Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ

Cosco: Προβλήματα και σε Νέα Ζηλανδία

16 Οκτ, 2008 - 13:00 Ανησυχία προκαλεί στη Ναυτική Ένωση Νέας Ζηλανδίας το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού Cosco, για την εξασφάλιση του ελέγχου μεγάλης εμπορευματικής κίνησης λιμένων της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της Ναυτικής Ένωσης, Victor Billot, που αντιτίθεται στην εκχώρηση του ελέγχου των λιμένων σε παγκοσμίου εμβέλειας επιχειρήσεις, εξηγεί ότι με την εξαγορά τα λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας θα μετατραπούν σε «λιμένες ευκαιρίας».

Ο κ. Billot λέει η Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τάσεις ιδιωτικοποιήσεων λιμένων του εξωτερικού, στο πλαίσιο των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου όπου οι νέοι πλέον «εργοδότες» θα μπορούν να μετακινούν, από συνόρων, φθηνά εργατικά χέρια.

«Η διαδικασία αυτή είναι πλέον πολυεθνική, με τους «εργοδότες» να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους κατά εργαζομένων, εδραιώνοντας μια επιθετική -μισθολογική κι εργασιακή- πολιτική».

Ο κ. Billot σημειώνει ότι «κάθε ορθολογική οργάνωση των λιμένων της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει σύμφωνα με τα συμφέροντα της Νέας Ζηλανδίας. Πρέπει να διατηρήσουμε ως εμπορικό έθνος τον έλεγχο των δικών μας θαλάσσιων μεταφορών».

Σημειώνεται ότι η Ναυτική Ένωση Νέας Ζηλανδίας, με την υποστήριξη μιας καμπάνιας «Keep Our Port Public», κατάφερε το 2006 να εμποδίσει την Hutchison να αποκτήσει τον ελέγχο του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμένα Lyttelton.


theseanation

Δεν υπάρχουν σχόλια: