Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ο Πειραιάς ήταν το τελευταίο ελεύθερο-χρυσοφόρο λιμάνι

27/11/2008


Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνεχίζονται για 11ο συνεχόμενο μήνα, έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στα στελέχη των δύο εταιρειών, ΟΛΠ και Cosco, παρά το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί στο λιμάνι και στην κυβέρνηση.
Πάντως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση σε σχέση με το Σουέζ, από όπου και περνάει όλο το εμπόριο από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη και αντίστροφα, ήταν και το τελευταίο ελεύθερο καλό λιμάνι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

H Κίνα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κινεζική βάση για την εξάπλωσή της στην Ευρώπη. Και το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μέρους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην Cosco, έναντι 4,3 δισ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα που θα ανοίξει τους εμπορικούς δρόμους και μέσω Βαλκανίων θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις η Cosco θα δημιουργήσει δύο προβλήτες σύγχρονες, με 350 εκ.ευρώ που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα έξι container ships δυναμικότητας 10.000 εμπορευματοκιβωτίων το καθένα.
Επίσης, εκτός από τα πλοία και τα φορτία της εταιρείας, στο λιμάνι του Πειραιά θα έρχονται πλοία και φορτία από ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται στενά με τον κιζενικό κολοσσό.
Marinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: