Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

COSCO PACIFIC: Περικοπές στο Επενδυτικό Πρόγραμμα – Εξέλιξη με ελληνικό ενδιαφέρον; Εκτύπωση E-mail









Σύμφωνα με δημοσίευμα της Lloyds’ List, η εισηγμένη Εταιρεία στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, Παγκόσμιος Λιμενικός Διαχειριστής, που έχει αναδειχθεί μειοδότης και αναμένεται αναλάβει την διαχείριση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ το 2009, εφ’ όσον τελεσφορήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ανακοίνωσε την περικοπή επενδύσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το 2009, με στόχο να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Επίσης ανακοίνωσε ότι χάρη σε περικοπές κάποιων επενδυτικών σχεδίων, ενίσχυσε την ρευστότητά της κατά 72% στα 329,6 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας, δεν διευκρίνισαν ποιές επενδύσεις εγκαταλείφθηκαν ή τροποποιήθηκαν, αλλά η εταιρεία έχει αναλάβει ήδη υποχρεώσεις ύψους 480 εκατ. δολαρίων στον λιμενικό τομέα και 460 εκατ. δολαρίων στον τομέα διαχείρισης containers, τομέα στον οποίο επίσης δραστηριοποιείται, για το έτος 2009.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τοποθετήσεις διαθεσίμων σε τοξικά τραπεζικά προϊόντα και ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2008 σημείωσαν πτώση 17%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα, γεγονός πάντως το οποίο αποδόθηκε στην εισροή ανοργάνων εσόδων κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εταιρεία έχει λιμενικούς σταθμούς υπό την διαχείρισή της στην Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Αίγυπτο και Βέλγιο, απ’ τους οποίους διακινήθηκαν 12,2 εκατ. ΤΕU κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, μέγεθος που αντιστοιχεί, κατά τους εκπροσώπους της, σε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περισυνή περίοδο.


Είναι άγνωστο αν τα σχέδια επενδυτικών περικοπών αφορούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, και την περίπτωση του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό σχέδιο του Πειραιά, εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο της Εταιρείας και παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και COSCO PACIFIC για την κατάρτιση της τελικής σύμβασης έχει κατ’ αρχήν καταλήξει, ενδέχεται η δυσμενής διεθνής συγκυρία να τροποποιήσει τα σχέδια της κινεζικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αδόκιμος τρόπος, κατά την εκτίμηση ειδικών του κλάδου, με τον οποίο είχε εμφανιστεί εκ μέρους του ΟΛΠ Α.Ε. το ύψος της προσφοράς της COSCO PACIFIC, στις αρχές του θέρους του τρέχοντος έτους, είχε οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της κινεζικής εταιρείας στο Xρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Τελευταία ανανέωση ( 30.10.08 )

PORTNET

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, ντε!!! Να σφίξουν οι κώλοι!!!