ/ΟΛΠ)
12. Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ (ΕΜΥ/ΟΛΠ)
13. Σύνδεσμος Εποπτών & Αρχιεργατών ΟΛΠ
14. Εργατικό Κέντρο Πειραιά
15. Περιφέρεια Αττικής
16. Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
17. Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής
18. Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας
19. Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών
20. Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών (ΣΕΠΑ)
21. Δήμος Πειραιά
22. Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος
23. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
24. Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής
25. Δήμος Περάματος
26. Δήμαρχος Περάματος κ. Παντελής Ζουμπούλης
27. Δήμος Σαλαμίνας
28. Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής
29. Ένωση Ναυπηγοεπισκευαστών Περάματος (Καρνάγια)
30. Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (Ο.Φ.Ε.)
31. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Πειραιά
32. Επαγγελματικό Σωματείο Υπαλλήλων Παραλαβής & Παράδοσης Εμπορευμάτων Λιμένα & Προλιμένων Πειραιά
33. Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Ναυτιλίας «ΠΣΥΥΕΝ»
34. Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο)


portnet.gr

Άλλη μία άποψη

Πολιτική ανάλυση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Του Στράτου Κανά*


Εδώ και τρία ( 3 ) χρόνια, τα δελτία ειδήσεων, διεθνή και ελληνικά, έχουν γίνει πρωτίστως οικονομικού περιεχομένου. Η λέξη κρίση δεσπόζει παντού. Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών, που αρχίζει από το δυσοίωνο διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο και καταλήγει σε πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Η σύγχρονη οικονομική επιστήμη έχει υποστεί πολλαπλή ήττα. Στην Ελληνική περίπτωση έχουμε αστοχίες πρόγνωσης λ.χ. σε ημερίδα που διοργανώθηκε την άνοιξη του 2011 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, διατυπώθηκαν προβλέψεις, νούμερα, διαγράμματα και όλα τα συναφή που απεδείχθησαν σαφώς εσφαλμένα.

Το δε διαβόητο ΜΝΗΜΟΝΙΟ έπεσε έξω, παρά τα οικονομετρικά μοντέλα που το συνόδευαν. Ακόμη και το απλούστατο όσον αφορά το μάθημα της μακροοικονομίας των πρωτοετών φοιτητών των οικονομικών και πολιτικών πανεπιστημιακών σχολών, ότι η υφεσιακή διαδικασία οδηγεί σε μείωση τόσο του ΑΕΠ όσο και των κρατικών εσόδων, εκτοξεύοντας κρίσιμα μεγέθη, όπως έλλειμμα / ΑΕΠ και χρέος / ΑΕΠ , είναι ηλίου φαεινότερο. Στην Ελλάδα έχει γίνει κατάχρηση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών όρων έτσι ώστε να επικρατούν φαινόμενα Μακαρθισμού και Θατσερισμού , γιατί λ.χ. ο φορολογούμενος να πληρώνει τις υπερτιμολογήσεις των προμηθευτών του δημοσίου. Στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί ένα δίπολο πολιτικής ρητορικής αναθεωρητισμού ( ρεβιζιονισμός ).

Η μνήμη είναι η μαμή της Ιστορίας, η Ελλάδα προκειμένου να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε την μνήμη, ο λαός θυμάται. Με τη μνήμη γίνεται αναπαραγωγή ιστορικών γεγονότων, νοημάτων ενεργητικά και όχι παθητικά.

Όταν εφαρμόζεις πολιτική, οικονομική, κοινωνική ή ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όπου είναι και το θέμα μας όσον αφορά τον ΟΛΠ, παίζει σημαντικό ρόλο η μνήμη και πράττεις ανάλογα με τι έχει γίνει. Καλή Ναυτιλιακή Στρατηγική σημαίνει συνδυασμός σκοπών και μέσων, είναι η τέχνη να παράγεις ισχύ προς όφελος του κράτους και του λαού. Ασφαλώς, ο βάναυσος 20ος αιώνας θα μείνει στη συλλογική μνήμη περισσότερο για τις δικτατορίες τις οποίες γέννησε όπως η Χιτλερική Γερμανία, η Σταλινική Ρωσία, η Κίνα του Μάο και η Καμπότζη του Pol – Pot παρά για το φαινόμενο της δημοκρατικής μετάβασης, που εμφανίστηκε προς το τέλος του. Αρκετά από αυτά τα κράτη είναι μάλιστα ισχυρές δυνάμεις στη διεθνή πολιτική.

Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, από τη Σαουδική Αραβία προήλθαν οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει φέρει τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Παρά το χαμηλό, σε γενικές γραμμές, βιοτικό τους επίπεδο, οι μη δημοκρατικές χώρες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ παράλληλα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα στρατιωτικών δαπανών και διαφθοράς, η οποία προάγει την Πολιτική Αστάθεια.

Για παράδειγμα, παρ’ ότι η σφαγή των δημοκρατικών διαδηλωτών στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του ΠΕΚΙΝΟΥ το 1989 αποσιωπάται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και σήμερα το μήνυμα της είναι σαφές. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και το ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ενώ έχει εισαγάγει μηχανισμούς αγοράς σε πολλούς τομείς της οικονομίας, δεν επέτρεψε την ιδιωτικοποίηση των μαζικών μέσων επικοινωνίας.

Ωστόσο, ανέκαθεν ο κομμουνισμός στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διέθετε ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά. Η εξουσία ασφαλώς ασκείται μέσω του ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ωστόσο το ίδιο κόμμα ελεγχόταν και ελέγχεται από ελίτ που έχουν επιδείξει σημαντικό βαθμό ευελιξίας, ιδίως όσον αφορά τον ασπασμό εθνικιστικής αντιταξικής ρητορείας. Η επιτυχία του Κινεζικού Κομμουνισμού οφείλεται πρωτίστως στην έμφαση που δίνει στο στοιχείο του εθνικισμού. Ωστόσο, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και ο κυνισμός παραμένουν ενδημικά χαρακτηριστικά του ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν μετέτρεψαν την ΚΙΝΑ τόσο σε οικονομία της αγοράς, όσο σε μια πολιτικά ελεγχόμενη οικονομία, όπου τα μέλη του κόμματος, με συμπαραστάτες τους τοπικούς γραφειοκράτες και τους αξιωματικούς του στρατού, καιροσκοπούν και κερδοσκοπούν σε σύμπνοια με πιο συμβατικούς επιχειρηματίες.

Με τον τρόπο αυτό, οι νεόπλουτοι συνεχίζουν να εξαρτώνται από το πολιτικό σύστημα και δεν έχουν συμφέρον να επιδιώξουν την αλλαγή του. Παραταύτα, οι κομματικοί ηγέτες στο ΠΕΚΙΝΟ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μακρύ κατάλογο προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας, ορισμένες εκ των οποίων απορρέουν από αυτή καθ’ αυτήν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στις επαρχίες και τους πολίτες, τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα, τις αγροτικές εξεγέρσεις, την αύξηση της ανεργίας στα αστικά κέντρα, τη γήρανση του πληθυσμού, την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη, την αναποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων, την εκτεταμένη διαφθορά, την ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στα αστικά κέντρα, η λειψυδρία στο βόρειο τμήμα της χώρας, η μόλυνση των υδάτων με ανεπεξέργαστα απόβλητα, την αποψίλωση των δασών, η διάβρωση του εδάφους, τον κυνισμό του πληθυσμού έναντι του κόμματος και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πιθανότερο είναι ότι η διαχείριση αυτών των προβλημάτων θα βασιστεί στις επιλογές που θα κάνουν οι κομματικοί ηγέτες από ένα μενού που συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με τη καταστολή, παραταύτα όμως δεν προβλέπεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Με όλα αυτά ο κόσμος συνειδητοποιεί την αλήθεια της ναπολεόντειας ρήσης όταν ξυπνήσει ο κινεζικός γίγαντας, θα τρέμει όλη η γη. Έτσι, όπως και η χώρα, το κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, το κατά πόσο θα μακροημερεύσει εξαρτάται από την ικανότητα του να διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Ο οικονομικός εθνικισμός και η ρεαλιστική θεωρία όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένα εργαλεία διότι στηρίζονται πάνω σε δύο βασικές αρχές. Η πρώτη είναι ότι το διακρατικό σύστημα είναι άναρχο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε κράτος οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα του μέσα από τις σημαίνουσες και βαρύνουσες βιομηχανίες που κατέχει, για την Ελλάδα αυτό σημαίνει η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ άρα ΟΛΠ και ΟΛΘ. Στην καρδιά κάθε παραλλαγής του οικονομικού εθνικισμού βρίσκεται η πεποίθηση ότι η οικονομική κοινότητα επιμένει και δρα προς όφελος όλων των μελών της. Η δεύτερη αρχή αφορά την κυριαρχία του κράτους στην πολιτική ζωή.

Το γεγονός ότι το κράτος είναι το κεντρικό όργανο μέσα από το οποίο τα άτομα μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους σημαίνει ότι εκείνο αποτελεί τον βασικό παίκτη στην εγχώρια και διεθνή σκηνή. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει, επομένως, να στοχεύει στη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν ισχυρότερου κράτους. Ο λόγος που οι επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς οικονομικούς παίκτες είναι επειδή τα κράτη έχουν εγκαταλείψει τους ρυθμιστικούς κανόνες ή έχουν χαλαρώσει τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων με αποτέλεσμα να παραδίδουν ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ συνεπικουρώντας και τα ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ το Άρθρο 28. Άρα θα πρέπει να υιοθετήσουμε την δική μας αυτοτελή προσέγγιση έτσι ώστε να λαμβάνουμε στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις ανάλογα την περίπτωση και τον διεθνικό πολιτικό χρόνο που θα περιβάλλει το διεθνές σύστημα.

Η αξιοποίηση του ΟΛΠ πρέπει να γίνει με το μοντέλο της παραχώρησης δραστηριοτήτων και όχι με την πλήρη πώληση των μετοχών. Αυτό προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση αλλά συνάμα και των ευρωπαϊκών νομοθετικών επιταγών. Με την παραχώρηση δραστηριοτήτων υλοποιείται μία ιδιωτικοποίηση ηπίου χαρακτήρα προστατεύοντας τις εγχώριες βιομηχανίες χωρίς να παραδίδεται κατά πλάσμα δικαίου ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ όπως θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί η έννοια της διαπραγμάτευσης τόσο στο εσωτερικό, εθνικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, διακρατικό επίπεδο.

Σημασία στην διαπραγμάτευση έχει να γνωρίζουμε το διακύβευμα δηλαδή τι ακριβώς παίζεται. Αυτό καλό είναι να εκφράζεται ποσοτικά, δηλαδή σε αριθμούς που δεν είναι πάντα εύκολο, λ.χ. αν πρόκειται για διατύπωση σε κάποια συμφωνία ή διακρατική συνθήκη, εδώ φαίνεται και η αξία της πληροφόρησης. Επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν η θεωρία της ανάλυσης κόστους – οφέλους έτσι ώστε να μην υποτιμήσουμε την μελλοντική αξία, ρίχνοντας τις μέλλουσες γενεές και ευνοώντας τις παρούσες. Αυτό συμπληρώνει την εξής πολιτική πραγματικότητα ότι οι μέλλουσες γενεές που ίσως δεν έχουν ακόμα καν γεννηθεί, δεν έχουν λέγειν στις τωρινές αποφάσεις.

Στην αντίθετη περίπτωση που γίνει πώληση μετοχών, τότε στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μείωση της παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στην οικονομία σε όφελος του ιδιωτικού τομέα αλλά για αντικατάσταση του Ελληνικού Δημοσίου με το Δημόσιο άλλης χώρας. Στην πράξη θα έχουμε να κάνουμε με το Δημόσιο χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχονται από κομμουνιστές που έχουν μετεξελιχθεί σε επιθετικούς καπιταλιστές προωθώντας τα συμφέροντα της δικιάς τους χώρας, μια τέτοια γεωπολιτική στρατηγική στο διεθνές σύστημα επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Εδώ βλέπουμε καθαρά την απώλεια της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ και την Κινεζοποίηση της αγοράς.

Οι μεγάλες αλλαγές δεν θα επέλθουν από κάποια άρχουσα τάξη, αλλά από την ΝΕΑ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ που την απαρτίζουν σχετικά νέοι στην ηλικία, που ενώ δεν έχουν περιουσία και εισοδήματα έχουν όμως την πρόσβαση στα SOCIAL MEDIA, GOOGLE, και γενικά φθηνή πρόσβαση στην γνώση και σε πληροφόρηση. Όση πρόσβαση σε αυτά έχει ένας εύπορος σχεδόν την ίδια έχει σήμερα και ένας φτωχότερος. Αυτή η ΝΕΑ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων έχει την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση, περισσότερη δημοκρατία, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία και ανθρωπιά.


* Ο κ. Κανάς είναι Πλοηγός – Τριτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων

Ολόκληρη η συζήτηση για τον ΟΛΠ στη Βουλή


Απομονωμένη βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση για την πώληση του ΟΛΠ, που έγινε, την Τετάρτη, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με το ΠΑΣΟΚ να θέτει ορισμένα ερωτήματα χωρίς, ωστόσο, να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά ενώ την κάθετη αντίθεσή τους εξέφρασαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης (για να διαβάσετε τα ανεπίσημα πρακτικά της συζήτησης πατήστε εδώ) είναι ότι όλοι οι βουλευτές μιλούσαν ως να  είναι δεδομένο πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα είναι η Cosco παρότι προσπάθησε, κάποιες στιγμές να το «μαζέψει» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κων. Μανιατόπουλος και ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

Όμως, κάποια στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας φάνηκε ειλικρινής λέγοντας «σήμερα, επειδή ετέθη, και από τον κ. Σαχινίδη και από εσάς, από όλο τον προβληματισμό σας, εάν σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε το λιμάνι του Πειραιά, βεβαίως σήμερα είναι η ώρα. Σήμερα, που ακριβώς η Κίνα παραμένει σε μια διάθεση να επενδύσει στο εξωτερικό, η απόφαση της κεντρικής επιτροπής της τελευταίας του Νοεμβρίου μιλάει περί επενδύσεως στο εξωτερικό την επόμενη πενταετία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εμείς θα πρέπει να προσελκύσουμε, εάν τελικά οι κινέζοι καταφέρουμε να είναι οι πλειοδότες στην αγορά, να προσελκύσουμε αυτά τα χρήματα».

•    Η κριτική ήταν πολύ σκληρή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι, αλλά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας αξιοσέβαστους κυρίους με καλοραμμένα κοστούμια και μεταξωτές γραβάτες, παρά το γεγονός ότι αφιερώσαμε τόση ώρα για να ενημερωθούμε για το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ, παρά το γεγονός ότι είχαμε πρόσφατα τον κ. Μηταράκη από την Κίνα να λειτουργεί ως μεταπράτης κινεζικών συμφερόντων», είπε, χαρακτηριστικά, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη. Και πρόσθεσε:
«Κύριοι, όλος ο κόσμος απορεί με την επιμονή σας να ξεπουλήσετε το Λιμάνι, έναν διεθνή λιμένα με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη Μεσόγειο και προκειμένου εσείς να γίνεται πιο πειστικοί, σήμερα μας παρουσιάσατε λίγο-πολύ τον Πειραιά ως ένα μη κερδοφόρο, μη ανταγωνίσιμο, μικρό, πτωχυμένο λιμάνι το οποίο κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να το αγοράσει. Επιτέλους, δεν χρειάζεται να μας κοροϊδεύετε με αναλύσεις περί αξιοποίησης, όπως αυτές που ακούσαμε σήμερα».
«Ποιος μας εξασφαλίζει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα αποφασίσει να βρει άλλους επενδυτές για να παραχωρήσει τις δραστηριότητες του Λιμανιού, δηλαδή, χωρίς να κάνει τίποτε, παρά μόνο αγοράζοντας τον ΟΛΠ για μια εξευτελιστική τιμή, μετά να παραχωρήσει δραστηριότητες και να κερδίσει τα διπλά και τρίδιπλα; Αλλά και αν δεν το κάνει, ποιος θα μας εξασφαλίσει για τη σταθερότητα των τιμών των υπηρεσιών; Ο ΟΛΠ, αν δεν κάνω λάθος, έχει παγιωμένες τις τιμές του εδώ και χρόνια. Τι θα γίνει με την ακτοπλοΐα, για παράδειγμα και τα λιμανιάτικα των πλοίων μας; Θυμίζω εδώ τι έχει γίνει με τη γερμανική HOCHTIEF στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις τιμές που είχε για την Ολυμπιακή και τις άλλες εταιρείες, μια και ήταν ένα από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης ή μήπως θα ελέγχει τις τιμές η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων του ν.4150. Έχετε δει εσείς καμία αρχή να επιτελεί τον ρόλο της;», υπογράμμισε η ίδια.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης από την πλευρά του επεσήμανε: «Κύριε Εμίρη, ακόμα και αν ήσασταν εσείς ο καλύτερος στο μάνατζμεντ λιμανιών και είχατε απέναντι σας, όχι βουλευτές, αλλά τους καλύτερους asset manager λιμανιών, πιστεύετε ότι με αυτή την έκθεση, με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν τόσο επιπόλαιοι ώστε να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου μοντέλου διαχείρισης των λιμανιών; Πέστε ότι είχατε απέναντί σας διαχειριστές κεφαλαίων, θα έπαιρναν την απόφαση έτσι «γουρούνι στο σακί», πουλάμε το 67%, κάτω από  οποιεσδήποτε συνθήκες;»
«Ας πάρουμε το risk management, που πρέπει να κάνει κανείς. Πως θα συνδέσετε ένα λιμάνι σαν τον Πειραιά, που παίζει αυτό το ρόλο; Δεν είναι οποιοδήποτε λιμάνι, δεν είναι Χονγκ - Κονγκ, που είναι ένα καθαρά εμπορικό λιμάνι, είναι τα νησιά, είναι η ιδιοσυστασία του ελληνικού χώρου, πώς θα τον «παντρέψετε» 40 χρόνια; Δηλαδή, είναι εποχή για τόσο μακροχρόνιους επιχειρηματικούς «γάμους» σήμερα;  Εξαρτάται απολύτως από την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ξέρετε πώς θα είναι η κινεζική οικονομία μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια; Άλλωστε, γνωρίζετε ότι συζητάμε πολύ σήμερα, εάν έχει υπερθέρμανση, εάν μπορεί να περάσει μια πιστωτική κρίση, εάν θα υπάρχουν αυτές οι φοβερές εταιρείες που έχουν σήμερα, αλλά το κυριότερο, πώς ξέρετε ότι δεν θα αλλάξουν οι επιλογές των Κινέζων στις διαδρομές τον εμπορευματοκιβωτίων;»

•    Για τον υπολογισμό του τιμήματος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής:
«Εμείς δεν πάμε ούτε με αυτά που είπαν ορισμένοι, κυρίες ή κύριοι βουλευτές, με την χρηματιστηριακή ή με την οποιαδήποτε αξία, που οποιοσδήποτε έχει κάποιο συμφέρον είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, να φουσκώνει ή να ξεφουσκώσει την αξία. Εμείς έχουμε ορισμένους κανόνες, οι οποίοι προφυλάσσουν το δημόσιο, προφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον, προφυλάσσουν και τη φήμη και την αξιοπιστία και την επαγγελματικότητα του Οργανισμού, τον οποίο υπηρετούμε.
Θα πάρουμε ελπίζουμε προσφορές, μία ή περισσότερες, ελπίζουμε περισσότερες και είτε είναι μια είτε είναι περισσότερες, δεν θα πάει χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και ανάλυση στον πλειοδότη. Θα έχουμε παράλληλα μια ανεξάρτητη αποτίμηση της πραγματικής αξίας -αυτό κάνουμε σε όλους τους διαγωνισμούς- η οποία δεν γίνεται με τη συμμετοχή μας, είναι ένας κλειστός φάκελος, εάν είμαστε κάτω από αυτόν έχουμε πρόβλημα και δεν προχωράμε. Μπορεί, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, εάν έχουμε μια ανεξάρτητη αποτίμηση που λέει 10 και ο άλλος προσφέρει 8, να του πούμε, κύριε εάν πας από 10 και πάνω -το οποίο δεν είναι ανάγκη και να το ξέρει, εμείς το ξέρουμε- θα πάρεις το διαγωνισμό, αλλιώς όχι. Δεν το κάναμε ακριβώς εμείς, αλλά αυτή ήταν η διαδικασία που τηρήθηκε και από την Εθνική Τράπεζα στον Αστέρα, όπου η καλύτερη προσφορά ήταν τάδε, η αποτίμηση ήταν και χαμηλότερη, εν τούτοις τέθηκε ένα όριο και πήγε παραπάνω».

•    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας στις αντιδράσεις, που χαρακτήρισε «καλλιεργούμενες και καθοδηγούμενες».
«Αντιδράσεις από τα επιμελητήρια και τους φορείς, με την έννοια με την οποία παρουσιάστηκε, δεν υπάρχουν. Διότι κανένας δεν έχει καταλήξει στα επιμελητήρια που ασχολούνται πλήρως υπό το σχέδιο αυτό και δεν έχει εκφράσει γνώμη. Μάλιστα, έχουν όλοι συζητήσει για να καταλήξουν ότι δεν συμφωνούν  για να εκφράσουν γνώμη», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσας, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σχετικά με το πρώτο θέμα, επειδή αναφέρθηκε ότι υπάρχουν μύθοι και μύθοι, δεν υπάρχει φορέας στον Πειραιά και στο λιμάνι που να είναι υπέρ του σχεδίου αυτού. Το βεβαιώνω με απόλυτη ευθύνη. Χθες ήταν όλα τα επιμελητήρια πλην του ναυτικού επιμελητήριου, αλλά και εκείνο, με έχουν διαβεβαιώσει ότι αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και το ναυτικό επιμελητήριο και όλα τα άλλα επιμελητήρια, η ίδια η διοίκηση του ΟΛΠ, ο Δήμος Πειραιά και ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, όλοι οι δήμοι της περιοχής, οι εργατικές ενώσεις και πάρα πολλές άλλες θεσμικές εκπροσωπήσεις.
Σήμερα διαπιστώνουμε από τις τοποθετήσεις ότι ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει, ως συναίνεση, προς την κατεύθυνση αυτή. Διότι και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιφυλάσσεται.
Λοιπόν, αν αυτό δεν είναι αυθαιρεσία, τι άλλο είναι; Πρώτον αυτό. Και πού είναι η δημοκρατική διαβούλευση και οι ανοικτές πόρτες του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου;
 Δεύτερον, διαγωνιστική διαδικασία. Ένα χρόνο τώρα ακούμε ότι το λιμάνι θα πουληθεί με πλειοψηφικό πακέτο και θα πάει στην COSCO. Το 2005-2006 ακούσαμε από το ταξίδι του τότε Πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή ότι το ΣΕΜΠΟ, το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, θα πάει στην COSCO, στους Κινέζους. Στην αρχή επιχειρήθηκε, με ένα ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Κίνα, συνοδευόμενος από συγκεκριμένους εφοπλιστές που έχουν συμφέροντα εκεί. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε να δοθεί απευθείας. Δεν έγινε. Έγινε διαγωνισμός, κατέληξε στην COSCO. Σήμερα μας λέτε «προς Θεού, μη δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση». Όμως, μόνοι σας είπατε και ο Υπουργός και ο κ. Μανιατόπουλος ότι ο φιλικός διακανονισμός συνδέεται στενά με την εξέλιξη του ίδιου του διαγωνισμού.
Οι ίδιοι φέρατε τώρα την καινούργια επικαιροποιημένη πρόσκληση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αυτή που αλλάζει μερικά πράγματα σε σχέση με την προηγούμενη του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Τι αλλάζει; Κάνει πιο σύντομους τους χρόνους -ποιον ωφελεί αυτό;-  κάνει τα κριτήρια τεχνικής επάρκειας περισσότερα -ποιον ωφελεί αυτό;- και βάζει και στην παράγραφο 9.1.5 τη ρύθμιση για τις εγγυητικές επιστολές που παραπέμπει  στο να μπορούν και οι Βερμούδες να είναι χώρα από όπου μπορεί να προέλθει εγγυητική επιστολή. Τι είναι στις Βερμούδες; Η έδρα της COSCO Pacific Limited»

Τέλος, τέθηκε, κατ’ επανάληψη  το θέμα της ακρόασης φορέων από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ και ΚΚΕ και καταλήγοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε τα εξής:
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Επί της διαδικασίας κ. Πρόεδρε, θα ήθελα εκ μέρους των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη σημερινή συζήτηση, να επαναλάβω το θέμα της ακρόασης φορέων και στο βαθμό που θεωρείται ότι ξεφεύγει από τις δικές σας αρμοδιότητες, να το θέσετε στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Μεϊμαράκη, για το άμεσο μέλλον, για την επόμενη εβδομάδα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλετε, διατυπώστε μου εγγράφως το αίτημά σας, επειδή σας είπα και στην αρχή της κουβέντας, είναι θέμα που ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων μας. Θα το διαβιβάσω στον κ. Μεϊμαράκη για να πάρει αυτός την απόφαση. Παρακαλώ κ. Κουτσούκο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Θα συνηγορούσα και εγώ τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στην Ομοσπονδία των εργαζομένων και τον Πρόεδρο της ΟΛΠ Α.Ε. με τη διαδικασία που είπατε, κ. Πρόεδρε, και ήθελα να κρατήσετε για τα πρακτικά, πως με βάση τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις που διατύπωσε ο κ. Σαχινίδης και εγώ, η ορθή, κατά την άποψή μου -θα το εκτιμήσει ο κ. Υπουργός και η ηγεσία του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., δεν θέλω να αντιδικήσω εγώ για τις πολιτικές αποφάσεις κ. Πρόεδρε- διαδικασία θα ήταν να είναι έτοιμη, εφόσον επεξεργαστούν αυτά που είπαμε, σε μία επόμενη συνεδρίαση, να μας παρουσιάσουν ένα πλήρες σχέδιο που θα απαντά και σε αυτά που εκφράσαμε ως ενστάσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Δρίτσας είχε ζητήσει «η υπόθεση αυτή να έρθει στη Βουλή. Καμία απόφαση και κανένα ΤΑΥΠΕΔ δεν έχει δικαίωμα να προχωρεί σε αυτές τις διαδικασίες. Στον Πειραιά η κινητοποίηση θα είναι διαρκής. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ακυρώσουμε και τα σχέδια της πολιτικής μειοψηφίας και τα σχέδια του ΤΑΥΠΕΔ».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δρίτσα,  αυτό που ζητάτε είναι πάνω από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Είναι θέμα το οποίο μπορείτε να το συζητήσετε με τον Πρόεδρο της Βουλής.


Pireas2Day

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ




Μια πρώτη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, «αφιερωμένη» στην σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σημειώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλ. Βαρβιτσιώτης θεώρησε αναγκαία την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του λιμανιού, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού, με διατήρηση αν όχι και επαύξηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Απέναντι στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και στο επιχείρημα ότι το σύνολο των παραγωγικών φορέων του Πειραιά αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, ο κος Βαρβιτσιώτης αμφισβήτησε ότι τα Επιμελητήρια έχουν λάβει θέση - και θεώρησε τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις ως «υποκινούμενες» και «καλλιεργούμενες στη βάση μύθων», καθώς «οι υποδομές των λιμένων, η δημόσια περιουσία, δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά προστατεύονται συνταγματικά».

«Για να πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της, η χώρα θα πρέπει να δεχθεί ξένους επενδυτές. Να μην τους διώχνει, να μην τους απειλεί, να μην τους προπηλακίζει, να μην ποινικοποιεί τη διάθεσή τους να επενδύσουν στη χώρα»,υπογράμμισε.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανήκει σήμερα σε ποσοστό 74% στο Δημόσιο. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να πουλήσει το 67%, κρατώντας για λογαριασμό του Δημοσίου το 7%. Η ιδιωτικοποίηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης του ΟΛΠ, αλλά και κοινωνικών φορέων που έχουν συστήσει Επιτροπή ενάντια στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση, έκδοση της οποίας παρουσίασε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

Η πώληση αποσκοπεί αφενός στην απομείωση του χρέους («η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει τον στόχο της συγκέντρωσης 2,3 δισ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση» υπενθύμισε ο υπουργός) και αφετέρου στην πραγματοποίηση σειράς επενδύσεων εκ μέρους του αγοραστή για ίδιον όφελος, που θα αναβαθμίσουν και τη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού του Πειραιά.

- «Το τίμημα θα χαθεί στην τρύπα του δημοσίου χρέους - και αργά ή γρήγορα θα κουρευτεί και θα πάει εντελώς τζάμπα», αντέτεινε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους παραχωρήσεις σε όλες τις χρήσεις του λιμανιού, γιατί θα έμεναν στο ελληνικό Δημόσιο οι ζημιογόνες χρήσεις», εξήγησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο δε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος χαρακτήρισε τον ΟΛΠ ζημιογόνο, υποδεικνύοντας ότι τα κέρδη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει, οφείλονται στα κέρδη που αποφέρει στο Δημόσιο η σύμβαση παραχώρησης της COSCO.

«Ποιος θα κάνει τις επενδύσεις; Οι επιμέρους παραχωρησιούχοι με τα 3 και 5 εκατ. ευρώ; Για να κάνει κανείς επενδύσεις πρέπει να έχει μέλλον δεκαετιών μπροστά του, ώστε να βάλει δέκα για να πάρει δεκαπέντε», ανέφερε ο κος Μανιατόπουλος. Ειδικότερα δε, για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, σημείωσε πως «μία συνέχιση εταιρείας (σ.σ. όπως στην περίπτωση του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΠ) έχει στην πλάτη της και το προσωπικό. Μια διακοπή ή αλλαγή νομικού προσώπου ωστόσο, δεν το έχει».

- «Η προσδοκία σας είναι να προσελκύσετε επενδυτές, όταν το κομμάτι που θα εκχωρήσετε θα είναι το ζημιογόνο. Το σχέδιό σας μπάζει» παρατήρησε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

- «Το 2004, το λιμάνι του Πειραιά ήταν το δέκατο στην Ευρώπη και σήμερα είναι το τρίτο, με προοπτικές να γίνει το πρώτο, το 2016. Αυτό έγινε λόγω της σύμβασης με την COSCO, της ανάπτυξης του ιδιωτικού του τομέα», παρατήρησε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ).

- «Το εμπορικό τμήμα του λιμανιού, είτε ήταν στον ΟΛΠ, είτε στην COSCO, ήταν το κερδοφόρο», απάντησε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Το 2012, ο ΟΛΠ έδωσε 6,9 εκατ. ευρώ ως μερίσματα. Η COSCO έδωσε 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και την επιστροφή ΦΠΑ», συμπλήρωσε.

- «Με την σύμβαση παραχώρησης στην COSCO, χάθηκαν συνολικά 1000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 400 βγήκαν με εθελούσια έξοδο που πλήρωσε το Δημόσιο, ενώ οι υπόλοιποι εκδιώχθηκαν και αντικαταστάθηκαν από 250 μόνιμους που πληρώνονται ως ανειδίκευτοι και 150 που πληρώνονται εκ περιτροπής ενοικιαζόμενοι από υπεργολάβους», παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη.

- «Η διαφορά μας είναι ανάμεσα στο αύριο και τη συντήρηση του χθες. Οι λογικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, σκοτώσανε την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ).

- «Θεωρείτε το δημόσιο τομέα ανίκανο να διαχειριστεί την περιουσία του και την παραχωρείτε σε μια κρατική εταιρεία της Κίνας», απάντησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

- «Ο διαγωνισμός κατά κανένα τρόπο δεν σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τους Κινέζους, αλλά για να έρθει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Δίνουμε ακόμα και ευελιξία να πληρωθούν τα τεχνικά κριτήρια στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

- «Το 51% του ΟΛΠ πρέπει να μείνει στους Έλληνες. Να γίνουν επενδύσεις - αλλά όχι να πουλιούνται και να ξεπουλιούνται οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές», παρατήρησε ο Παναγιώτης Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

- «Εμείς έχουμε κάποιους κανόνες που προφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον», απάντησε ο Κ. Μανιατόπουλος.«Θα πάρουμε προσφορές, θα έχουμε ανεξάρτητη αποτίμηση της πραγματικής αξίας. Αν οι προσφορές είναι πιο κάτω, δεν προχωράμε», πρόσθεσε.

- «Με την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ακτοπλοΐας, υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσουμε σε αύξηση των εισιτηρίων», παρατήρησε ο Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ).

- «Στη συμφωνία θα προβλέπεται ρητά πως το τιμολόγιο θα τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου», απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

- «Και το αεροδρόμιο της Χόχτιφ στα Σπάτα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη. Παρενέβη μήπως καμία ρυθμιστική αρχή;» ρώτησε η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ).

- «Παραχωρείτε όλο το πακέτο των δράσεων και γι΄ αυτό, κατ΄ εξοχήν θα έπρεπε να είχε υπάρξει πρώτα μια δημόσια λιμενική αρχή. Εδώ πάμε να εφαρμόσουμε πλήρως ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο», παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

- «Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΟΛΠ. Αναρωτιούνται πολλοί αν θα γίνει στην ουσία ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στον ΟΛΠ, σε τομείς όπως η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευή», δήλωσε ο Νίκος Κούζηλος (Χρυσή Αυγή).

- «Υπάρχει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, αλλά ακόμα δεν έχει στελεχωθεί. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Task Force και την Τρόικα, ώστε να διαμορφώσουμε την Αρχή και να θέσουμε το πλαίσιο εποπτείας της ελεύθερης πρόσβασης στις λιμενικές υπηρεσίες», απάντησε ο υπουργός.

- «Οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν θέλουν υποβαθμισμένα λιμάνια. Η ιδιωτικοποίηση θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Πειραιά και 2-3 ακόμη στην Ελλάδα, αλλά τα υπόλοιπα θα γίνουν στάχτη και μπούρμπερη. Θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων», προέβλεψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Τι σημασία έχει αν το λιμάνι βρίσκεται στον ΟΛΠ ή το ΤΑΙΠΕΔ; Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζουν; Αν είναι καλύτερο το αντίτιμο της ιδιωτικοποίησης, δεν θα είναι ξεπούλημα; Λαϊκό συμφέρον είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση και όχι η διαμετακομιστική δραστηριότητα», τόνισε ο βουλευτής.

- «Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του ΚΚΕ», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Δύο πολιτικές υπάρχουν: Η δική μας πολιτική, με ένταξη του Πειραιά στα διευρωπαϊκά δίκτυα και αύξηση της διαμετακομιστικής του δραστηριότητας - και η αριστερή πολιτική που εκφράζει το ΚΚΕ, με κλειστή τη χώρα και τα λιμάνια στην εξυπηρέτηση της ελληνικής και μόνον, εργατικής τάξης», σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

- «Διαπιστώνω σήμερα πως ούτε και κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει ως συναίνεση, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται», συμπέρανε ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

- «Η ορθή διαδικασία θα ήταν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να είναι έτοιμα και, εφόσον επεξεργαστούν τα όσα είπαμε, να καταθέσουν ένα πλήρες σχέδιο σε μια μελλοντική συνεδρίαση», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Το ΝΕΕ είναι αντίθετο στην πώληση του ΟΛΠ

 
Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι αντίθετο στην παραχώρηση του πλειοψηφικού «πακέτου» των μετοχών του ΟΛΠ όπως υπογραμμίζεται σε μελέτη, η οποία έχει διαβιβαστεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η μελέτη, που έχει τίτλο «Αναπτυξιακή Εθνική Ναυτιλιακή Στρατηγική», αναπτύσσεται στα πεπραγμένα του ΝΕΕ για το 2013, που αναπτύσονται σε 166 σελίδες και διαβιβάστηκαν, όπως προκύπτει από έγγραφο του ΝΕΕ, στις 23/9/2013 στον πρωθυπουργό ενώ βρίσκεται και στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η θέση του ΝΕΕ για το επίμαχο θέμα, που η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει παρά την αντίθεση του συνόλου των φορέων του Πειραιά και των εργαζόμενων αναφέρεται στη σελίδα 41:

«Το ΝΕΕ θεωρεί ότι η λειτουργία εντός του ΟΛΠ ενός μόνο φορέα παροχής
λιμενικών υπηρεσιών μάλλον θα προκαλέσει αύξηση όχι μόνο του κόστους των λιμενικών υπηρεσιών αλλά και του κόστους θαλασσίων μεταφορών με σοβαρές επιβαρύνσεις στο κόστος των αγαθών και  της ανταγωνιστικότητας των  εξαγωγών  μας.
Το  ΝΕΕ υποστηρίζει τις παραχωρήσεις συγκεκριμένων λιμενικών δραστηριοτήτων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται το τρίπτυχο αποτελεσματικότητα?ανταποδοτικότητα?ανταγωνιστικότητα».

Να σημειωθεί ότι την θέση του ΝΕΕ γνωστοποίησε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γράτσος και στον βουλευτή Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο του Τμήματος Ναυτιλίας του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, όπως είπε ο κ. Δρίτσας στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη, στη Βουλή (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ)

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει πως αγνοεί το ΝΕΕ, το οποίο είναι θεσμοθετημένος σύμβουλός της για ζητήματα Ναυτιλίας.

Pireas2Day

Έντονες αντιδράσεις από Γ. Ανωμερίτη


«Τo ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα στηρίζεται στις αρχές του ανταγωνισμού, της διαφάνειας, και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε κάθε λιμάνι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο διαχειριστές και πολλοί χρήστες», επισημαίνει ο Γ. Ανωμερίτης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι νοητή η λειτουργία των λιμανιών, ούτε ως κρατικών μονοπωλίων, ούτε όμως και ως ιδιωτικών μονοπωλίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, τα λιμάνια στην Ενωμένη Ευρώπη, έχουν ποικίλες νομικές μορφές, κυρίως της ανώνυμης εταιρείας. Από άποψη μετοχικής σύνθεσης, διαμορφώνονται ως: 
-κατά 90% δημόσιου χαρακτήρα με μετόχους το δημόσιο, την αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τους χρήστες,
-κατά 7% πλήρως κρατικά και 
-κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.
Στα δημόσιας λειτουργίας λιμάνια, δραστηριότητες ή χερσαίοι χώροι παραχωρούνται με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης από το φορέα διαχείρισης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, σε όλα τα προηγμένα λιμάνια, το δημόσιο διατηρεί ποσοστό. Για παράδειγμα, το λιμάνι του Ρότερνταμ ανήκει στο ολλανδικό κράτος και στο δήμο, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Αμβούργο.  Στην Ελλάδα, ωστόσο, προωθείται η πώληση μετοχών σε ιδιώτη, με το δημόσιο να διατηρεί ένα μικρό ποσοστό για δικαίωμα βέτο.


 http://metaforespress.gr

Δούρου: Το ξεπούλημα του ΟΛΠ ζημιώνει τον τόπο

doyroy-to-ksepoylhma-toy-olp-zhmiwnei-ton-topo
Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση είναι «εθνικά επίφοβη, κοινωνικά επιζήμια, οικονομικά καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους πολίτες, το δημόσιο».
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, πρόκειται για μία απόφαση που εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε βάρος του λαού και του τόπου και για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να υλοποιηθεί.
Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως «οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι φορείς, με ενωτικό αγώνα, δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα αυτό που ζημιώνει τον τόπο και υπονομεύει κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας του».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/327555/doyroy-to-ksepoylhma-toy-olp-zhmiwnei-ton-topo#ixzz2uRSD2FIt

Παφίλης: Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών προδιαγεγραμμένη επιλογή της Ε.Ε.

pafilhs-h-idiwtikopoihsh-twn-limaniwn-prodiagegrammenh-epilogh-ths-e-e
«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι προδιαγεγραμμένη επιλογή της ΕΕ, καθώς η "Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική" στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωση, στην ιδιωτικοποίηση όλου του λιμενικού συστήματος και την παράδοση του στους μονοπωλιακούς ομίλους» δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
«Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπει φρένο σ' αυτή την αντιλαϊκή θύελλα για να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Για λιμάνια κοινωνική περιουσία, εργαλεία ανάπτυξης και ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Παφίλης.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/327540/pafilhs-h-idiwtikopoihsh-twn-limaniwn-prodiagegrammenh-epilogh-ths-e-e#ixzz2uRRkAt20

Μεγάλη πορεία έξω, «μάχη» μέσα στη Βουλή

 
Μεγάλη συγκέντρωση των εργαζόμενων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έγινε, το πρωί της Τετάρτης, στο κέντρο της Αθήνας ενώ στην Βουλή πραγματοποιείτο συζήτηση για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά από σύντομη ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργου Γεωργακόπουλου ξεκίνησε δυναμική πορεία εκατοντάδων εργαζόμενων προς την Βουλή.


(Η φωτό είναι προσφορά του φωτορεπόρτερ ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ- από την Εφημερίδα των Συντακτών)
Οι λιμενεργάτες έφτασαν έξω από το κτήριο της Βουλής και αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν υπέρμαχη της πώλησης του ΟΛΠ ενώ αργότερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε ότι ο Οργανισμός είναι ζημιογόνος (!) και πως επελέγη η διαδικασία της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών διότι εάν παραχωρούντο δραστηριότητες θα πωλούντο οι κερδοφόρες και θα έμεναν οι ζημιογόνες….



Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος απάντησε ο Οργανισμός δεν είναι ζημιογόνος και πως θα μπορούσε να είχε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη εάν του επιτρεπόταν από τη Σύμβαση Παραχώρησης, που έγινε στην Cosco να επεκτείνει την δραστηριότητά του στον χώρο των κοντέϊνερ και να έχει μεγαλύτερα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν από τον εισηγητή Φ. Σαχινίδη μια σειρά ερωτήματα για την διαδικασία μεταξύ των οποίων η εκκρεμότητα, που υπάρχει για το αποτέλεσμα του φιλικού διακανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τι τροποποιήσεις θα γίνουν στη σύμβαση παραχώρησης κ.ο.κ, χωρίς σε πρώτη φάση να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για την διαδικασία.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ο κ. Γεωργακόπουλος στην διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση.

«Ο καθένας θα πρέπει από σήμερα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την διαδικασία και να πει ευθέως εάν είναι υπέρ ή κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.


(Η φωτό είναι προσφορά του φωτορεπόρτερ ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ- από την Εφημερίδα των Συντακτών)
Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες την αντίθεσή τους εξέφρασαν στην Βουλή οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ενώ ιδιαίτερα απασχόλησαν οι "φωτογραφικές" διατάξεις της νέας προκήρυξης, που μοιράστηκε, μόλις την Τρίτη, στα κόμματα και αποκάλυψε το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ)



Pireas2Day

«Τρίτη άποψη» για τον ΟΛΠ…

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014
olp limani_airphoto
• Η πρόταση του Β. Μιχαλολιάκου για το πρώτο λιμάνι
Τρεις θέσεις πλέον έχουν καταγραφεί επίσημα μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση του Δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου μεταξύ των άλλων ζητημάτων της πόλης εξετάστηκαν και θέματα που αφορούν στο λιμάνι.
Έτσι μετά την άρνηση ιδιωτικοποίησης που υποστηρίζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις και τις δηλώσεις του υπεύθυνου αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος και βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη περί «Γαλλικού μοντέλου» στη συνεδρίαση του ΣΕΒΒΕ , ο Δήμαρχος Πειραιά διατύπωσε την άποψη-θέση ότι οι μετοχές του ΟΛΠ θα πρέπει να ανήκουν στη Δήμο ο οποίος και δεν τις πουλάει.

Ειδικότερα τόνισε τα ακόλουθα:
«Για εμάς το καθεστώς λειτουργίας του ΟΛΠ είναι επίκαιρο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Για εμάς είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που έχει η πόλη του Πειραιά, ο Δήμος του Πειραιά και που οφείλει να λύσει.

Δήμος και λιμάνι είναι ένα, μία πόλη. Όχι δύο καθεστώτα. Το λιμάνι είναι Πειραιάς, όπως είναι η πλατεία Κοραή, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο. Η άποψή μας είναι ότι οι μετοχές πρέπει να ανήκουν στο Δήμο, στους Δήμους, στην Περιφέρεια, στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η άποψή μας.Ασφαλώς γνωρίζουμε να σεβόμαστε και το Σύνταγμα και τους κανόνες λειτουργίας του πολιτεύματος. Το πολίτευμα έχει και Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και Β΄ βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει Βουλή, έχει Κυβέρνηση. Άρα το λιμάνι είναι δικό μας, είναι της πόλης.
Θέλουμε τις μετοχές και εμείς τις μετοχές δεν τις πουλάμε. Μαζί με αυτό, αν θέλετε, είναι τι ανταποδοτικά έχει η πόλη του Πειραιά από τη λειτουργία του λιμανιού, που επιβαρύνεται από τις επισκέψεις των Ελλήνων, που θέλουν να ταξιδέψουν με την ακτοπλοΐα ή των φίλων της χώρας, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω του Πειραιά και της κρουαζιέρας.
Το νομικό καθεστώς που ισχύει είναι «μηδέν».
Και γιατί να έχει ο ΟΛΠ όλες αυτές τις εκτάσεις;
Τί θέλει να ανήκει η Παγόδα στον ΟΛΠ; Είναι λιμενική δραστηριότητα;
Τί θέλει να ανήκει η Πολιτιστική Ακτή στον ΟΛΠ; Είναι λιμενική δραστηριότητα;
Τι θέλει να ανήκει το Παλατάκι στον ΟΛΠ, σε μια πόλη που δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις; Είναι λιμενική δραστηριότητα; Ασφαλώς όχι.

Αυτά τα θέματα ελπίζω ότι θα τα λύσουμε. Μετά από τρία χρόνια πολύ σκληρού αγώνα, σε κάθε συνάντηση με κάθε αρμόδιο αφού τα αναδείξαμε ίσως για πρώτη φορά. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνώριζε ποτέ ότι το 2% του τζίρου του ΟΛΠ πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Το αναδείξαμε.
Το πρώτο είναι : το έδαφος, η έκταση, η περιουσία. Το δεύτερο είναι : τα χρήματα ανά επιβάτη ή ανά όχημα που αφορά και την κρουαζιέρα. Το ποσοστό επί του ακαθαρίστου επί του τζίρου και θέλω να πιστεύω ότι με τη θέση του Δημάρχου για μη πώληση των μετοχών, να συμφωνεί στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια ομοφωνία την οποία θέλω να την μεταφέρω και στην κυβέρνηση και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ και στους εργαζόμενους. Αλλά λέω ότι δεν μας αρκεί αυτό. Η υγιέστερη πηγή χρηματοδότησης του Δήμου είναι το λιμάνι του, όπως είναι και η Μαρίνα Ζέας.
Πιστεύω ότι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε χωρίς κορόνες. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πολεμάω για κάτι που πιστεύω ότι είναι δίκαιο. Αν κάτι πιστεύεις ότι είναι δίκαιο στο τέλος βγαίνεις νικητής.»

Πηγή: theseanation.gr

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επικοινωνιακά «κόλπα» άρχισε η ΝΔ για το λιμάνι


Με επικοινωνιακή «καταιγίδα» επιχειρεί η κυβέρνηση να «ρίξει» τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στα λιμάνια, οι οποίοι έχοντας στο πλευρό τους βουλευτές και τοπικούς φορείς πραγματοποίησαν, το πρωί, μεγάλη συγκέντρωση έξω από κτήριο του ΟΛΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς το πρωί εμφανίστηκαν σχεδόν πανομοιότυπα κείμενα σε διάφορα site, τα οποία επιχειρούσαν να δημιουργήσουν σχεδόν μια… ειδυλλιακή εικόνα για την εκχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

«Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν αλλάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή, κάτι που δεν είχε συμβεί με τη μέθοδο παραχώρησης εγκαταστάσεων του λιμένα στη θυγατρική της Cosco», αναφέρεται, σε μια από τις παραγράφους, των κειμένων με εμφανή «στόχευση» τον εφησυχασμό των εργαζόμενων ενώ παρακάτω σε μια άλλη προσπάθεια για να φανεί ότι θα υπάρχουν οφέλη από το εγχείρημα αναφέρεται ότι:
«Εκτός του τιμήματος που θα επιτευχθεί στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του ΟΛΠ, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εισπράττει και το ετήσιο αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αναθεώρηση».

Είναι προφανές ότι και τα δύο αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίες» καθώς αφού πωληθεί ο ΟΛΠ ποιος μπορεί να υποχρεώσει το νέο ιδιοκτήτη να απασχολεί με τους ίδιους όρους τους εργαζόμενους;
Επίσης, ποιος μπορεί να στερήσει από τον ιδιώτη το έσοδό του από το ενοίκιο παραχώρησης;
Εύλογα ερωτήματα ακόμα ποιο εύλογες οι απαντήσεις….

Εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων η ΝΔ βλέπει να απομονώνεται στο συγκεκριμένο θέμα καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την αντίθεσή της ήρθε να καταγράψει και η ΔΗΜ.ΑΡ, με ανακοίνωση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση.

«Το ΤΑΪΠΕΔ επιχειρεί να προβεί άμεσα στην πώληση του 67% των μετοχών του Ο. Λ. Π επιλέγοντας ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης που είναι σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και επισφαλές για το μέλλον των εργαζομένων καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι.
Όλες οι καλές πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιμάνια με τα χαρακτηριστικά του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (λιμάνι – πόλη, εξυπηρέτηση ακτοπλοΐας, τουρισμού, εμπορίου), συνηγορούν σε λιμάνια δημόσιου χαρακτήρα», αναφέρει η ανακοίνωση. Και προσθέτει:
«Η ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για την αναγκαιότητα αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια της χώρας μέσω συμπράξεων δημοσίου –ιδιωτικού φορέα επιλέγοντας τις παραχωρήσεις λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Προκαλούνται  επίσης ερωτηματικά για τον χρόνο που επιλέγεται η πώληση των μετοχών, δεδομένου ότι είναι υπό έκδοση σχετική   Οδηγία της Ε.Ε., που επικεντρώνεται στην αποφυγή μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχει μέχρι τώρα εκφραστεί αντίθετα στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα καθορίσει την στάση του μετά από συναντήσεις, που έχουν ζητηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ο πρώτος φάνηκε ανυποχώρητος στο θέμα.



Η συγκέντρωση

Η μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε το πρωί έξω από το κτήριο του ΟΛΠ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας των εργαζόμενων.

Μηνύματα συμπαράστασης εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Νάντια Βαλαμβάνη και Τζένη Βαμβακά, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Αντώνης Νταλακογεώργος, εκπρόσωποι άλλων σωματείων, τοπικών φορέων και δημοτικών κινήσεων.

Επίσης, σύντομη ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος.



Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος με δήλωσή του επανέλαβε την αντίθεση του στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

«Άποψη μου είναι, ότι όλους μας ενώνει η σκέψη ότι το λιμάνι του Πειραιά θα πρέπει να δίνει έσοδα στην χώρα και η συναφής με την λειτουργία του ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα πρέπει να αναζωογονηθεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και έσοδα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου», υπογράμμισε ο κ. Μπενέτος. Και πρόσθεσε:
«Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η ακύρωση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ο.Λ.Π., με σκοπό την εξεύρεση λύσης προς την κατεύθυνση το λιμάνι να παραμείνει δημόσιου χαρακτήρα και η ανάπτυξη του να περιλαμβάνει και την ναυπηγοεπισκευή, ούτως ώστε να μην εκχωρηθεί «πηγή πλούτου» προς ακραιφνή ιδιωτικά συμφέροντα.Τα λιμάνια και φυσικά και ο Ο.Λ.Π. ανήκουν στο λαό και οφείλουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας, αποτελώντας βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και προόδου.
Εμείς οι Επιμελητηριακοί, προασπιζόμενοι  την ανάπτυξη της δραστηριότητας των μελών μας, μέσα στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα παραπάνω, συνεργαζόμενοι με τους συναρμόδιους πολιτικούς και περιφερειακούς φορείς».

Οι εργαζόμενοι

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:

Η Κυβέρνηση συνεχίζει, παρά την μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών.
Χρησιμοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα Λιμάνια.

Με διαδικασίες μεθόδευσης, πρώτα με τον λεγόμενο «φιλικό διακανονισμό» καταργούν το «εγγυημένο τίμημα» που προβλέπεται από την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ στην COSCO και τώρα παραχωρούν το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ.

Επιχειρούν με πραξικοπηματικές διαδικασίες να νομιμοποιήσουν το ξεπούλημα από την Βουλή. Καταθέτουν κείμενα προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα οποία αποσύρουν και στην συνέχεια τα επαναφέρουν. Μεθοδεύουν δήθεν απόφαση της Βουλής και την βαπτίζουν ενημέρωση.

Διοχετεύουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διάφορες προτάσεις στα ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της υπόθεσης που είναι ότι ξεπουλάνε τον ΟΛΠ και εν συνεχεία τον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια.

Οι εργαζόμενοι με την δυναμική τους στην 4ωρη Στάση Εργασίας σε όλα τα Λιμάνια και την μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις έδωσαν την πρώτη απάντηση.

Συνεχίζουμε με 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλους τους Λιμενικούς Οργανισμούς την ΤΕΤΑΡΤΗ 26.02.2014, ημέρα συζήτησης του θέματος της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 26.02.2014, στις 10 πμ και πορεία στην Βουλή.


Pireas2Day
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )

Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα, Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655

E-mail: omyle@olp.gr, website: www.omyle.gr

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ

Tηλ.: 2104614825 - 2104615721 Fax: 2104611273 E-mail: dockers@otenet.gr
 website: www.dockers.gr

Πειραιάς 24.02.2014

                                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κυβέρνηση συνεχίζει, παρά την μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων,
της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και
των άλλων Λιμανιών.
Χρησιμοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το
έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του
κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα Λιμάνια.
Με διαδικασίες μεθόδευσης, πρώτα με τον λεγόμενο «φιλικό διακανονισμό» καταργούν το
«εγγυημένο τίμημα» που προβλέπεται από την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ στην COSCO και
τώρα παραχωρούν το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ.
Επιχειρούν με πραξικοπηματικές διαδικασίες να νομιμοποιήσουν το ξεπούλημα από την Βουλή.
Καταθέτουν κείμενα προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα οποία αποσύρουν και στην
συνέχεια τα επαναφέρουν. Μεθοδεύουν δήθεν απόφαση της Βουλής και την βαπτίζουν
ενημέρωση.
Διοχετεύουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διάφορες προτάσεις στα ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν από
την ουσία της υπόθεσης που είναι ότι ξεπουλάνε τον ΟΛΠ και εν συνεχεία τον ΟΛΘ και τα άλλα
Λιμάνια.
Οι εργαζόμενοι με την δυναμική τους στην 4ωρη Στάση Εργασίας σε όλα τα Λιμάνια και την
μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις έδωσαν την πρώτη απάντηση. Συνεχίζουμε με 24ωρη
ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλους τους Λιμενικούς Οργανισμούς την ΤΕΤΑΡΤΗ 26.02.2014, ημέρα συζήτησης
του θέματος της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Επιτροπή Οικονομικών της
Βουλής.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος
την Τετάρτη 26.02.2014, στις 10 πμ και πορεία στην Βουλή.

Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς σε συμπαράσταση.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια ξεπουλήματος των Λιμανιών.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Την Δευτέρα 24.02.2014 κηρύσσουμε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από την έναρξη της εργασίας
έως τις 11 πμ και συγκέντρωση όλων των συναδέλφων στο κτίριο των Κεντρικών του
ΟΛΠ στις 8 πμ
.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

A Fiasco@Megaro, Athens 20 Feb 2014

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

Tηλ.: 2104614825 - 2104615721 Fax: 2104611273
 E-mail: dockers@otenet.gr www.dockers.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ, 186 48 ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ- ΠΕΙΡΑΙΑ

Τηλ.: 2104060912 – Fax: 2104060913 E-mail: arx-epoptes@olp.gr

Πειραιάς 21.2.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Κυβέρνηση και το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν στη Βουλή, δήθεν για ενημέρωση, το
ξεπούλημα των Λιμανιών, με πρώτο το Λιμάνι του Πειραιά.
Με μια πρόσκληση προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία
προσπαθούν να κρύψουν το έγκλημα που επιχειρούν, θέλουν να πάρουν το πράσινο φώς
για να ξεκινήσουν την διαδικασία παράδοσης στους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους και στα
ιδιωτικά Funds την ναυαρχίδα των Λιμανιών, τον ΟΛΠ.
Παρά την γενικότερη αντίθεση πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών φορέων, της Τοπικής
και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση επιμένει να ξεκινήσει το ξεπούλημα των
Λιμανιών. Αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενέργειά
της αυτή στον Τουρισμό, το Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο, τις Μεταφορές, την
Ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτηση των ελληνικών νησιών.
Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση και τα
κόμματα που την απαρτίζουν θα έχουν ακέραιη την ευθύνη, καθώς επίσης και όλοι εκείνοι
οι βουλευτές ξεχωριστά που δεν θα εμποδίσουν το επιχειρούμενο ξεπούλημα.
Ως Συνδικάτα του ΟΛΠ, όπως είχαμε προειδοποιήσει, προχωράμε σε πολύμορφες
κινητοποιήσεις.
Την Δευτέρα 24.02.2014 κηρύσσουμε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από την έναρξη της εργασίας
έως τις 11 πμ και συγκέντρωση όλων των συναδέλφων στο κτίριο των Κεντρικών του
ΟΛΠ στις 8 πμ
.
Θα κλιμακώσουμε με κινητοποίηση την ημέρα συζήτησης στη Βουλή με μαζική διαμαρτυρία
στη Βουλή των Ελλήνων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του ΟΛΠ.
Καλούμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε συμπαράσταση στο αγώνα
αποτροπής του εγκλήματος κατά του Λιμανιού του Πειραιά.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

H Ουκρανία σπαράσσεται





Ορισμένες σκόρπιες σκέψεις (ίσως όχι και τόσο σκόρπιες...):

   1) Ο τίτλος του άρθρου ήταν: «`Η τώρα ή ποτέ για την Ουάσιγκτον». Ιδού μερικά αποσπάσματα:
«Ο αμερικανικός στόχος στην Ουκρανία και τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι να επιβάλουν τον έλεγχό τους στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους αυτών των χωρών (...). Η ελίτ της Ουάσιγκτον βλέπει όλον τον κόσμο όπως ο πρώην πρόεδρος Ρίγκαν έβλεπε τη Λατινική Αμερική (...). Οι μέθοδοι του ψυχρού πολέμου εξακολουθούν λίγο πολύ να χρησιμοποιούνται (...). Την ώρα που ξεκινούσε η "βελούδινη επανάσταση" του 1989 ήμουν ο ίδιος βαποράκι, που μετέφερα βαλίτσες σε διαφωνούντες στην Ανατολική Ευρώπη με περιεχόμενο δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Έχω λοιπόν μια καλή ιδέα για το πόσα πολλά χρήματα και πόση ξένη βοήθεια χρειάστηκαν ώστε να ξεκινήσουν οι "αυθόρμητες επαναστάσεις" που εγκαθιστούσαν την "εξουσία του λαού" (...). Εάν η Ουκρανία γλιστρήσει στην τροχιά του ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα χάσει την πρόσβαση στις ναυτικές της βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και οι διαδρομές των ρωσικών πετρελαιοαγωγών και αγωγών αερίου θα περνούν από εδάφη που οι ΗΠΑ θα ελέγχουν πλήρως (...). Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό αβαντάζ πριν οδηγηθούν στην ανάγκη όπως ο Κάιζερ πριν από 80 χρόνια να αναφωνήσουν: "`Η τώρα ή ποτέ"».

   Αυτά τα εξόχως αποκαλυπτικά - όχι μόνο για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, σήμερα, αλλά για τα όσα έγιναν το 1989 στην Ανατολική Ευρώπη - δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «New Statesman», εδώ και δέκα χρόνια, στις 6/12/2004. Συγγραφέας του άρθρου, ένας πολύ γνωστός Βρετανός ιστορικός, ο Μαρκ Ελμοντ. Ένα - καθ' ομολογία του - από τα «βαποράκια» των μυστικών υπηρεσιών, που έφεραν την «ελευθερία» στην Ανατολική Ευρώπη και χρηματοδότησαν τις «βελούδινες επαναστάσεις» με βαλίτσες γεμάτες δολάρια...
*
   2) Πάλι πριν από δέκα χρόνια, το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών προβλέψεων, το «Stratfor», περιέγραφε τις τότε εξελίξεις στη Γεωργία ως εξής: «Έχοντας υπό τον έλεγχό της τη Γεωργία, η Ουάσιγκτον κατέχει την αρτηρία από την οποία μπορούν να διέλθουν οι ενεργειακοί πόροι της Κασπίας προς τη Δύση, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Από στρατιωτικής άποψης, επίσης, ο αμερικανικός έλεγχος επί της Γεωργίας σημαίνει ότι, πρώτον, αμερικανικός στρατός θα βρίσκεται πολύ κοντά στο ρωσικό έδαφος και στα κοιτάσματα της Κασπίας, δεύτερον, σημαίνει προσφορά δυνατότητας απαγκίστρωσης από Ιράκ...» («Ριζοσπάστης», 27/11/2003).

   Εκείνες οι διαπιστώσεις εξηγούσαν σε μεγάλο βαθμό τις τότε εξελίξεις στη Γεωργία. Με τον συνηθισμένο αμερικανικό κυνισμό, οι αναλυτές του «Stratfor» έλεγαν ξεκάθαρα πως η «ανάφλεξη» στη Γεωργία δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μάχη μεταξύ της φιλορωσικής φατρίας του Σεβαρντνάντζε και της φιλοαμερικανικής κλίκας της αντιπολίτευσης και το ότι η σύγκρουση δεν εξελίχθηκε σε εμφύλιο στη Γεωργία οφειλόταν, πολύ απλά, στο γεγονός πως η Μόσχα υποχώρησε ένα βήμα από το «ζωτικό» της χώρο. Μια ματιά στο χάρτη της περιοχής εξηγεί γιατί η παραπάνω ιστορία επαναλαμβάνεται, τώρα πια στην Ουκρανία...
*
   3) Ήταν 16/4/2003 όταν επικυρώθηκε η ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην ΕΕ. Ο Εσθονός πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχουμε πίστη στην οικονομία της αγοράς, είναι ένα όφελος που το είχαμε στερηθεί στο παρελθόν». Η Λετονή πρόεδρος δήλωσε: «Μπαίνει τέρμα στις ιστορικές περιπέτειες της χώρας μου και στα χτυπήματα του πεπρωμένου». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε: «Υποφέραμε πολύ επί 50 χρόνια. Σήμερα αισθανόμαστε μεγάλη ανακούφιση». Ο Λιθουανός πρόεδρος δήλωσε: «Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία». Ο Σλοβάκος πρόεδρος δήλωσε: «Ζήσαμε πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και μας φαίνεται παράξενο που ξαναγυρίζουμε στην Ευρώπη». Όσο για τον τότε προεδρεύοντα της ΕΕ – ήταν ο κ.Σημίτης - σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε ανήμερα της φιέστας για την προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ, υποστήριζε: «Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, έχουν προηγμένη οικονομία, υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής, μια πιο δίκαιη κοινωνία»...

   Έχουν περάσει είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια από την πτώση του σοσιαλισμού και δέκα χρόνια από την επίσημη συμμετοχή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ. Τώρα πια τα στοιχεία είναι «μετρήσιμα»: α) Η «δημοκρατία» που τους έταζαν ισοδυναμεί με την αναστύλωση μνημείων του ναζισμού σε μια σειρά από αυτές τις χώρες, με κυνήγι μαγισσών και διώξεις για πολιτικά φρονήματα, με εθνικές εκκαθαρίσεις και πογκρόμ για τεράστιες μάζες πληθυσμών, β) η «ελευθερία» που τους υπόσχονταν εκφράστηκε με την ανακήρυξη των χωρών αυτών στη «νέα Ευρώπη» των υποταγμένων στο άρμα των «προθύμων» του Μπους. Τα εδάφη τους έγιναν χώροι εγκατάστασης των ευρωπαϊκών «Γκουαντάναμο» των ΗΠΑ, γ) Η «οικονομική ευμάρεια» αντανακλάται στα εκατομμύρια των ανέργων και στα δεκάδες εκατομμύρια των φτωχών. Η λεηλασία είναι πλήρης: Το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1989 (!) και οι μισές από αυτές τις χώρες έχουν πέσει στα νύχια του ΔΝΤ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «σωτηρίας» των χωρών αυτών από το «παραπέτασμα»...
*
   4) Ας επιστρέψουμε στην Ουκρανία. Θα χρειαστεί το ημερολόγιο να δείξει  73 χρόνια πίσω: Τον Ιούνιο του 1941 ο Χίτλερ επιτίθεται στην Σοβιετική Ένωση. Η «Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών» που έχει ιδρυθεί από το 1929, περνά ανοιχτά στην υπηρεσία των ναζί. Ένα χρόνο αργότερα, το 1942, η «Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών», υπό την καθοδήγηση των ναζί,  μετεξελίσσεται στον λεγόμενο «Ουκρανικό Στασιαστικό Στρατό». Διακηρυγμένος στόχος του είναι η εξόντωση των αντιφασιστών παρτιζάνων που δρούσαν στην Ουκρανία και η διενέργεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των σοβιετικών ανταρτών, κατά του Κόκκινου στρατού, κατά των κομμουνιστών, των Εβραίων, των Πολωνών. Ο εξοπλισμένος από τους ναζί «Ουκρανικός Στασιαστικός Στρατός» μετά τις αρνητικές για τους Γερμανούς εξελίξεις του πολέμου ισχυρίστηκε ότι «ανεξαρτητοποιήθηκε» από τους ναζί και ότι θα τους... πολεμούσε. Στην πραγματικότητα συνέχισε να διαπράττει κατά χιλιάδες τα μακάβρια εγκλήματα εναντίον του σοβιετικού λαού. Στην Ουκρανία υπάρχουν πάνω από 50 μνημεία για τα θύματα των μαζικών δολοφονιών που διέπραξε ο «Ουκρανικός Στασιαστικός Στρατός».
   Σήμερα, οι φασίστες, οι ναζί του «Ουκρανικού Στασιαστικού Στρατού» πρωταγωνιστούν στα γεγονότα στην Ουκρανία. Ποζάρουν σαν «πατριώτες» και οπαδοί της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας». Αλλά όπως σημειώνει στον «Guardian» ο αρθρογράφος Σέουμας Μίλνε «...αυτοί που συρρέουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την δημοκρατία και τους θεσμούς της, καθώς στον σκληρό πυρήνα των διαδηλωτών δρουν ακροδεξιοί εθνικιστές».  Δρουν – ακόμα και ένοπλα - ως χαϊδεμένα παιδιά των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον...
*
   5) Στην Ουκρανία πριν από δέκα χρόνια, από τη μια βρισκόταν - και τότε - ο εκλεκτός του Πούτιν. Από την άλλη, ήταν ο άνθρωπος της Ουάσιγκτον, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη μέση - και τότε - ο ουκρανικός λαός. Διχασμένος. Έτοιμος να ματώσει είτε για τον άνθρωπο του Μπους (τότε), είτε για τον εκλεκτό των Ρώσων. Όπως πριν από δέκα χρόνια, έτσι και σήμερα, η Ουκρανία θυμίζει τα προτεκτοράτα της πρώιμης αποικιοκρατικής περιόδου, όταν η πολιτική διαμάχη εξελισσόταν ανάμεσα σε «αγγλόφιλους», «ρωσόφιλους», «γαλλόφιλους». Τμήματα της άρχουσας τάξης της χώρας συγκρούονται μεταξύ τους προκαλώντας μακελειό. Το ένα τμήμα  βλέπει τα συμφέροντά του να ταυτίζονται με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το άλλο  ταυτίζεται με την καπιταλιστική Ρωσία. Η σύγκρουση ήδη έχει πάρει χαρακτηριστικά τραγωδίας με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους και τους Ρώσους να λύνουν τους ανταγωνισμούς τους για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας με όρους εμφυλίου πολέμου!
   Θα το επαναλάβουμε: Σε αυτή τη σύγκρουση, πλατιά λαϊκά στρώματα του ουκρανικού λαού αντιπαρατίθενται αιχμαλωτισμένα κάτω από ξένη σημαία: Ένα μέρος τους σηκώνει τη φιλορωσική σημαία, δηλαδή τη σημαία των Ρώσων ολιγαρχών και των Ουκρανών συνεταίρων τους. Το άλλο μέρος  σηκώνει τη φιλοευρωατλαντική σημαία, δηλαδή τη σημαία της Μέρκελ, του Ομπάμα και των δικών τους Ουκρανών συνεταίρων.
*
   Στα 25 χρόνια από την «απελευθέρωση», από την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος» κι από το «Τέλος της Ιστορίας», η ιστορία της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη, γράφεται – όπως συνέβη πριν με τη Γιουγκοσλαβία - με το αδικοχαμένο αίμα του λαού της. Ενός λαού παγιδευμένου στις συμπληγάδες της διαμάχης αν θα καταστεί «υπήκοος» είτε της καπιταλιστικής ένωσης με τη Ρωσία, είτε της καπιταλιστικής ένωσης με την ΕΕ.

  Στα 25 χρόνια από την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος», που θα έφερνε τον «ελεύθερο κόσμο» και που οι πολίτες θα «απολάμβαναν τα αγαθά του τέλους του πεντηκονταετούς ψυχρού πολέμου», η ανθρωπότητα παρακολουθεί τη μια σφαγή μετά την άλλη. Νέοι πόλεμοι, νέες επεμβάσεις, νέοι χάρτες. Οι ίδιοι, πάντα, στόχοι: Επιβολή και διαιώνιση της κυριαρχίας με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

   Στα 25 χρόνια από την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος», οι πολιτικές μαριονέτες των «απελευθερωτών» που έχουν κάτσει στο σβέρκο των λαών αυτών των χωρών, τα λαμόγια του «μετακομμουνιστικού παραδείσου» και οι ύαινες του ιμπεριαλισμού ρίχνουν όλα τους τα όπλα στη μάχη για την επικράτησης των αιματοβαμμένων τους συμφερόντων: Από τα υποβολεία της λαϊκής διχόνοιας μέχρι τα πολυβολεία της κρατικής καταστολής, των φασιστκών συμμοριών και των ελεύθερων σκοπευτών.  
*
   Σημείωση: Εκείνος που πρώτος στην Ιστορία χρησιμοποίησε τον άθλιο όρο «σιδηρούν παραπέτασμα» ήταν ο Γκαίμπελς! Ο Γκαίμπελς ήταν αυτός, που στο τελευταίο του ραδιοφωνικό μήνυμα, στις 12/2/1945, από το ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου, και ενώ ο Κόκκινος Στρατός τσάκιζε το φίδι του φασισμού, εκτόξευσε για πρώτη φορά μέσα στον επιθανάτιο ρόγχο του ναζισμού τη φράση «σιδηρούν παραπέτασμα». Έκτοτε, η «δημοκρατική Δύση» την υιοθέτησε και διά του Τσόρτσιλ την κατέστησε προμετωπίδα της αστικής προπαγάνδας. Αυτός είναι ο τροφοδότης του λεξιλογίου των μαφιόζων, των ολιγαρχών και των εκλεπτυσμένων Δυτικών. Ο Γκαίμπελς!


email: mpog@enikos.gr

Νίκος Μπογιόπουλος

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Την Τετάρτη 26/2 στην Βουλή το θέμα του ΟΛΠ

 
Την Τετάρτη 26/2 θα συζητηθεί στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το θέμα της "αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ ΑΕ"

Στην ενημέρωση, που έχει δοθεί στους βουλευτές των κομμάτων, που συμμετέχουν στην επιτροπή, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και ακρόαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο αξιοποίησης των μετοχών του Οργανισμού, που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ.

Το κείμενο της ημερήσιας διάταξης έχει ως εξής:

  • Ενημέρωση από τον Υπ.Ναυτιλίας και Αιγαίου Βαρβιτσιώτη και ακρόαση από τη Διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουασίας του Δημοσίου σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (και ήδη του ΤΑΙΠΕΔ) στην ΑΕ με την επωνυμία ΟΛΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες στους βουλευτές δεν έχει δοθεί κείμενο προκήρυξης διαγωνισμού, πράγμα που δεν αποκλείεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει να δώσει κείμενο προκήρυξης ώστε να να γίνει μια ενημέρωση- συζήτηση προθέσεων και να ξεφύγει από τον "σκόπελο" των αντιδράσεων, που θα προκαλέσει η εκποίηση των μετοχών και από φορείς της πόλης του Πειραιά, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί ότι η ενημέρωση θα γίνει από τον κ. Βαρβιτσιώτη και όχι από το οικονομικό επιτελείο, στο οποίο υπάγεται το ΤΑΙΠΕΔ ενώ ερωτηματικό αποτελεί για το ένα θα κληθούν φορείς.

Pireas2Day

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Στο «σφυρί» βγάζει τον ΟΛΠ η κυβέρνηση!

 
Αποφασισμένη φαίνεται η κυβέρνηση να προχωρήσει την διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ ενώ αντίθετα «αμυντική» στάση κρατάει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο του Economist στην συμπρωτεύουσα αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας λέγοντας τα εξής:

Για τον Πειραιά: «Το μεγάλο λιμάνι της χώρας  σήμερα έχει αλλάξει εικόνα, αποκτώντας μια δυναμική «μητροπολιτικού χαρακτήρα» για όλη τη Μεσόγειο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο να εγκριθεί ο Φιλικός Διακανονισμός ΟΛΠ – COSCO από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συμφωνία, περιλαμβάνει επιπλέον επενδύσεις ύψους 230 εκατ. Ευρώ. Και, βέβαια, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ»

Για την Θεσσαλονίκη: «Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο, δεν κρυβόμαστε. Στόχος δικός μας είναι, μέσα στο 2014, να καταλήξουμε στο μοντέλο. Και το μοντέλο αυτό πρέπει να υπηρετεί τρεις στόχους, τον δημοσιονομικό, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης , άλλωστε, «χτυπάει» στην καρδιά της πόλης και δεν είναι αποκομμένο από αυτήν. Επομένως, οι κοινωνικές του χρήσεις και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για τη χάραξη των οποιοδήποτε μελλοντικών στόχων. Και βέβαια, ας μη λησμονούμε ότι  το λιμάνι αυτό έχει χάσει κρίσιμα αναπτυξιακά στοιχήματα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ποιος δε θυμάται, το 2008, τις εικόνες των ανθρώπων που κρέμονταν από τα κάγκελα και διαμαρτύρονταν στη Θεσσαλονίκη για την επικείμενη, τότε, συνεργασία με τον επιχειρηματικό κολοσσό που ακούει στο όνομα HutchisonPortHoldings, ενός εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών εμπορικών λιμένων;  Αυτά είναι λάθη και χαμένα αναπτυξιακά στοιχήματα που δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε στο μέλλον».

«Η αξιοποίηση των λιμανιών συμβαδίζει με το νέο μοντέλο παραγωγικό μοντέλο της χώρας αφού μέσω αυτής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα κοιτούσε τα λιμάνια της ως υποδομές, με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση εσωτερικού εμπορίου. Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική αυτή έχει αλλάξει. Η απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμανιών και η προσέλκυση επενδύσεων  σε αυτά είναι για εμάς μεγάλη και κύρια προτεραιότητα. Έχει κλείσει  μια και καλή το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης στην ομιλία του επανέλαβε την σταθερή θέση του τασσόμενος υπέρ:

•    Ιδιωτικοποίησης των λιμένων του μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων και όχι πώλησης των μετοχών του κάθε λιμανιού σε ιδιώτη επενδυτή, από το Κράτος.

Στο θέμα παρενέβησαν και οι εργαζόμενοι. Έτσι, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών συνάντησε την καθολική αντίδραση των συνδικάτων, των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η Κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει με προκλητική εμμονή την προσπάθειά της για ξεπούλημα των Λιμανιών. Πρωτοφανής και προκλητική, επίσης, η θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, ο οποίος αγνοώντας το Κοινοβούλιο, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς έσπευσε να θεωρήσει ως τετελεσμένο την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και να καλέσει συγκεκριμένη εταιρεία (COSCO) να αγοράσει το Λιμάνι ! Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι πραγματευτάδες της Δημόσιας Περιουσίας.

Στις θεωρίες περί ωφέλειας της ελληνικής οικονομίας αποκρύπτει ο κ. Μηταράκης και η ΔΝΕ ότι από το 2010 που ανέλαβε η COSCO (ΣΕΠ) τον Προβλήτα ΙΙ και διακινεί το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριου φορτίου (εισαγωγές- εξαγωγές) το κόστος ανά container αυξήθηκε περίπου 30%. Αλήθεια, τι συμφέροντα εξυπηρετεί η ΔΝΕ και έχει μεταβληθεί σε φανατικό υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής για την δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στα Λιμάνια ;

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Λιμανιών δημιουργεί μέτωπο αντίστασης για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών.

Είναι γνωστή η θέση μας και δεδομένη η απόφασή μας.
Η απόπειρα προώθησης από την Κυβέρνηση της θέσης του ΤΑΙΠΕΔ, που αναφέρεται σε πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου των Λιμανιών, θα σημάνει την έναρξη πολύμορφων κινητοποιήσεων στα Λιμάνια, αλλά και έξω από την Βουλή.
Θα καταστήσουμε τα Λιμάνια εστίες συνεχών αγώνων που θα ανατρέψουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των Λιμανιών»

Η Διεθνής Ναυτική Ενωση

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ναυτική Ένωση (Δ.Ν.Ε) σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη εξέφρασε την αντίθεσή της με το περιεχόμενο επιστολής, που έστειλε στον πρωθυπουργό και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να παραχωρηθεί στην Cosco όλο το λιμάνι του Πειραιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η οποία επίσης σχεδιάζεται να περάσει στον έλεγχο της κινέζικης εταιρείας.

Αναλυτικά, η επιστολή της Δ.Ν.Ε έχει ως εξής:

«Αναφερόμενοι σε επιστολή σας προς τον κ. Πρωθυπουργό που είδε το φως της δημοσιότητος και αναφέρεται στο αντικείμενο του θέματος, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου σας όπως διατυπώνονται στο κείμενο της επιστολής σας, δεν ταυτίζονται με εκείνες όλων των Φορέων του λιμανιού όπως σημειώνετε, καθ’ όσον η Διεθνής Ναυτική Ένωση, τα Μέλη της οποίας αποτελούν τους βασικούς Πελάτες- Χρήστες και αιμοδότες του εμπορικού τμήματος του Πρώτου λιμένος της Χώρας, έχει εξ αρχής διατυπώσει και δημοσιοποιήσει τις θέσεις της επί του συγκεκριμένου θέματος, που είναι υπέρ της  πλήρους ιδιωτικοποίησης των Φορέων παροχής λιμενικών υπηρεσιών ΟΛΠ.ΑΕ και ΟΛΘ.ΑΕ, η οποία έπρεπε να  είχε προχωρήσει πιο έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις, με την Πολιτεία να θέτει τους κατάλληλους κανόνες και ρυθμιστικούς Φορείς σε λειτουργία.
Προς τούτο απαιτούνται άμεσες και δυναμικές αποφάσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και ατέρμονες συζητήσεις από τους παράγοντες της Πολιτείας ως προς το μοντέλο διοίκησης των λιμένων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να περιορισθεί η εμπλοκή εξωγενών παραγόντων, καθ’ όσον οι όποιες παρεμβάσεις προκαλούν ανάσχεση των προσπαθειών ανάπτυξης των μεγάλων λιμένων της Χώρας, με παράλληλες παράπλευρες συνέπειες την συρρίκνωση και μαρασμό δεκάδων δορυφορικών επαγγελματιών, που ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στον χώρο της λιμενικής βιομηχανίας.
Ως προς την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διοίκησης των λιμένων, απτά αποτελέσματα υπήρξαν την τελευταία διετία καθόσον ο Πειραιάς σημείωσε   θεαματικό άλμα  από την 77η θέση της κατάταξης των λιμανιών από πλευράς όγκου διακινουμένων φορτίων, στην 46η  σύμφωνα με στοιχεία του Lloyd’s List που δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι, κατατασσόμενο έτσι στα 50 πρώτα λιμάνια στον κόσμο.
Κατέκτησε ακόμα την 3η θέση μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου πραγματοποιώντας αλματώδη ανάπτυξη, αφού  διακινήθηκαν 2.520 εκατομμύρια Containers από τις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ.ΑΕ και 644 χιλιάδες από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.ΑΕ, δηλαδή συνολικά 3.164 εκατομμύρια teus.

Δεν παραλείπουμε τέλος να σημειώσουμε ότι  το εκδηλούμενο ενδιαφέρον των Κινέζων μεταξύ άλλων και για την επαναλειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του ΟΛΠ.ΑΕ, εφ’ όσον υλοποιηθεί, εκτιμούμε ότι θα προσδώσει νέα δυναμική στην ναυπηγική βιομηχανία καθώς επίσης και νέες θέσεις απασχόλησης.

Το ΕΒΕΠ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ θέλησε να ρίξει τους τόνους και σε δελτίο τύπου, που εκδόθηκε για την εκδήλωση, που έκαναν την Δευτέρα τα τρία επιμελητήρια του Πειραιά κατά την πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο στα θέματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

«Πήραμε άλλη μία πρωτοβουλία για τη ναυτιλία, το λιμάνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα. Οι άνθρωποι της αγοράς και της ναυτιλίας, ενώ είμαστε γνώστες της υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης, η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν μας οδήγησε πουθενά. Οι διαπιστώσεις έχουν τελειώσει εδώ και καιρό, τώρα λόγω της Προεδρίας της Χώρας μας στην Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ναυπηγοεπισκευή  χρειαζόμαστε τόσο τα Ναυπηγεία με τις δεξαμενές τους, όσο και  εργασιακή ειρήνη την οποία κρατάμε στα χέρια μας. Δυστυχώς η εξέλιξη της συνάντησης των Ναυπηγοεπισκευαστών απέτυχε, αφού στο μόνο που συμφωνήσαμε, είναι ό,τι διαφωνούμε», δήλωσε, ο κ. Κορκίδης.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr στην εκδήλωση η μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών τάχθηκε κατά της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

Μερικές από τις τοποθετήσεις, που έγιναν ήταν οι εξής:

Ο Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, κ. Ι. Τραγάκης σημείωσε ότι «Είμαι θετικός σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση ορισμένων δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π.», ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά, κ. Θ. Δρίτσας τόνισε ότι «Δεν νοείται να μπούμε στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης», καθώς επίσης και οι Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά, κ. Π. Μελάς, κα. Μ. Γιαννακάκη, κα. Ε. Βαμβακά τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού.
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Α. Μιχάλαρος και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γ. Μπενέτος, εξέφρασαν την άποψη ότι το Λιμάνι πρέπει να παραμείνει στους Έλληνες και ότι θα συντελεστεί ένα ιδιωτικό έγκλημα, εάν ιδιωτικοποιηθεί, ενώ διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους και η πρόταση-εισήγηση του Προέδρου του Ο.Λ.Π., κου Γ. Ανωμερίτη, «Το Λιμάνι του Πειραιά στην ευρωπαϊκή λιμενική αγορά».
Ο κ. Β. Κανακάκης, επικεφαλής της «Παμπειραϊκής Επιτροπής Σωτηρίας», υποστήριξε: «την ανάγκη παραμονής του λιμανιού υπό την διαχείριση του  Ο.Λ.Π., την οριοθέτηση και δέσμευση του χώρου της Ναυπηγοεπισκευής, τον εκσυγχρονισμό της και την παραχώρησή της στην ΝΑΥΣΟΛΠ, σε συνεργασία αλλά και με συμμετοχή της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των χρηστών.
Σημείωσε την ανάγκη για την ύπαρξη ενότητας όλων των θεσμικών φορέων της πόλης, των Εργοδοτικών Ενώσεων, της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και των Εργατικών Συνδικάτων, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση. 
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων ΕΝΑΕ και Ελευσίνας και κατά συνέπεια την επανεκκίνηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Δραστηριότητας. Κλείνοντας, πρότεινε να επιδοθούν από την επιτροπή οι παραπάνω προτάσεις με τη μορφή ψηφίσματος, στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στον Πόρο

Ο δημοτικός σύμβουλος Πόρου Δημήτρης Πάνου σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Με την πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών του Λιμένος Πειραιώς τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι; Θα δουλεύουν Έλληνες ή φτωχοπρόδρομοι αλλοδαποί με ανύπαρκτα μισθολόγια; Τι κέρδος θα έχει το κράτος; Ποια θα είναι η τύχη του Λιμανιού για τυχόν αθέτηση των όρων της πώλησης; Θα είναι στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους ή Διεθνή Δικαστήρια θα επιλύουν τις διαφορές που θα προκύπτουν μεταξύ του Δημοσίου και του ξένου Αγοραστή;
ΠΡΟΤΕΙΝΩ: Ανοικτή συγκέντρωση των Δημοτικών Συμβουλίων Πόρου, Γαλατά, Πειραιά και ομόρων Δήμων, όλων των ενδιαφερομένων φορέων και ατόμων εντός ευλόγου χρόνου! Να κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι και να ακουστούν όλες οι απόψεις!"


Pireas2Day