Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και η αβεβαιότητα στον ΟΛΠ

01/11/2008 - 07:59

Εκτός του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος οδεύει η σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων που μονογράψανε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και η ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας Cosco. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου βρίσκεται η σύμβαση για το ΣΕΜΠΟ, θα καθυστερήσει την επεξεργασία του κειμένου, προκειμένου να τεκμηριώσει όλα τα «γκρίζα» σημεία που έχουν εντοπιστεί. Μάλιστα, λέγεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα από τη διοίκηση του ΟΛΠ, ώστε να αποφανθεί επί του συνόλου του κειμένου της σύμβασης, πριν προωθηθεί στη Βουλή για έγκριση.
Δεν αποκλείεται δε, όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, η σύμβαση να επιστραφεί στο διοικητικό συμβούλιο για διόρθωση. Το σίγουρο όμως είναι ότι η όλη διαδικασία έγκρισης της σύμβασης από τη Βουλή δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας.
Επίσης, να επισημανθεί ότι εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις που αφορούν το μέλλον του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Η πρώτη βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναφέρεται στη σύμβαση του ΟΛΠ με την MSC. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχουν αναφορές στην απόφαση της Επιτροπής που θα αφορούν τα εγχώρια φορτία και θα επηρεάζουν το κείμενο της τελικής σύμβασης με την Cosco. Η δεύτερη υπόθεση έχει σχέση με την διαγωνιστική διαδικασία του ΣΕΜΠΟ. Η ΟΜΥΛΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Η τρίτη υπόθεση αφορά την προσφυγή του Δήμου Περάματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητεί να μην γίνει η Τρίτη προβλήτα, επειδή περιβαλλοντικά θα επιβαρύνει την πόλη του Περάματος.
Αλλά και οι συζητήσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με την κοινοπραξία Hutchison και της Alapis καθυστερούν. Ίσως, οι δύο πλευρές να περιμένουν και τις παρατηρήσεις που θα γίνουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο πάνω στο κείμενο του ΟΛΠ για να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία έχουν σημαντικές διαφορές, τόσο για το εγγυημένο φορτίο που θα διακινείται και για το ύψος των εγγυητικών επιστολών.
Στο Χόνγκ Κόνγκ τώρα η Cosco Pacific ενημέρωση το χρηματιστήριο σχετικά με τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε με τον ΟΛΠ. Αλλά, η ΟΜΥΛΕ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την αποχή της από τις εργασίες, ενώ προκήρυξε και 24ωρη απεργία. Ειδικότερα η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι αφού εκτίμησε «την διαμορφούμενη κατάσταση στο χώρο του λιμανιού σχετικά με την μη εφαρμογή των ΣΣΕ καθώς και την εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ και συγκεκριμένα: Την άρνηση της Διοίκησης του ΟΛΠ, να εφαρμόσει τις διατάξεις της ΣΣΕ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Την επιχειρούμενη εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ, η οποία συνδέεται άμεσα με το θέμα της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων των νεοπροσλαμβανομένων και την εγκαθίδρυση συνολικά ενός εργασιακού μεσαίωνα για νέους και παλιούς στο νέο τοπίο.Την ιδιαίτερη επικαιρότητα που αποκτά το θέμα της εκχώρησης του ΣΕΜΠΟ αφού εκδικάζεται η προσφυγή μας στο ΣτΕ στις 7 Νοεμβρίου 2008» αποφάσισε την συνέχιση της αποχής από υπερωριακή απασχόληση καθώς και αποχή από εργασία Σαββάτου, Κυριακής και Αργιών από 1/11/2008 έως 30/11/2008, καθώς και την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008 .
http://www.greekshippingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: