Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Οι Κινέζοι έρχονται, οι απεργίες συνεχίζονται στον ΟΛΠ

Οι Κινέζοι έρχονται, οι απεργίες συνεχίζονται στον ΟΛΠ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μανωλάς

ΕΝ ΜΕΣΩ σφοδρών αντιδράσεων των εργαζομένων υπεγράφη χθες το μεσημέρι η σύμβαση μεταξύ της κινεζικής εταιρείας Cοscο και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά τα επόμενα 35 χρόνια έναντι 4,3 δισ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τις επιμέρους συμφωνίες υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Νίκος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός εξήρε το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση και τόνισε ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό. Οι Κινέζοι επανέλαβαν ότι τελικός στόχος για την Cosco είναι «να δημιουργήσει, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, ένα δίκτυο λιμένων στην περιοχή από τα οποία θα διακινούνται τα φορτία που θα μεταφέρει η εταιρεία στη Γηραιά Ήπειρο από την Άπω Ανατολή».

Πορεία διαμαρτυρίας
Τη στιγμή της υπογραφής ωστόσο οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠπου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα- πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ μάλιστα κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης. Η εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης ορίστηκε για την Παρασκευή.

«Αυτό σημαίνει ότι καμία υπογραφή δεν μπορεί να υπάρξει στη σύμβαση παραχώρησης μέχρι την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρουν τα σωματεία. Η ΟΜΥΛΕ ξεκαθαρίζει ότι όποια και εάν είναι η εξέλιξη οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. «Έως τον Οκτώβριο του 2009, που υποτίθεται ότι θα αναλάβουν τα ηνία του λιμανιού οι Κινέζοι, θα παλεύουμε για να ανατρέψουμε στην πράξη αυτή τη σύμβαση», λένε.

Παράδοση υποδομών
Αντιδράσεις για τη σύμβαση έχουν προκληθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «σε μια περίοδο που όλα τα ανεπτυγμένα κράτη επανεξετάζουν και ενισχύουν τον ρόλο του κράτους στην οικονομία, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να παραδώσει τις βασικές υποδομές της χώρας σε ξένες εταιρείες- πολλές από τις οποίες είναι μάλιστα κρατικές».

9 σχόλια:

vagelis είπε...

PSAXNOUME KI EMEIS EFIMERIDES KAI ATHRA SXETIKA O SKOPOS EINAI NA MIN ANAKIKLONOUME TIS DIMOSIEUSIS ALLA NA VGAZOUME PROSOPIKI APOPSI POU MALON DEN IPARXEI
ESTO MESO TOU BLOG NA ENIMERONAME TA MELI MIA KAI EISAI O ΓΓ TOU SOMATEIOU MIA KAI DEN KANOUME TON KOPO NA ENIMEROSOUME ALLIOS (SIMERA DEN THA EPREPE NA ENIMEROTHEI O KOSMOS STON AI GEORGE) ALLA APLA EXOUME PIO SOVARA THEMATA NA ASXOLITHOUME
APLA OTAN ALLAZO EGO PREPEI NA PENAEI I SINADELFOS LIMENERGATISA KAI NA ME VLEPEI I NA EXOUME KOINA MPANIA KAI TOUALETA
ANIPARKTES TOUALETES STO XORO ERGASIAS
DEN GAMIETE
EXOUME SOVARA THEMATA NA ASXOLITHOUME ME AUTA TA MIKRA THA ASXOLOUMASTE
ASE NA ANAKIKLONOUME EIDISIS

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχή υποτίθεται ότι εδώ γράφουμε ανώνυμα και όχι με τις ιδιότητες που έχει ο καθένας( και φυσικά δεν πρέπει και να δίνουμε στοιχεία τι είναι και ποιός ο καθένας. Έχουμε γράψει πάρα πολλά όλον αυτόν τον καιρό και δεν ξέρουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά) . Δεύτερον ενημέρωση έγινε στο Ικόνιο και αύριο το πρωί θα γίνει και στον Αγ. Γιώργη και παρασκευή στην Αίθουσα. Τώρα για όλα τα άλλα και το που αλλάζει και τι κάνει ο καθένας δεν θέλω να τα υποτιμήσω ( σίγουρα είναι πολύ σοβαρά)αλλά έχουμε το μεγάλο πρόβλημα πρώτα απ όλα που πρέπει να αντιμετωπιστεί...ξαναλέω δεν υποτιμώ τίποτα απ αυτά....υπάρζει όμως το μείζον της ύπαρξης του ίδιου του Λιμανιού καθώς και της δικής μας σαν εργαζόμενοι.

vagelis είπε...

APLA KAI OMORFA TO SOMATEIO EINAI ANIPARKTO STA MIKRA KAI MEGALA PROVLIMATA TON ERGAZOMENON
EXEI XARAXEI MIA PORIA KAI DEN KOITAEI OUTE DEXIA OUTE ARISTERA
TELIKA MONO O THODORIS EINAI MAGAS POU GRAFEI EPONIMA!!!
KAI OSO GIA TIN IPARXI TIN DIKI MAS AS MAS PEI KAPIOS KATI TI GINETE APO DO KAI PERA EXOUME TOSA STIN PLATI MAS NA EXOUME KAI AVEVEOTITA META APO 20 XRONIA PROSFORAS (ERGASIAS) EINAI PSILOMALAKIA DEN NOMIZEIS

Ανώνυμος είπε...

Εσυ ρε βαγγελη που εισαι μπροσταρης
σε ολους τους αγωνες και τις πορειες
του κλαδου πες και καμια ιδεα να ξεφυγουμε απο την μεγγενη της κυβερνητικης πολιτικης.
Υ.Γ.[Αυτο με τις τουαλετες μαλλων ως
κακοηθες αστειο μου φενεται].
Η ανωνιμια των μπλοκερ ειναι και η δυναμη τελικα αυτων των ιστοσελιδων γιατι ετσι ουτε εκβιαζονται και ουτε και ελενχονται.Την ανωνιμια αυτη επρεπε πανω απο ολα να την σεβαστεις εσυ για να μην φερνεις σε δυσκολη θεση αυτον που γραφει.

vagelis είπε...

katholou asteio file mou den einai to thema me tis toualetes.
na eimai mprostaris se kati pou den theoro sosto den ginete
na xefigeis apo autin tin politiki den ginete distixos auto to exoume katalavei oloi malon tha eprepe na sizitisoume kai oxi na arnoumaste opiadipote sizitisi

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

αυτο μας ελειπε να καθομαστε και στα πλαισια αυτης της πολιτικης να συζηταμε κι ολας μαζι τους !!! το ακρων αωτον της ξεφτιλας του εργατη ειναι αυτο !!! πηγαινε λοιπον εσυ φιλε και συζητα μαζι τους να διασφαλισεις το τομαρακι σου και καποιων ελαχιστων αλλων !!! αυτο που ζηταει απ την αρχη και ο υπουργος και ο αναστασοπολυλος και ο μπεχρακης.
οσφυοκαμπτες δεν θα γινουμε ολοι μας. πηγαινετε λοιπον εσεις και φερτε μας και μας τα αποτελεσματα. γλυφτες της εξουσιας !!!!

Ανώνυμος είπε...

έβαλα σαν σχόλιο κάτιαλλά θεωρώ οτι σ αυτή τη φάση πρέπει να δημοσιευτεί σαν κύριο κείμενο. Υπάρχουν ήδη δύο διαγραφές του σχολίου αλλά μπορείτε πλέον όλοι να το δείτε σαν κύριο άρθρο