Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Στην ΕΕ προσφεύγουν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ

 
Καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η δημιουργία απόλυτης δεσπόζουσας θέσης στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου δια της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ κατέθεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων.

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των κομμάτων ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, που μετέχει στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να εντοπίσουν το σχέδιο προκήρυξης, που φαίνεται να έχει ετοιμάσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα προωθήσει στην Βουλή για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές δεν έχει πάει, ακόμα, στην Βουλή το σχέδιο προκήρυξης και εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, πηγές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στο Pireas2day.gr ότι η θέση του κόμματος παραμένει η ίδια, για διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στο Δημόσιο ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα έχει ταχθεί αντίθετος με την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εκτός από την καταγγελία στα όργανα της ΕΕ καταγγέλλουν με δριμύτητα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέροντας ότι «μεταχειρίζονται τον ΟΛΠ ως πτωχευμένο ψιλικατζίδικο και τον χαρίζουν αντί πινακίου φακής, ενώ είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας».

Αναλυτικά, η κοινή ανακοίνωση της  Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ έχει ως εξής:

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δημιουργεί δεσπόζουσα θέση και μετατρέπει το Λιμάνι σε ιδιωτικό μονοπώλιο και σε δήμιο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η Κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο το ΤΑΙΠΕΔ, μνημονιακό μόρφωμα εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μεθοδεύει το ξεπούλημα των Λιμανιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή σχέδιο διαγωνισμού για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. Η απόφαση αυτή είναι προκλητική και υπονομεύει τα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένων μονοπωλιακών ομίλων και ιδιωτικών Funds.

Η υλοποίηση εκποίησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών αποτελεί μοναδική ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αναβιώνει το νεοφιλελεύθερο Θατσερικό μοντέλο που θεωρείται πλήρως αποτυχημένο.

Με μια τέτοια εξέλιξη θα απεμποληθεί σε τρίτους η Δημόσια Αρχή που ασκεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, ο ΟΛΠ. Επίσης, θα παραδοθούν βασικές και ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για την ανάπτυξη, όπως Τουρισμός, Ακτοπλοΐα, Μεταφορές, Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο, σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους απροσδιορίστων συμφερόντων.

Το Λιμάνι, από σύμβολο της πόλης, θα μετατραπεί σε δήμιο της πόλης, αφού όλοι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί θα υπακούουν στους στόχους της κερδοσκοπίας των όποιων ιδιωτών.

Η Κυβέρνηση, με εμπροσθοφυλακή το ΤΑΙΠΕΔ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως έχουμε αποκαλύψει, αντί να σχεδιάσει μια εθνική λιμενική πολιτική, μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία των Λιμανιών, την Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, ακολουθεί μια ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική που στόχο έχει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια.

Συγκεκριμένες ενέργειες το αποκαλύπτουν :
•    Συμφωνείται με την COSCO (ΣΕΠ), στα πλαίσια του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού», να παραχωρηθεί, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ, με ταυτόχρονη αναστολή - ουσιαστικά κατάργηση - του σταθερού εγγυημένου τιμήματος που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ.
•    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνείται την έγκριση αυτού του σχεδίου, επειδή πίσω από την συμφωνία βλέπει την δημιουργία δεσπόζουσας θέσης και έμμεσης κρατικής ενίσχυσης προς την COSCO. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του ΥΝΑ προς την ΕΕ επιμένει στην έγκριση του σχεδίου.
•    Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έχει αποσταλεί το συγκεκριμένο σχέδιο για προέγκριση, έχει αναβάλει δύο φορές τη συζήτηση. Σε πρώτο στάδιο αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και ουσιαστικά δεν ενέκρινε το σχέδιο του «φιλικού διακανονισμού».

Το ΣτΕ έχει εκδικάσει από τον Μάιο του 2013 αίτηση ακύρωσης σχετικά με την νομιμότητα μεταφοράς των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ στο ΤΑΙΠΕΔ και ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Τίθεται το ερώτημα γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναμένει την έκδοση της απόφασης; Το ερώτημα αυτό δεν είναι διαδικαστικό, αλλά ουσιαστικό, αφού το ΣτΕ σε προγενέστερη απόφασή του ορίζει ότι η ΟΛΠ ΑΕ, ως φορέας, ασκεί δημόσια εξουσία, χάριν της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Όλα αυτά, εάν συνδυαστούν με την αγωνιώδη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει την προκήρυξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για απαξίωση του Οργανισμού με ανοικτά ζητήματα που σηματοδοτούν την δημιουργία πλήρους ιδιωτικού μονοπωλιακού καθεστώτος και καταχρηστικής δεσπόζουσας θέσης με πλήρη αδιαφάνεια.

Μεταχειρίζονται τον ΟΛΠ ως πτωχευμένο ψιλικατζίδικο και τον χαρίζουν αντί πινακίου φακής, ενώ είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση και τα Κόμματα που την στηρίζουν, έχουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτά που εξελίσσονται στον ΟΛΠ και προοιωνίζουν τις εξελίξεις στον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια. Κανένας πλέον δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ. Οφείλουν να σεβαστούν τη θέση των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να σταματήσουν το συντελούμενο έγκλημα κατά των Λιμανιών.

Ως Συνδικαλιστικό Κίνημα στεκόμαστε ανυποχώρητοι, με θέσεις, τεκμηριωμένες απόψεις και καθημερινές παρεμβάσεις, υπερασπιζόμενοι τον Δημόσιο Χαρακτήρα των Λιμανιών και αποκαλύπτοντας τις μεθοδεύσεις για την εκποίησή τους.

Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε σήμερα 10.02.2014 καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η δημιουργία απόλυτης δεσπόζουσας θέσης στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου δια της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, να μετατρέψουμε τα Λιμάνια σε εστίες διαρκών αγώνων, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα των Λιμανιών, τα οποία αποτελούν βασικούς συντελεστές ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς.

Ο συνδυασμός Πειραιάς Όλοι Μαζί

Ο συνδυασμός Πειραιάς Όλοι Μαζί σε ανακοίνωσή του για το θέμα καλεί τον δήμαρχο να παρέμβει για να αποσυρθεί η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και τονίζει τα εξής:

Με αιφνιδιαστική απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε σχέδιο σύμβασης της πώλησης του 67 % των μετοχών του Ο.Λ.Π στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» εδώ και χρόνια αντιτίθεται στην πρακτική της πώλησης μετοχών του λιμανιού της πόλης μας. Θα είναι η ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πόλης μας, θα είναι μια ακόμα αντίθετη απόφαση στις πραγματικές ανάγκες της πόλης μας.

Στην τελευταία δε σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κο. Στέφανο Χρήστου, ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και υποψήφιος Δήμαρχος κος Αντώνης Καλογερόγιαννης είχε προτείνει την διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών υπό δημόσιο έλεγχο. Συγκεκριμένα , πρότεινε την πώληση πακέτου μετοχών 25 % στο Δήμο Πειραιά έναντι οφειλών του λιμένος προς την πόλη μας από την χρήση προηγουμένων ετών. Ο Ο.Λ.Π. οφείλει διαχρονικά στον Δήμο Πειραιά για την μεγάλη επιβάρυνση που προκαλούσε και προκαλεί στην πόλη μας . Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν και όμοροι Δήμοι που εμπλέκονται με τον Ο.Λ.Π. , θα ήταν προτιμότερο πλέον να περάσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας στους παραλιμένιους Δήμους ( με τον Πειραιά να κατέχει το 25 % και το υπόλοιπο 26 % να μοιραστεί στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνος ) . Πιστεύουμε ότι ο Ο.Λ.Π. πρέπει να είναι υπό ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ κι όχι να χαριστεί σε ξένα αρπακτικά.

Ακόμα και  τώρα, την ύστατη στιγμή ευθύνης και αποφάσεων, καλούμε ΟΛΟΥΣ τους αιρετούς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ( βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους, περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια )  να ενωθούν και να συμπορευτούν στον αγώνα κατά του ξεπουλήματος του εθνικού λιμανιού της χώρας.

Καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών .

Καλούμε το Δήμαρχο της πόλης μας να συναντηθεί άμεσα με τους « πολιτικούς φίλους και κουμπάρους» και να απαιτήσει την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του σχεδίου πώλησης.

Σε άλλη περίπτωση, και με δεδομένη την βούληση του Πειραϊκού λαού να μην παραδώσει το λιμάνι της πόλης στους ξένους κατακτητές, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (ως έσχατη λύση) την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΏΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ «ΑΣΗΜΙΚΩΝ» ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.



Pireas2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: