Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Έως τις 20 Ιουνίου θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος στην ΟΛΠ ΑΕ
4/6/2008



Έως τις 20 Ιουνίου αναμένεται να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για το Σ.ΕΜΠΟ της ΟΛΠ ΑΕ, εκτός εάν υπάρξουν εντάσεις κατά της Cosco από την πλευρά της Hutschison, κάτι το οποίο μέχρι τώρα, τουλάχιστον δεν διαφαίνεται.
Η προσφορά των 4,3 δισ. ευρώ της Cosco για 35 χρόνια, υπολογίζουν από το υπουργείο Οικονομίας ότι αντιστοιχεί σε 100 εκ.ευρώ τον χρόνο έσοδα χωρίς…να κουνηθεί κανείς.
Η επένδυση της Cosco που όλα δείχνουν ότι θα είναι το ανάδοχος , θα φθάσει τα πέντε δισ. ευρώ αφού έχει καταθέσει και οικονομική μελέτη
για επένδυση 620 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.
Παρόμοια μελέτη έχει καταθέσει και η Hutschison που φθάνει τα 350 εκ.ευρώ και προστίθεται στην προσφορά της.
Όσο αφορά στην επόμενη ημέρα του διαγωνισμού, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα συντάξει πρακτικό αξιολόγησης και τα καταθέσει στο Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε.
Ακολούθως το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. θα ενημερωθεί, θα συνεδριάσει και θα ανακηρύξει τον ανάδοχο, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 20 Ιουνίου.
Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και αναδόχου προκειμένου μέχρι το τέλος του 2008 να πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης.


Ο κινεζικός κολοσσός Cosco βρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως εταιρεία Liner. Έχει στόλο ου αποτελείται από 140 πλοία με μεταφορική ικανότητα 430.472 εμπορευματοκιβωτίων. Από αυτά τα 94 πλοία είναι ιδιόκτητα, τα 46 είναι άλλων εταιρειών και τα διαχειρίζεται η Cosco ενώ έχει υπό ναυπήγηση 59 πλοία.
Ως Port Operator βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως, αφού το 2006 διαχειρίστηκε 22 εκατ.εμπορευματοκιβώτια, ελέγχοντας το 5% της αγοράς.


MARINEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια: