Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Δελτίο Τύπου Δρίτσα , Λαφαζάνη

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Θοδωρής Δρίτσας 14/6/2008
Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βουλευτής Β΄ Πειραιά
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβέρνηση και Διοίκηση του Ο.Λ.Π.
αφού διέλυσαν το λιμάνι
ζητάνε τώρα τα «ρέστα» από τους εργαζομένους
Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και η Ένωση Λιμενεργατών δικαίως απεργούν ξανά.


Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες άμεσες και έμμεσες απειλές της Διοίκησης του Ο.Λ.Π. προς τους εργαζομένους στον Οργανισμό για περικοπή των κοινωνικών δαπανών και παροχών, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας και Β΄ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

« Αντί να απειλούν τους εργαζομένους, ο Υπουργός Ε.Ν.Α.Ν.Π. και η διοίκηση του Ο.Λ.Π., οφείλουν να απολογηθούν για την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει με τις πολιτικές αποφάσεις τους να ξεπουλήσουν τα εμπορικά λιμάνια. Απώλεια εσόδων και διαφυγόντα κέρδη εις βάρος του Ο.Λ.Π., του Ο.Λ.Θ. και του Δημοσίου, ανακοπή αναπτυξιακού προγράμματος, τεράστια αναστάτωση στην αγορά, ανατίμηση προϊόντων, διευκόλυνση παράνομου πλουτισμού ιδιωτών (π.χ. Αστακός), οικονομική καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις λιμενικές μεταφορές.

Αυτές και πολλές άλλες ζημιές, δεν ήρθαν από την οικονομική συγκυρία. Αντίθετα, είναι οι άμεσες και μάλιστα προβλεφθείσες και προαναγγελθείσες συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών. Είναι η “πρώτη δόση” των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της ιδιωτικοποίησης. Η ….“δεύτερη δόση”, χειρότερη από την πρώτη, ακολουθεί…

Ελάχιστο δείγμα των όσων ακολουθούν, είναι η εξαγγελθείσα ανατροπή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους στον Ο.Λ.Π., ρύθμιση που απαράδεκτα τους διαχωρίζει από τους παλαιότερους, καθιερώνει δύο ή και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση μισθών και εργασιακών σχέσεων. Ίδια στόχευση έχουν και οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η Διοίκηση του Ο.Λ.Π. για περικοπές των κοινωνικών δαπανών προς το προσωπικό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να τεθεί θέμα αύξησης αυτών των δαπανών η Ο.Λ.Π. Α.Ε. απειλεί με περικοπές όταν τα τελευταία χρόνια από τους ίδιους τους δημοσιευμένους ισολογισμούς, προκύπτουν υπερδιπλάσιες ή και υπερτριπλάσιες παροχές προς συνεργαζόμενους “τρίτους”, αμφισβητούμενης ανταποδοτικότητας ή ακόμα και χρησιμότητας.
Τέλος, την ίδια σκοπιμότητα υπηρετεί η συνεχιζόμενη πολιτική των εκπτώσεων στα αποθηκευτικά δικαιώματα, η οποία δεν στηρίζεται σε καμιά σοβαρή αιτία και στερεί τον ΟΛΠ από ένα σημαντικό έσοδο, καθοριστικό για την κερδοφορία του, δημιουργώντας τεχνητά «συνθήκες χρεοκοπίας».

Συνιστά ευθεία πρόκληση, προς την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να επιρρίψει όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και τα βάρη στους εργαζομένους. Γι’ αυτό ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει τη 48ωρη απεργία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. στης 17 και 18 Ιουλίου και της Ένωσης Λιμενεργατών στης 16 και 17 Ιουλίου και στέκεται αλληλέγγυος στους αγώνες τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουμε ότι, όλα τα παραπάνω εντάσσονται αντικειμενικά ή και σκόπιμα, σε οργανωμένο σχέδιο περαιτέρω απαξίωσης του Ο.Λ.Π., ούτως ώστε ο Οργανισμός να εκπέσει στις διατάξεις του Νόμου για τις “προβληματικές” Δ.Ε.Κ.Ο., δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Διοίκηση μονομερούς δυσμενούς τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και μέσω αυτού ακόμα εντονότερης τρομοκράτησης των εργαζομένων.»


Θοδωρής Δρίτσας
Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: