Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Συνεχής η αναστάτωση στα Γαλλικά λιμάνια

7 Μαϊ, 2008 - 11:46 Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν από την προσεχή εβδομάδα οι Γάλλοι λιμενεργάτες, μετά την απόπειρα «ποινικοποίησης» των κινητοποιήσεων από τα Γαλλικά Δικαστήρια.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν με απόφασή τους τα Γαλλικά Δικαστήρια με τους λιμενεργάτες να συνεχίζουν να αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των εμπορικών τμημάτων των λιμένων της χώρας.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει καθώς αυτή την εβδομάδα στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει και τα πληρώματα των ρυμουλκών των λιμένων, με αποτέλεσμα η εικόνα που εμφανίζουν τα εμπορικά λιμάνια να χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών έως και χαοτική.

Την ίδια στιγμή στη γειτονική Ιταλία οι αρμόδιες αρχές λιμένων εκτιμούν, ύστερα και την απώλεια της MAERSK τις επιπτώσεις από τις κινήσεις των συνδικάτων και ενώσεων των Ιταλών λιμενεργατών που δεν βλέπουν όπως και οι Γάλλοι και οι Έλληνες συνάδελφοί τους με καλό μάτι την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των λιμένων όπου απασχολούνται και την εν δυνάμει τροποποίηση του εργασιακού τους status που επιχειρείται.

Κύκλοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό εμπόριο από το ενδεχόμενο γενικευμένης εργασιακής αποσταθεροποίησης στα λιμάνια της Μεσογείου, «φοβούμενοι» επανάληψη των συμβάντων στις τελευταίες απόπειρες απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών. Το παρατεταμένο «άνοιξε- κλείσε» των λιμανιών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε απορύθμιση των προγραμμάτων των ναυτιλιακών εταιριών και το χειρότερο θα δώσει λαβή στους υπερασπιστές των χερσαίων μεταφορών εντός ΕΕ, σε χρονική στιγμή μάλιστα που πολύς λόγος γίνεται για εκτροπή φορτίων στους θαλάσσιους διαδρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: