Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Tο Πεκίνο εκδήλωσε ενδιαφέρον για ανάλογες συμφωνίες και για άλλα ελληνικά λιμάνια
24/6/2008

- Οι Κινέζοι εξέφρασαν την ανησυχία τους από την έφεση, όπως είπαν, για απεργίες στα ελληνικά λιμάνια
- To ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κίνα


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε το απόγευμα (τοπική ώρα) διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο (Wen Jiabao), και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Γου Μπανγκουό (Wu
Bangguo). Στις επαφές αυτές του Κ. Παπούλια, όπως και στη χθεσινή με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενισχύσεως της συνεργασίας της «στρατηγικής εμπιστοσύνης» Ελλάδος και Κίνας, καθώς και η εμβάθυνση της ουσίας αυτής της συνεργασίας.
Ακόμη, επισημάνθηκε η ανάγκη να διευρυνθούν οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα παιδείας και τουρισμού, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στα διεθνή fora, σε θέματα διεθνούς συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτά των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό των Εξωτερικών, Πέτρο Δούκα, η ελληνική πλευρά τόνιζε σ' όλες τις πολιτικές και τις οικονομικές επαφές που είχε στο Πεκίνο, την ανάγκη «να σκέπτονται οι Κινέζοι πρώτα την Ελλάδα ως «βάση» τους», όταν θέλουν να διευρύνουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές τους δράσεις προς την ΕΕ, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε ο υφυπουργός, πως όλοι οι Κινέζοι αξιωματούχοι επεσήμαιναν ότι οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να «μεταφερθούν» και στον οικονομικό τομέα.
Ο Π. Δούκας επισήμανε πως πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, το, εις βάρος της Ελλάδος, ελλειμματικό ισοζύγιο στις ελληνοκινεζικές εμπορικές συναλλαγές, γεγονός που αναγνώρισε η κινεζική πλευρά, η οποία, ωστόσο, σημείωσε πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα των εφοπλιστών, τα σκάφη των οποίων μεταφέρουν κινεζικές εισαγωγές (πετρέλαιο και ξηρό φορτίο) κλείνουν σημαντικά την ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών .
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Πεκίνο «βλέπει θετικά»τη συμφωνία με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και εκδήλωσε ενδιαφέρον για ανάλογες συμφωνίες και για άλλα ελληνικά λιμάνια, εφόσον υπάρξει σχετική ελληνική πρόθεση.
Ο κ. Δούκας ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως «δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς τέτοιο θέμα, επί του παρόντος, για άλλα λιμάνια», ενώ σημείωσε πως οι Κινέζοι εξέφρασαν την ανησυχία τους από την έφεση, όπως είπαν, για απεργίες στα ελληνικά λιμάνια, σε αντίθεση, όπως ανέφεραν, με αυτά που συμβαίνουν αλλού - όπου έχουν κάνει ανάλογες συμφωνίες- όπως πχ στη Βοστόνη, όπου οι εργαζόμενοι ευχαριστούν τους Κινέζους που κάνουν επενδύσεις και διατηρούν εκατοντάδες θέσεις εργασίες .
Ο Πέτρος Δούκας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά προσκάλεσε το Πεκίνο να ανοίξει κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα και να επενδύσει ένα μέρος από το συναλλαγματικό του πλεόνασμα (1,3 τρις δολάρια) στη χώρα μας. Οι δε Κινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ η ελληνική πλευρά
τόνισε την ανάγκη να αρθούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Επίσης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για ελληνοκινεζική επιστημονική συνεργασία, ιδιαίτερα σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο υφυπουργός των Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στις 8 Ιουλίου οργανώνεται στην Αθήνα ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν και θα καταγραφούν ελληνικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας προϊόντα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το βράδυ (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής της γνωστής ζωγράφου Μίνας Βαλυράκη με τίτλο «Το Πνεύμα και το Σώμα», στο πλαίσιο του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδος στην Κίνα.
Αύριο, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Σαγκάη.


marinews

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ανωτερο στελεχος της γνωστης γερμανικης εταιριας εχει ομολογισει ολη την διαδρομη της προμηθιας για το
συστημα που εμπλεκετε ο σημερινος υπουργος ΥΕΝ.Το καλοκαιρι για αυτον ισως να ειναι πολυ καυτο.

Ανώνυμος είπε...

μηπως πρεπει να αρχισουμε τις πιπες στους κινεζους που θα μας βοηθησουν οι ανθρωποι??? ρε εδω δεν ειναι Βοστωνη !!!