Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η μυστική ατζέντα της συνάντησης Βουλγαράκη Cosco
28/7/2008

- Η «Α» αποκαλύπτει τι είπαν οι κινέζοι στον υπουργό

ΤΟΥ
ΜΗΝΑ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
για την εφημερίδα
Η ΑΧΙΑ

Τις κρυφές τους ανησυχίες, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν οι κινέζοι της Cosco Pacific στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την ανάδειξή τους σε αναδόχους του διαγωνισμού παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και των στελεχών της Cosco για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης 35 ετών να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά αυτές προς το παρόν έχουν να κάνουν περισσότερο με διαδικαστικά θέματα.
Η Cosco όμως έχει δύο καυτά ερωτήματα, για τα οποία δεν μπορεί να λάβει απάντηση από την διοίκηση του ΟΛΠ. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανταγωνιστική λειτουργία άλλων λιμανιών στην Αττική, εκτός του πρώτου προβλήτα στο ΣΕΜΠΟ που κατασκευάζεται και θα διαχειρίζεται από τον ΟΛΠ. Οι κινέζοι, φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο προβλήτας του Σκαραμαγκά, που παραχωρήθηκε από τα ναυπηγεία για διάστημα περίπου ενός μήνα αρχικά για την διακίνηση κενών φορτίων ακόμη…λειτουργεί
Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ακόμα και έμφορτων σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται. Στην Cosco δεν το έχουν δει με καλό μάτι, αφού είναι διαφορετικό να ανταγωνίζεσαι ένα λιμάνι και διαφορετικό δύο. Άλλωστε με βάση τα στοιχεία αυτά έκαναν την προσφορά τους.
Ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης καθησύχασε την κινέζικη αντιπροσωπεία, ξεκαθαρίζοντας ότι η λειτουργία του Σκαραμαγκά είναι προσωρινή και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα θα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, με στόχο πάντα να διευκολυνθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Οι εργαζόμενοι

Στο σημείο αυτό τα στελέχη της Cosco, και αφού το πρώτο πρόβλημα είχε λυθεί, πήραν την… πάσα από τον υπουργό και πέρασαν στο δεύτερο θέμα. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, ρώτησαν, και είχαν τους λόγους τους. Οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ που εναντιώνονται στην παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ, δεν έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μέσα στο 2008 και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν καθώς και ότι δεν θα εργαστούν για λογαριασμό της Cosco. Εάν οι δηλώσεις επαληθευτούν, και τα στελέχη της Cosco έχουν κάθε λόγω να το πιστεύουν αφού είναι και οι εφτά μήνες διαρκών κινητοποιήσεων, οι κινέζοι αν δεν προετοιμαστούν κατάλληλα θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Και αυτό γιατί στο διάστημα των 18 μηνών μάξιμουμ που θα διαρκέσει η συγκατοίκηση ΟΛΠ και Cosco στον προβλήτα ΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ πριν αναλάβει ολοκληρωτικά ο όμιλος που έχει έδρα την Σαγκάη, σύμφωνα με την σύμβαση θα καλύψουν τις ανάγκες οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ. Τι θα γίνει όμως εάν αρνηθούν; Πως θα λειτουργήσει το λιμάνι; Ακόμα και σε προσλήψεις να προχωρήσουν μέχρι οι νέοι να μάθουν τα «κόλπα» της δουλειάς θα έχει χαθεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η Cosco θα μπαίνει μέσα.

«Θα τρέξουν να προσληφθούν από την Cosco….»

Στα ερωτήματα αυτά το ΥΕΝΑΝΠ απάντησε ότι η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ όμως εξέφρασε και την βεβαιότητά του ότι μόλις υπογραφεί η σύμβαση και επικυρωθεί από την Βουλή, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων σήμερα στο Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ «θα τρέξει» να προσληφθεί από την Cosco αφού τα χρήματα που δίνουν οι κινέζοι είναι περισσότερα από αυτά που δίνει ο ΟΛΠ.

marinews

2 σχόλια:

παρα λιγο αεριτης είπε...

ΡΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ;
ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ; ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ ΡΥΖΙ

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Ε, ρε κούνια που σας κούναγε!!!
Μάλλον απ' τις βουτιές στο Σούνιο πήραν νερό τ' αυτιά σας και δεν ακούτε καλά...
Εσείς θα τρέχετε να κρυφτείτε κι όχι εμείς να προσληφθούμε απ' τους κιτρινιάρηδες.
Αγάντα παιδιά, κάνα δυο μήνες τους μείνανε...
Και να δεις τι λαϊκή εντολή θα πάρουνε αυτή τη φορά.