Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

«Οι εκποιήσεις δεν θα περάσουν!»
24ώρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια στις 15 Μαΐου σερβίρει ως «πρώτο πιάτο» η ΓΣΕΕ

Eurokinissi
Ανεβάζει τους τόνους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η ακύρωση της πολιτικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, που πλήττει τον κοινωφελή χαρακτήρα των ΔΕΚΟ οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική και ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων και απαιτεί σκληρούς αγώνες, τονίζει η ΓΣΕΕ μετά από ευρεία σύσκεψη με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ.

Όπως αποφάσισαν, ο αγώνας ξεκινά την Πέμπτη 15 Μαΐου, με 24ώρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια, και 3ώρη στάση εργασίας σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑ και ΕΥΔΑΠ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος για την «επιθετικη νεοφιλελεύθερη πολιτική» που εφαρμόζει, θίγοντας -όπως είπε- εργασιακά δικαιώματα και υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων εφαρμοστούν, ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε διόγκωση του ήδη «τεράστιου κύματος ακρίβειας» που έχει ξεσπάσει και επομένως «μαύρες μέρες» για τον Έλληνα πολίτη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κύρηξε την έναρξη μακροχρόνιας αγωνιστικής προσπάθειας η οποία -όπως προειδοποίησε- «δεν θα σταματήσει ακόμα και εάν ή όταν υπογραφούν οι συμβάσεις, παραχωρηθούν οι επιχειρήσεις και έρθουν οι ξένοι επενδυτές. Πρέπει να ξέρουν ότι θα τους κάνουμε συνεχώς τη ζωή δύσκολη!».

Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουνε, λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Αυτό που «πέφτει» είναι τα απαράδεκτα και αντιλαϊκά μέτρα και σχεδια τους, απάντησε επί της ουσίας ο κ. Παναγόπουλος κληθείς να σχολιάσει σχετική παρατήρηση του υπουργού Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση που τέθηκε στον κ. Παναγόπουλο ήταν «τι απαντάτε στον κ. Γ.Αλογοσκούφη, ότι εάν δεν παραχωρηθεί ο ΟΤΕ θα πέσει η κυβέρνηση;»

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θέτει το 'δίλλημα' προς τους εργαζόμενους, αλλά προς το εσωτερικό της. Ανάλογες αντιλήψεις τις είχαμε ακούσει και το 2001, που έλεγαν ότι με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα πέσει η κυβέρνηση. Τότε δεν έπεσε τελικά η κυβέρνηση, έπεσαν όμως οι απαράδεκτες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές αντιλήψεις, το ίδιο θα γίνει και σήμερα», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις

Σε ευρεία σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και των Δημοσίων Επιχειρήσεων, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις- εκποιήσεις αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 15 Μαΐου 2008 ως εξής:

α) 24ωρη γενική απεργία για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τα Λιμάνια (ΟΛΠ -ΟΛΘ)

β) 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 η ώρα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στην ΕΥΔΑΠ.

Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12:30 στην πλατεία Κάνιγγος για την Αθήνα.

Ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η διασφάλιση του Δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, τους πολίτες και τους εργαζόμενους είναι υπόθεση ΌΛΩΝ!

Γι΄αυτό και η αντίδραση πρέπει να΄ναι κοινή και δυναμική, ώστε να ακυρωθεί αυτή η πολιτική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ανεξέλεγκτης τιμολογιακής πολιτικής και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη!»

«Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη των Ομοσπονδιών, των οποίων οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στη διαδικασία εκποίησής τους σε ιδιώτες: Έλληνες ή ξένους. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, στην ΕΥΔΑΠ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.

«Συμφωνήσαμε ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου αποτελεί μια επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία δεν θίγει απλά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ουσιαστικά υπονομεύει την συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και όλης της κοινωνίας» είπε ο κ. Παναγόπουλος.

«Το κύμα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα την εκποίηση του δημοσίου πλούτου συνδυάζεται με το τεράστιο κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει και που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο γιατί είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτές οι επιχειρήσεις θέτουν το μέτρο για τις υπηρεσίες τις οποίες καλύπτουν» πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μακροχρόνια αγωνιστική προσπάθεια, ώστε να προβάλουμε δυνατά και την έντονη διαφωνία μας στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου και των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει ακόμα και εάν ή όταν υπογραφούν οι συμβάσεις, παραχωρηθούν οι επιχειρήσεις και έρθουν οι ξένοι επενδυτές. Πρέπει να ξέρουν ότι θα τους κάνουμε συνεχώς τη ζωή δύσκολη!» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δεν είναι ένα τυχαίο προϊόν που μπορεί να πωλείται με το έτσι θέλω! Για το λόγο αυτό ξεκινά κιόλας την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαΐου 2008, απεργιακή κινητοποίηση από την ΓΣΕΕ. Στις 12:30 θα γίνει μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος με πορεία προς το υπουργείο Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών και στη Βουλή, ώστε να επιδώσουμε το κοινό ψήφισμα όλων των εργαζομένων», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες δράσεις της ΓΣΕΕ προκειμένου να αφυπνίσει την κοινή γνώμη ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «θα εκδώσουμε και θα διανέμουμε ειδικά φυλλάδια που θα εξηγούμε στους Έλληνες πολίτες το τι σημαίνει 'Ιδιωτικοποίηση' όχι μόνο γενικά, αλλά ειδικά στην καθημερινότητα του και θα αναλάβουμε ειδικές πρωτοβουλίες με επιστημονικές ημερίδες και άλλες συνδικαλιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις που θα αναδεικνύουν τα ειδικά προβλήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

«Η σφοδρή μάχη μας με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που θέλουν να εκποιείται η δημόσια περιουσία προς όφελος των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων ελληνικών και ξένων, θα είναι διαρκής και αμείωτη!»

»Τέλος θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σύσσωμο το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας μας, ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία και τις εργασιακές σχέσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας» τόνισε ο Γ.Παναγόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τα οργανα επρεπε να αρχισουν απο 1/1/2008 και οχι τωρα
αλλα ποτε δεν ειναι αργα