Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

« Κόκκινος Δράκος» η Ελλάδα για την εισβολή των Κινέζων στην Ευρώπη
19/5/2008

- Η παγκόσμια επέλαση της κινέζικης οικονομίας περνάει από τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη
- Η «Α» αποκαλύπτει τα σχέδια των κινέζων για την προβλήτα ΙΙΙ στον ΟΛΠ

ΤΟΥ
ΜΗΝΑ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
για την εφημερίδα
Η ΑΞΙΑ
Να πετύχει τον μεγάλο στόχο, για την απόβαση της κινέζικης επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυνηγάει η Cosco Pacific με την διεκδίκηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. .
Η κινέζικη οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα. Η ανάπτυξή της, με ρυθμούς που πολλές φορές ξεπέρασαν και το 10%, καταφέρνει να στηρίζει την παγκόσμια οικονομία παρά την ύφεση στις οικονομίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα προϊόντα που εξάγουν έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα του ελάχιστου κόστους παραγωγής, άρα είναι και φθηνότερα, έναντι των ανταγωνιστικών τους που προέρχονται από τις χώρες της Δύσης.
Για την εξαγωγή των προϊόντων τους, δημιούργησαν σταδιακά τεράστιους στόλους με containerships. Οι δύο μεγάλες κρατικές ναυτιλιακές εταιρείες, αυτές της Cosco και της China Shipping βρίσκονται σήμερα στις πρώτη εξάδα με τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλοίων κοντέϊνερ στον κόσμο.
Τα πλοία αυτά όμως δεν έχουν ένα λιμάνι βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Cosco Pacific συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό μόνο στο λιμάνι της Αμβέρσας. Αλλά και οι υπόλοιποι global operators έχουν δυσχεραίνουν την προσπάθεια των κινέζων αφού έχουν πιάσει ήδη τις θέσεις σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, περιοχή που θεωρείται «καυτή» για τους στόχους που έχουν θέσει. Τα ελληνικά λιμάνια είναι η τελευταία τους ελπίδα να «πιάσουν» καλό πόστο τόσο στην Ευρώπη αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.

Το παιχνίδι με τον προβλήτα ΙΙΙ

Οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, εφόσον βέβαια καταφέρουν να ξεπεράσουν τις ανταγωνιστικές προσφορές της Hutchison και της DP World, που αποτελούν δύο ακόμα παγκόσμιους παίκτες στην λιμενική βιομηχανία, θα είναι το πρώτο βήμα της επέλασης της κινέζικης οικονομίας στην Ευρώπη.
Το σχέδιο που έχουν καταστρώσει για τον ΟΛΠ και που αποκαλύπτει σήμερα η «Α» αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Στο πρώτο στάδιο εκσυγχρονίζουν τον προβλήτα ΙΙ με μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, ώστε να έχει την ικανότητα το τέρμιναλ διακίνησης περίπου 2,5 εκατ. teu ετησίως.
Το χοντρό «παιχνίδι» όμως θα γίνει στον προβλήτα ΙΙΙ. Ο κινέζικος όμιλος θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ξεπεράσει τις ενστάσεις που έχει κάνει ο Δήμος Περάματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να κατασκευάσει όχι μόνο την μισή προβλήτα ΙΙΙ, που προβλέπει η διακήρυξη του ΟΛΠ, αλλά ολόκληρο τον ΙΙΙ.
Η κίνηση αυτή θα του δώσει επιπλέον χώρους 150 με 200 στρέμματα. Τον επιπλέον χώρο οι κινέζοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν, όχι για διακίνηση containers, αλλά σαν μεταποιητική βάση.
Ως ελεύθερη ζώνη που θα είναι, θα έχουν την δυνατότητα με μία τελική προσθήκη στα προϊόντα που θα φέρνουν από Κίνα, να τα μετατρέπουν σε ευρωπαϊκή από κινέζικα. «Είναι μια τακτική που ακολουθούν πάνω από 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Κατασκευάζουν στην Κίνα οι ευρωπαίοι και μια τελική μετατροπή που γίνεται στην χώρα τους τα βαφτίζουν ευρωπαϊκά. Απλά τώρα οι κινέζοι θέλουν να αντιστρέψουν προς όφελός τους την συγκεκριμένη τακτική».
Για τον ίδιο σκοπό δεν αποκλείεται σε τρίτο στάδιο να διεκδικήσουν και το logistic center που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Θριάσειο. Το λιμάνι του Πειραιά, εφόσον το κερδίσουν οι κινέζοι, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικό, αφού τα εμπορεύματα θα μοιράζονται στην συνέχεια με μικρότερα πλοία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.

Στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοιο ρόλο, αναμένεται να έχει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εφόσον κερδίσουν και τον ΟΛΘ η κυβέρνηση της Κίνας επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για να στέλνει με ευρωπαϊκή σφραγίδα τα προϊόντα της τόσο στα Βαλκάνια, με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως ο σιδηρόδρομος, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα με πλοία feeder. Επίσης για τους ίδιους λόγους με τον Πειραιά, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και τον διαγωνισμό για την δημιουργία logistic center πίσω από τον προβλήτα VI του ΟΛΘ.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θέλουν διακαώς τόσο οι κινέζοι με την Cosco και τη Hutschison, όσο και οι άραβες με την Dubai.
Kαι οι τρείς εταιρίες έχουν κάνει τα στρατηγικά τους σχέδια. Οι άραβες ελέγχουν το λιμάνι της Κωστάντζας στη Ρουμανία. Οπότε να βάλουν πόδι στη Θεσσαλονίκη θα ελέγχουν τις πύλες στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.
Η οι κινέζοι της Hutschison ελέγχουν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Οπότε εάν πάρουν και τη Θεσσαλονίκη, αποκτούν μεγάλα πλεονεκτήματα και κάνουν δύσκολη τη ζωή στους άραβες.
Η Cosco από την άλλη πλευρά, ανοίγονται τώρα προς τα Βαλκάνια. Πρόσφατα επιθεώρησαν το λιμάνι του Μαυροβουνίου και ταυτόχρονα κτυπάνε Θεσσαλονίκη για να κάνουν το double.
Η Dubai κατέβηκε σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Τράπεζα Πειραιώς και την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ.
Η Ηutschison κατέβηκε με το ίδιο κοινοπρακτικό σχήμα με το οποίο θα διεκδικήσει το Σ.ΕΜΠΟ της ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή σε κοινοπραξία με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Το σχήμα έχει ως εξής: Ηutschison Port Holding, τη Hutschison Port Investments, την ALAPIS που ανήκει στον Όμιλο Λαυρεντιάδη, και τη θυγατρική αυτής, ΛΥΔ ΑΕ.
Η Cosco κατέβηκε μόνη της.


Ποια είναι η Cosco Pacific

H Cosco Pacific Limited αποτελεί τη ναυαρχίδα της China Ocean Shipping (Group) Company ( COSCO ) και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκόσμιος διαχειριστής τερματικών σταθμών με παρουσία σε 18 λιμάνια, 27 τερματικούς σταθμούς και με 39,8εκ. TEU διακίνηση το 2007.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απο το επισιμο ιστιολογιο της βουλης των Ελληνων διαβαζουμε οτι ο πιο ανεπαγγελτος πολιτικος ειναι δυστηχως
ο Πρωθυπουργος της χωρας.Ασκησε την δικηγορια για εναν μονο χρονο το 1989
Οταν ενας πολιτης που τυνχανει να ειναι και προεδρος της κυβερνησης ,ειναι αιωνιος ανεργος,πως ειναι δυνατον να οριζει της τυχες αυτης της χωρας οταν η προσφορα του τα πρηγουμενα χρονια ηταν ενα μεγαλο τιποτα.