Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Στα 2 δισ. ευρώ, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι θα ανέλθει τελικά το τίμημα για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

Στον ΟΛΠ οι οικονομικές προσφορές ανοίγουν στις 3 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, «φουντώνει» η μάχη μεταξύ των δυνάμει στρατηγικών εταίρων για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με αιχμή του δόρατος, την κατάθεση εκατέρωθεν ενστάσεων, αναφορικά με τη νομιμότητα συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό.

Νέα επεισόδια
Το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, πέντε λεπτά πριν από την επίσημη εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας, στα γραφεία της ΟΛΘ ΑΕ, όπως έγινε γνωστό στην «Η», το «σίριαλ» είχε δύο νέα επεισόδια.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Hutchison δέχθηκε νέα ένσταση, η οποία προέρχεται από την κοινοπραξία υπό τον όμιλο της Dubai Port World (σ.σ. έχει καταθέσει μία ακόμη στις 19 Μαϊου σε βάρος της ίδιας εταιρείας), ενώ σε ανάλογη κίνηση φέρεται να προέβη και η Hutchison, στρεφόμενη κατά της Dubai, όσο και εναντίον της Cosco.

«Είναι εύλογο και αναμενόμενο σε διαγωνισμούς τέτοιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος να κατατίθενται ενστάσεις από τους συμμετέχοντες», σχολίασε στην «Η», στέλεχος της ΟΛΘ ΑΕ και εξήγησε: «Μεταξύ τους οι «μνηστήρες» επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και ως εκ τούτου μετέρχονται κάθε διαθέσιμου νόμιμου μέσου για να πετύχουν τον στόχο τους».

«Κοσκίνισμα»
Με δεδομένο ότι η προχθεσινή Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα που είχαν δικαίωμα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν ενστάσεις, από σήμερα η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών ενεργοποιεί και επίσημα τη διαδικασία «κοσκινίσματός» τους, ώστε σε εύλογο χρόνο να κάνει την εισήγησή της στη διοίκηση, η οποία θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές ή θα απορρίψει τις ενστάσεις.

Η σχετική διαδικασία -αν κι η ΟΛΘ διαρρέει πως θα δοθεί όσος χρόνο χρειαστεί στην επιτροπή, διότι προέχει η άρτια οργάνωση του διαγωνισμού κι όχι η ταχύτητα- εκτιμάται πως θα διαρκέσει 10 - 15 ημέρες.

Το επόμενο βήμα προβλέπει αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ίσως ταυτόχρονα και με τις οικονομικές, ώστε, σε περίπου 2 - 2,5 μήνες από τώρα, να καταστεί δυνατή η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

Κατόπιν αυτού -και έως το τέλος του έτους- θα πραγματοποιηθεί η επικύρωση της πρότασης από τη Βουλή, όπως και η υπογραφή της οριστικής σύμβασης, ενώ από τις αρχές του 2009, εκτός απροόπτου, το ΣΕΜΠΟ της ΟΛΘ ΑΕ θα λειτουργεί υπό τον νέο διεθνή operator.

Λ. Λιάμης - Α. Καλλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέπετε να κάνω μια πρόβλεψη ;
1,7 με 1,8. Όχι πάνω από 2.