Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Θορυβημένοι οι Κινέζοι από τις αντιδράσεις για τον ΟΛΠ

Των ΜΙΧ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ, Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ

ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ «κρας τεστ» των ελληνοκινεζικών σχέσεων αναμένεται να εξελιχθεί το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε η κινεζική Cosco αναλαμβάνει επίσημα τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Σ' αυτό το διάστημα θα κριθεί αν η ελληνοκινεζική πολιτικο-οικονομικο-επιχειρηματική γέφυρα που επιδιώκει να οικοδομήσει η κυβέρνηση βασίζεται σε στέρεο έδαφος ή θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.


Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τους εμπορικούς σταθμκούς των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας (Πειραιάς, Θεσ/νίκη) σε δύο κινεζικές εταιρείες -του Πειραιά στην κρατική Cosco και της Θεσ/νίκης στην ιδιωτική Hutchison (δεν έχει οριστικοποιηθεί)- έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Β. Ευρώπης όπου λειτουργούν παράλληλοι διακινητές φορτίων- η ίδια επέλεξε να τα αναθέσει όλα στους Κινέζους. Ετσι, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για τα κινεζικά προϊόντα αλλά θα χάσει πολλά άλλα που διακινούνται από κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς.

Η ηγεσία της Cosco εμφανίζεται θορυβημένη από τις αντιδράσεις των λιμενεργατών και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, μάλιστα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που τους ρώτησε αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν τα ελληνικά λιμάνια.

«Καρφί»

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να επιχειρηματολογήσει για τις προοπτικές ανάπτυξης των λιμανιών με την Cosco, «κάρφωσε» την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το λιμάνι του Πειραιά ήταν πρώτο σε διακίνηση φορτίων μέχρι το 2004 αλλά σήμερα έχει πέσει σε... δεύτερη μοίρα, χάνοντας περισσότερες από 15 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο ασκός του Αιόλου απειλείται να ανοίξει για την κυβέρνηση και την κινεζική Cosco αν επιβεβαιωθεί ότι στη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΛΠ και της εταιρείας (για περίοδο 35 ετών και με συνολικά έσοδα για τον ΟΛΠ 4,6 δισ. ευρώ) προβλέπεται η δημιουργία μονάδας μεταποίησης για λογαριασμό της Cosco. Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Cosco Wei Jafu, αλλά η απάντησή του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι Κινέζοι έχουν εξασφαλίσει -είτε μέσω της σύμβασης για τον ΣΕΜΠΟ είτε σιωπηρά- τις ευλογίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας, αναμένεται χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τους εμπορικούς συλλόγους Αθήνας και Πειραιά που νιώθουν ότι απειλούνται, εν μέσω μάλιστα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε, ήδη, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Κορκίδης (είναι μέλος του δ.σ. του ΟΛΠ), ενώ στάση αναμονής τηρεί το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, στελέχη του οποίου δήλωναν την έκπληξή τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική πλευρά θέτει και θέμα δημιουργίας και λειτουργίας εμπορικού λιμανιού στη νότια Κρήτη. Στην διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Μεγαλόνησο φέρεται να εξετάστηκε εκ νέου το ενδεχόμενο παραχώρησης έκτασης στην περιοχή Κόκκινος Πύργος προκειμένου να χωροθετηθεί λιμενική ζώνη, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί βάση διαμετακόμισης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 30/11/2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Ο κ.Κορκίδης όταν καθότανε στην καρέκλα του καφενείου στο Δ.Σ. της ξεφτίλας δεν διάβασε τι υπέγραφε; Ή μήπως οι εντολές ήταν ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ. Θέλουν να έχουν και γνώμη τα θέατρα.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Κορκίδης όταν καθότανε στην καρέκλα του καφενείου στο Δ.Σ. της ξεφτίλας δεν διάβασε τι υπέγραφε; Ή μήπως οι εντολές ήταν ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ. Θέλουν να έχουν και γνώμη τα θέατρα.

ΟΧΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΒΙΑΖΟΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.........

Ανώνυμος είπε...

ακουσον ακουσον" για ποιον διαγωνισμο μας λενε, οταν οι ΚΙΝΕΖΟΙ
καρφωνουν τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ της χωρας οτι ειναι αυτος που τους παρακαλαγε
να αναλαβουν την διαχειρηση του λιμανιου?
ΤΟ χρυσο γεροχουφταλο ο Αναστασοπουλος θα παει και σε αλλη
εταιρια τωρα να την γαμισει πριν πεσει ο τεμπελης ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗΣ,ή θα παει στην Μυκονο να ξεκοκαλισει τα ψιχουλα της μιζουλας που αποκομισε απο τον βρωμερο ρολο που επαιξε στο πρωτο λιμανι της χωρας.
Τοσοι και τοσοι προεδροι περασαν απο
τον ΠΕΙΡΑΙΑ και τον σεβαστηκαν ρε
αναστασοπουλε εσενα τον παλιοπ....
στα μπιπ..βρηκαν να φερουν?

vagelis είπε...

2008年11月28日,中国房地产测评中心发布了《2008年中国房地产开发企业500强测评研究报告》,远洋地产入选10强企业。

测评研究报告认为,“优秀开发企业通过强化内部管理以应对市场环境的急剧变化,通过全国化的区域布局分散风险、完善风险管理体系;通过不同产品之间成本互补有效控制和降低成本;通过组织结构调整和优化完善投资决策等,这些对保持并发展优秀企业长期的核心竞争优势起到了积极的推动作用。同时,优秀开发企业相当重视企业内外部资源的整合效应,在强化内部管理树立企业品牌声誉的基础上,促成行业的良性互动,积极促进行业形成诚信、规范、有序的竞争环境”。

中国房地产测评中心是由中国房地产及住宅研究会、中国企业评价协会、北京大学不动产研究鉴定中心、上海易居房地产研究院、新浪网技术(中国)有限公司五家单位共同发起成立的专业测评机构。

diavaste kai auto

vagelis είπε...

http://www.omniglot.com/writing/chinese.htm
tha mas xriastoun