Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016



Μπάχαλο με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ: Η κυβέρνηση άλλα γράφει στο Σχέδιο Νόμου και άλλα στην Αιτιολογική Έκθεση Κάνει πίσω η Cosco και έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ




Το απόλυτο… μπάχαλο με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ και τις συμβάσεις που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Άλλα γράφει η αιτιολογική έκθεση και άλλα το σχέδιο νόμου…
Η πρώτη όπως αναφέρει στη σελίδα 289 στο άρθρο 10Α και τις σελίδες 290-291 του άρθρου 11, κάνει λόγο για μετάταξη υπαλλήλων που θα κάνουν αίτηση, στις εταιρίες του ΟΛΠ όπου το δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.
1
2
3
4Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, στην αιτιολογική έκθεση, διαβάζουμε άλλα στις σελίδες 12, 13, 14 και 19…
5678910
11
Και στη σελίδα 19 διαβάζουμε πάνω από τις… περήφανες με “πόνο ψυχής” υπογραφές…
“Με το άρθρο 10Α διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΟΛΠ”.
12Καταρχήν, το δ.σ. του ΟΛΠ μπορεί να αλλάξει και συγκεκριμένα να αντικαθιστά τον υφιστάμενο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. Δεν δίνει καν το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να αντιδράσει και εκεί έγκειται η αντίδραση των ανθρώπων της Cosco που φαίνεται να κάνουν πίσω…
Μάλιστα, αν πράξει χωρίς τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού η εταιρία που θα «πάρει» τον ΟΛΠ, καταγγέλλεται η σύμβαση και διακόπτεται η λειτουργία του παραχωρησιούχου…
Παράλληλα ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να μειώσει μισθούς, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις, αναιρώντας το θέμα της μετάταξης που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Το σάιτ μας, https://www.newreport.gr έχει στην κατοχή του και το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση…
Η COSCO ζητάει τη διαγραφή του άρθρου για τους εργαζόμενους
Εμπλοκή σημειώθηκε στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΠ ΑΕ. Και αυτό έγινε γιατί το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος έχει διαφορές με αυτό που υπέγραψαν οι Κινέζοι στις 8 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Cosco  έχει επισημάνει τις διαφορές και φέρεται αποφασισμένη -σύμφωνα με άλλες πληροφορίες- εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες αλλαγές να κάνει πίσω από τη συμφωνία, παραμονή της επίσκεψης του  Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Οι Κινέζοι  στέλνουν επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, και ζητούν να ενημερωθεί  άμεσα ο πρωθυπουργός  ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διαδικασία κύρωσης της  σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα στις 8 Απριλίου.
Η Cosco καλεί   σε αυστηρό ύφος το ΤΑΙΠΕΔ να παρέμβει αμέσως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι    οι κινήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας θέτουν σε κίνδυνο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Σε ό,τι αφορά τις «μονομερείς» ενέργειες του Θοδωρή Δρίτσα,  η Cosco  αναφέρει ενδεικτικά στην επιστολή της:
1)  τη διαγραφή του άρθρου της σύμβασης που αφορά  εργασιακά ζητήματα
2) τη διαγραφή  της δυνατότητας έγκρισης εντός 90 ημερών για νέες επενδύσεις στο λιμάνια και
3) τη διαγραφή της  δυνατότητας να μπορεί στο εξής ο ΟΛΠ να πραγματοποιεί  διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία και ως δημόσια.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια  με την διαδικασία του κατεπείγοντος, έως την ερχόμενη Παρασκευή, παραμονές της αναχώρησης του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Εν κατακλείδι, παίρνοντας ως δεδομένα όλα τα παραπάνω, γεννιούνται πολλά ερωτήματα.
Αρχικά, μήπως ο κ. Δρίτσας “έταξε” προς τους εργαζομένους του ΟΛΠ ότι θα αλλάξει τη σύμβαση με την Cosco για τα εργασιακά, προκειμένου να τους πείσει να “σπάσουν” την απεργία στα λιμάνια;
Μήπως, την ίδια στιγμή, ο κ. Δρίτσας δεν ενημέρωσε την Cosco για τις αλλαγές που έκανε μετά την υπογραφή της συμφωνίας;
Γιατί η Cosco “καίγεται” για τα εργασιακά;
Μήπως η Cosco θέλει να κάνει απολύσεις και μειώσεις μισθών όταν αναλάβει;
Δείτε την ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ για τα εργασιακά που εκδόθηκε στις 25 Ιουνίου, πριν από λίγες ημέρες, όταν αποφασίστηκε να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις…
Το ∆.Σ/ ΟΜ.Υ.Λ.Ε σε συνεδρίαση του, η όποια ξεκίνησε την Πέμπτη 23/6/2016, συνεχίστηκε σήμερα στις 24/6/2016 και έλαβε απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων στον Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ.
Ο αγώνας των εργαζομένων στα Λιμάνια ο οποίος διήρκησε 30 ήμερες σε μια περίοδο με αλλεπάλληλες ήττες του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος έγραψε Κατέγραψε στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, την αντίθεση στο ξεπούλημα των Λιμανιών. Κυρίως όμως, έδωσε μια δυνατή μάχη για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση, με επιστολή της προς την ΟΜ.Υ.Λ.Ε και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των Λιμανιών, δεσμεύτηκε ότι με νομική βεβαιότητα στη Βουλή θα διαφυλάξει την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και όποια αντικατάσταση θα προέλθει με την ισχύουσα νομοθεσία με συλλογική σύμβαση εργασίας η διαιτητική απόφαση.
Την κυβερνητική αυτή δέσμευση, την αποσπάσαμε και θα την διαφυλάξουμε σε κάθε περίπτωση με την δυναμική των αγώνων μας.
Όσοι ευελπιστούσαν, «ψεύτικοι φίλοι και φανεροί εχθροί» ο αγώνας μας να οδηγηθεί στον εκφυλισμό και στην ανυποληψία, διαψευστήκαν.
Όσοι επιχείρησαν να μας τρομοκρατήσουν με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης τους λέμε, όταν κάποιος παλεύει για το ιερό δικαίωμα στην δουλειά δεν έχει περιθώρια συμβιβασμού.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους στα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για την στήριξη του ΑΓΩΝΑ. Είμαστε σίγουροι, ο απόηχος αυτών των κινητοποιήσεων είναι κεκτημένο για νέους αγώνες και για νέες δημιουργικές μάχες.
Σημειώνεται ότι το https://newreport.gr είχε δημοσιεύσει την ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ (http://newreport.gr/ellada/13045/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB/)
Ότι και να συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο νόμου αναιρεί οποιαδήποτε συμφωνία… Δηλαδή, ο νόμος αναιρεί τα πάντα…



http://newreport.gr/ellada/13431/%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%bb%cf%80-%ce%b7/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: