Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Με σημαία τον ΣΕΠ μπαίνει στη μάχη για τον ΟΛΠ η Cosco Pacific

  ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η Cosco Pacific «έχει κάνει σημαία των διεθνών δραστηριοτήτων της τη θυγατρική της στην Ελλάδα και δύσκολα θα αφήσει το λιμάνι στα χέρια οιουδήποτε τρίτου», εκτιμούν πολλοί.
Με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 32%, κατά τους πρώτους μήνες του 2014, μετά το 19,5% του 2013 και το 77,4% του 2012, «καλπάζει» η Pacific, θυγατρική της Cosco στον Πειραιά, προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στις 28 Απριλίου.

Για την ίδια ιδιωτικοποίηση, ωστόσο, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μια κοινοπραξία νεοζηλανδικών συμφερόντων, της Morrison & Co με την ICM Limited, καθώς και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι RZhD.
Προφανώς, η ανάδειξη του Πειραιά σε αιχμή του δόρατος της κερδοφορίας για την Cosco Pacific λειτουργεί ως... δόλωμα. Ωστόσο η ίδια η Cosco Pacific «έχει κάνει σημαία των διεθνών δραστηριοτήτων της τη θυγατρική της στην Ελλάδα και δύσκολα θα αφήσει το λιμάνι στα χέρια οιουδήποτε τρίτου», αναφέρουν πηγές της διεθνούς βιομηχανίας των μεταφορών. Και μάλλον έχουν δίκιο.

Τα τελευταία στοιχεία από τη λειτουργία των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων που ελέγχει εδώ είναι ενδεικτικά, ειδικά σ’ ένα μακροοικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη ύφεση. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο ΣΕΠ διακίνησε στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ 464.600 εμπορευματοκιβώτια, 32,8% περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2013. Παράλληλα στα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση του 2013, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, η Cosco Pacific εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών στον Πειραιά της τάξης του 15,3%, στα 155,43 εκατ. δολάρια.

Εύλογο είναι, κατά συνέπεια, να δίνει έμφαση στην λειτουργία του Πειραιά ως ραγδαία αναπτυσσομένης ευρωπαϊκής πύλης, κάτι που έχει φέρει, άλλωστε, στους ντόκους του ΣΕΠ συμβόλαια με εταιρείες όπως η Hewlett Packard, η Hwaey, η ZTE Corporation κ.ά. Σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ανάπτυξης εντάσσεται και η επιμονή στη νέα επένδυση των 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, η συμφωνία για την οποία (φιλικός διακανονισμός) έχει συναντήσει τις γνωστές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επένδυση που κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο ΣΕΠ λειτουργεί ήδη στα όρια που του επιτρέπει η υπάρχουσα δυναμικότητα των υποδομών.

Σημειώνεται πως η Cosco Pacific λειτουργεί 22 λιμάνια στην Κίνα και διεθνώς και ο Πειραιάς παραμένει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μετά το κινεζικό Guangzhou South China Oceangate Terminal. Στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρώπης, η Cosco επίσης διαχειρίζεται ή συμμετέχει σε κοινοπραξίες που διαχειρίζονται το Suez Canal Container Terminal SAE στην Αίγυπτο και το Antwerp Gateway NV στην Αμβέρσα στο Βέλγιο.


Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: